Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sushi kezdőknek

Sushi kezdőknek
Sushi kezdőknek
40 perc / előkészület: 20 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (45)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Azt hiszem, ez az az étel, amitől valaki vagy viszolyog, vagy imádja. Típusai függnek az elkészítés módjától. És itt rögtön hozzáteszem, semmi ördöngösség nincs benne. Azok, akik hajlandóak nekiállni, és figyelmesen követik a receptet, nem fognak csalódni.
Emellett több más fajta leírását is megtaláljátok a blogomban, képekkel kiegészítve, következő lépés a sushi haladóknak.
A receptet még jóuram maga tanulta kinn Japánban, amikor ott élt hosszú évekig. Mint minden japán dolognál, itt is fontos a tradíció, ezt illik követni, hiszen attól lesz a sushi valóban sushi, hogy odafigyelünk a részletekre is.

Alapvetően sem különösebb szakértelmet nem igényel, sem túl sok időt. A rizs főzési idejétől eltekintve, csak pár perc egy tekercs elkészítése, és már lehet is enni. (Ne kísérletezzünk másfajta rizzsel.)
Persze  a sushi rizs főzése külön tudomány. Önmagában is igen ragadós, így főzéskor törekedjünk rá, hogy ne legyen mancsos...
Az alapanyagok ugyan sajnos kicsit borsosak, de talán egyszer kíváncsiságból érdemes beruházni.
Azok, akik nem szeretik a nyers halat, próbálják ki füstölt lazaccal, és tegyenek hozzá egy csík krémsajtot. Ez ugyan egyáltalán nem tradicionális, de talán azok is szeretni fogják, akik eddig nem merték kipróbálni. Készülhet azonban avokádóval, uborkával, japán omlettel is.

 

 

Èlettani hatása: erősen savasít!
Fogyasztása csak lúgosító étellel együtt javasolt.
Erről bővebb tudnivalókat itt olvashatsz.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A leírásban szereplő halfagyasztást mindeképpen végezzük el, főleg ha olyan helyről vettük a halat, ahol nem vagyunk biztosak abban, hogy bevizsgálták-e. A nyers halat - bármennyire gyalázatos is - sok esetben jobb előtte lefagyasztani és csak miután kiengedett, felhasználni és elfogyasztani. Ha a hal húsa élősködővel fertőzött - ami természetesen nem látható -, az csak ezzel vagy főzéssel pusztul el - néha még azzal sem... Szóval, ne kísérletezzünk. Ugyanígy járjunk el bármilyen nyers hallal, amit a sushiba szeretnénk tenni.

Rövid kitérő a budapesti Sushi éttermekre:
Nehéz jót találni.
A legismertebb talán a Wasabi: elég hitvány minőség, ráadásul ehhez képest drága.
Planet Sushi: olyan étteremlánc, mint a Wasabi, de a minőség talán hangyányival jobb.
Sushi Sei: Jó.
Tokyo Sushi: hülyének nézik az embert, nagyon sok külföldi panaszkodik, hogy túlszámlázzák öket. Szerintem minket is. Csak elvetemülteknek.
Sushi An: nem ismerem  - hozzászólásokat várok, ha valaki már volt ott
I Love Sushi: Mintha suhshit árulnának McDonald´s-ban.
Fuji: so-so...a vélemények megoszlanak - viszonylag jónak tartják.
Takebayashi: mint minden ételkiszállításra hajlandó cégnél, itt is ráment ez a minőség rovására, egyébként nem rossz.

Ès akkor jöjjön az igazi:
Okuyama no sushi
Aprócska hely egy alagsorban, semmi pompa, mintha egy iskolai menza alagsorában ülnél - mint amilyennek egy sushi bárnak lennie kell.
Óriási tévedés azt gondolni, hogy a nagy éttermekben kapjuk majd a legjobb sushit. Ezt a japánok is tudják - például, a volt főnököm Magyarországon. Az igazi sushi bárok kis helységek, 3-5 asztallal és pulttal.
Fantasztikusak.
Aki először próbálja a sushit, feltétlenül oda menjen.
Cím: 1036 Budapest, Kolosy tér 5-6.

Tel: +36 1 250 8256

Fax: +36 1 250 8256

Nyitva:

K-V: 13:00-22:00



 


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sushi pontos elkészítéséről itt találsz képes leírást és segítséget.
  2. Mossuk át a rizst, amíg a leve már nem fehér. Tradícionálisan: minimum hétszer kell átmosni kevergetve, óvatosan dörgölve, hogy leváljon róla minden keményítő, majd háromszor keverés nélkül leöblíteni.
  3. Tegyük fel főni a vízzel. Kis lángon, fedő alatt, épp annyira, hogy csak kicsit forrjon, de ne zubogjon. Ha a levét elfőtte, vegyük le a gázról, tartsuk továbbra is lefedve, úgy, hogy a fedő alá egy konyharuhát teszünk. Hagyjuk így állni 30 percig, de ha lehet még tovább, hogy tovább puhuljon. Akkor kész, ha már nem gőzölög, amikor leemeljük róla a fedőt - vagyis kihűlt. 
  4. Az mirint kicsit langyosítsuk fel, ha nincs, akkor a rizsecetet vagy szakét keverjük el a cukorral és sóval, ez lesz a sushi-zu.
  5. Borítsuk a rizst egy olyan lapos tálba vagy edénybe, amiben szét tud terülni, majd apránként rácsorgatva, óvatosan, egy faspatulával forgassuk össze a cukros keverékkel, eközben hűl is. Ha kész, tegyük félre egy órára száradni. Ne fedjük le!
  6. Ha jól dolgoztunk, egy olyan rizst kell kapnunk, ami ragad, és ha bevizezzük a kezünket, akkor jól formálható.

Összeállítás:

  1. A norilapot (18 x 21cm), a rövidebb oladala mentén kettéhajtva, vágjuk félbe. Nyílt lánggal kicsit megkapathatjuk, hogy még ropogósabb legyen. Óvatosan...
  2. Tegyük sushitekerő gyékénytekercsre (makisu), a fényesebbik oldalával lefelé fordítva (ez lesz a külseje) és fedjük be rizzsel úgy, hogy a norilap egyik hosszanti oldalán egy 1 cm-es csíkot hagyjunk szabadon. Itt fog majd összetapadni a tekercs, amikor feltekerjük. Mielőtt a rizshez nyúlunk, mindig vizezzük be a kezünket, különben össze-vissza ragad majd. De ezt is módjával tegyük, mert a túlságosan vizes kéz miatt a nori elázhat és nyúlós, szottyos lesz. 
  3. A rizs közepén a hüvelyujjunkkal húzzunk egy vékony csík wasabit. Vigyázat! Nagyon erős.
  4. Erre középen egy csíkban fektessük a fél centi széles, kisebb csíkokra vágott halat. A lazacot, ha frissen vettük és nem fagyasztva, előtte fagyasszuk le és csak miután újra kiengedett használjuk fel! 
  5. Fogjuk össze a bambuszlapot, tekerjük fel, majd néhány erős mozdulattal húzzuk szorosabbra a bambusztekercs fogását. Ezt párszor ismételjük meg, amíg a tekercs jól össze nem tapadt, és formát nem nyert.
  6. Tekerjük ki, a közepénél vágjuk ketté. A két felet tegyük egymás mellé, és vágjuk 3 egyenlő részre. Ez adja a  hagyományos hatos maki csomagot.
  7. Tálaláshoz tegyünk szóajszószt egy lapos tányérkába, mellette egy csepp wasabival. Tradicionálisan ezt aztán elkeverik a szójaszószban, és ebbe mártják a sushit. 

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 37
össznézettség: 306 138
elküldve: 40
receptkönyvben: 792
elkészítve: 48/50
Facebookon megjelent: 1

szakács

Gasztrobloggerférj

Mióta szakács: 2010.10.04.
7 recept

receptjellemzők

konyha: japán
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: halételek
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
diéta: tejmentes, tojásmentes
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

japán rizstekercs lazaccal, sushi lazaccal, lazacos sushi

Hozzászólások (45)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Feszter1983
Feszter1983 Fri, 2015-09-18 20:53

Szuper recept! Annyit vältoztattam, hogy a sushu rizsem csomagoläsän több viz volt megadva, mint amit te hasznältäl, igy köztes mennyiseget tettem a rizshez, es szänom-bänom, mirin helyet almaecetet hasznältam. A cukor es so mennyisegere mäsik receptben talältam rä, 2 evökanäl ecethez 3 teäskanäl cukrot es 2 teäskanäl sot tettem. Magamtol fogalmam sem volt, mennyire kell izesiteni az oldatot, örültem volna, ha le van irva. Tölteleknek füstölt lazacot, uborkät, mangot es avokädot hasznältam, szuper fincsi lett, 5 csik lett belöle. (Megettük ketten :-/ )

banalt
csakegygourmet / banalt Fri, 2014-01-10 09:23

Szia!

Köszönöm a receptet, karácsonyra készült előételnek és ugyanúgy sikerült ahogy régről az emlékeimbe él.A hozzávalókat a Fővám téri ázsiai boltból szereztem be, pár ezerből megúszva.Hatalmas kínálat van abban a boltban.
Üdv:banalt

CastinginTokyo
CastinginTokyo Thu, 2012-06-28 09:51

Szia!
A sushit otthon én is hasonlóan szoktam elkészíteni (legfőképp az Osakából származó nagymamám:)), úgyhogy bár a receptedet nem próbáltam ki a pontosan leírtak szerint, de biztosan nagyon ízletes. Mindenképpen szeretném viszont megköszönni, hogy végre nem egy Japán ízvilágából analfabéta ír sushi receptet a blogjára/receptes oldalra, mert néha a fejemet fogom azoktól a receptektől.
Meg persze szeretném megköszönni az "éttermekről" írt véleményeket. Ismerem a legtöbbet (Wasabi, Fuji, Leroy). Katasztrófa. A szomorú az, hogy meglepődne az ember, hogy más kicsiny országban, ahol semmi kötődés nincs a japánokhoz, japán ételekhez, mennyivel jobb sushi BÁRok vannak. Példának okáért mondanám az EB-t megrendező egyik országot.
(Nem tudja valaki hol lehet akár az egész országban banánpalacsintás makit kapni?! :))

csitu
csitu Wed, 2011-12-21 00:01

üdv én is kipróbáltam a susi készítést és nagyon bejött nekm is meg a haverjaimnak is. Csináltam ebiset (rákosat :P) meg lazacosat is. a sushi rízs nagyon finom volt. ha jól tudom a gyömbért megfőzik, de ze nem biztos, a hozzávalókat vaterán vettem mert sehol sem lehet kapni :S :( de az legalább megéri.

dd
dd Mon, 2011-02-14 07:45

 Szia,

én ennék hozzá pácolt gyömbért! Imádom. Hogy kell csinálni???
A wasabit a szójaszószba szoktam keverni, nem a sushiba, de így is biztos isteni :)

Gargoyle
P. / Gargoyle Mon, 2011-02-14 11:11

Szia!
Ott van a leírásban, hogy a sushiba is kell tenni wasabit, majd utána a szójaszószba is. :-)
Pácolt gyömbért nem tudok csinálni, sajnos ebben nem tudok segíteni, de az Ázsia Bt.ben kapható, Vásárcsarnok alagsor.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2011-01-22 08:21

Szia Eszti!

Csak a pontosság kedvéért gondoltam szólok, hogy ez alapján az oldal alapján (http://www.gourmet.com/foodpolitics/2008/08/raw-salmon-tapeworm) nem a lazactetű lárvával találkozhat az ember, ha nem vigyáz (az a lazacon élősködik kívülről, nem emlősökön belülről), ha nem galandféreg lárvával.

A kellemetlen információja a szerzőnek az, hogy -35 fokra kellene lehűteni a húst 15 órára, hogy megdögöljön a lárva, na kíváncsi vagyok kinek üzemel ilyen hőmérsékleten a frigója... :) Ez persze csak egy db forrás, nem kell készpénznek venni, de már nincs kedvem tovább guglizni, inkább lefekszem gyorsan. :)

Hálás köszönet az Okuyamáért, régóta érlelődött, hogy sushiznék egyet, de az általam ismertek nem fértek a keretbe, itt akkor lehet szerencsétpróbálok. :)

Gargoyle
P. / Gargoyle Sat, 2011-01-22 10:34

Szia Fishi!
Köszi a linket. Most én is okosabb lettem. :-) Sosem árt.
Eszter

gemma
gemma Tue, 2011-01-04 14:22

Bocsi, hogy megint zaklatlak, de a Vásárcsarnokban hol láttad az ázsiai boltot? Gyakran járok azon a környéken és be tudnám ugrani, csak elég nagy és fogalmam sincs, hogy hol lehet. Földszinten vhol vagy az alagsorban?

Bia
Bogi :o) / Bia Mon, 2011-01-03 14:34

Kipróbáltam!
Nagyon finom!Bár közel sem lett olyan szép mint a tiéd de meg fogom próbálni újra.
A csúnyácskákat gyorsan megettem hogy a férjem mire hazajön a jobbak maradjanak.
Üdv:Bogi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-07-17 14:04

Sziasztok!

Mi a párommal a La Guna sushitól szoktunk rendelni, nagggyon jó!! Mindenkinem ajánlom figyelmébe, korrekt árak, kiadós adagok, változatos és eszméletlenül finom! :)

Üdv!

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Wed, 2010-05-26 00:06

Na Esztikém, büszke lennél ránk, mert gyártottunk egy rakás makizushit, és még uramakit is sikerült előállítani!:D Jó-jó, nem lett tökéletes, de finom lett! Pusza érte: Mr&Mrs Smith

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-04-17 16:02

Köszi!
És megnézzük a másik helyet is.
Majd meg látjuk hogy sikerül-e vagy eltévedünk.
Ha igen majd megírom mi van ott.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-04-17 15:34

Sziasztok!

Először is nagyon jó az oldal most vagyok itt másodjára sok segítséget adott és remélem még ad is.
Mi Május 2-án akarunk felmenni de nem tudjuk. hogy jutunk el Ázsia centerbe. Előre is megköszönném ha leírnátok nekem.És jó lenne tudni, hogy Szolnokról busszal vagy vonattal érdemesebb-e menni Pestre.

Gargoyle
P. / Gargoyle Sat, 2010-04-17 15:45

Kollégák, segítség! :-)))
Szia Yume!
Talán az is elég, ha a Vámház körúti Vásárcsarnok -1-es emeletére lementek, ott van egy hatalmas ázsia bolt, ahol minden ehhez szükségeset lehet kapni. Ha megvan még, nemrég valahol olvastam, hogy talán bezár.
Azt pedig, hogy jutsz el tömegközlekesdéssel az Àzsia Centerbe, vagy hogy jobb Szolnokról Pestre utazni, remélem, segít megírni valaki, én ugyanis nem élek Magyarországon.
Elöre is köszi a segítséget mindenkinek!
Eszter

Évi.76
Zsirai Éva / Évi.76 Tue, 2010-04-06 09:58

Szerintem a Tokyo sushi a legjobb. Feltéve ha ugyanarról beszélünk... Én arra gondolok ami a Dózsa György út végénél van! Többször ettünk ott és a számla maximálisan korrekt volt... Sőt, rendszerint kevesebbet fizettünk, mint amire számítottunk. Eddig itt találtam a legtöbb féle rák és kagyló ételt.
A Planet sushi nyitáskor kitűnő volt. Azóta asszem kb. 2 év telt el... Drágák nagyon és szerintem már a minőség sem ugyanaz!
Wasabi-t közepesre értékelném. Engem zavartak a magyar pincérek. Elvégre ez japán étterem... A kaja minősége sem a legjobb, de ettem már rosszabbat is. Áraik tűrhetőek.
Bambuszliget sushi jó, de elég drága. Gondolom ez annak is köszönhető, hogy a Rakparton található.
Leroy sushi... hmm... sznoboknak... Marha drága, tűrhető minőség, semmi japán feeling.
Voltam még valahol Budán egy sushi étteremben, ami nagyon jó volt. Sajnos több éve már ezért nem emlékszem a nevére. Ezenkívül valahol a Váci utca környékén is van egy pici sushi bár. Csak pult és székek. Nem tudom megvan-e még. Én kb. 8 éve voltam ott. Áraira nem emlékszem, de a kaja kifogástalan volt... akkor.

Maki
Maki / Maki Thu, 2010-03-18 23:13

Sziasztok!
Én már egy ideje készítek japán ételeket otthon, mindenfélét, többek közt sushit is. Nyaminyami... :-)
Tényleg nem olcsók a hozzávalók, de sok mindent szinte csak egyszer kell megvenni, olyan sokáig elég utána. Meg nem kell mindenből a legdrágábbat... A legkülönlegesebb hozzávalókat én is a Nagyvásárcsarnokban veszem az Ázsia Bt-ben (http://azsiabt.kernel.hu/index.php). Nagyon segítőkészek az eladók, érdemes kérdezni és jól körülnézni, mert ugyanazon termék árai között óriási különbség lehet! Mert hát kell egy olcsó fajta a tudatos vásárlónak, egy meg a sznoboknak. :-) A szójaszósz pl. (ebből szigorúan csak a Kikkoman!!!) a Tescoban a legolcsóbb. Én rizsből barna bio-t használok, az a Dm-ben a legjobb árú. Sok minden van az Ázsia Centerben is, de nem kifejezetten a japán konyhához, ott inkább kínai és thai alapanyagok vannak.
Remélem én is tudtam nektek segíteni! :-)

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2010-03-18 23:21

Szia Maki!
De jó, hogy írtál!
Mindig segítség, ha valaki megosztja velünk az infókat, így legalább én is megtudok egy csomó mindent. :-p
Kösziiiiiii!
Eszter

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2010-02-24 22:42

Köszi, :-) a link igen, de ha az oldalon szeretnél böngészni, valóban nem megy. Kuka az egész. :-(

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-02-24 21:53

az Okuyama linkjén főleg 404-es hibaüzik vannak, a legtöbb kép és menüpont helyén... :-(

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2010-02-24 22:36

De jó, hogy szóltál...meg vagyok lepve...remélem, nem azért mert esetleg bezárt... :-(
Elérhetöség elvileg itt:
Cím: 1036 Budapest, Kolosy tér 5-6.

Tel: +36 1 250 8256

Fax: +36 1 250 8256

Nyitva:

K-V: 13:00-22:00

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-04-22 20:00

Voltam ma a Kolosy téri sushi étterembe működik és nagyon jó!

Nehéz megtalálni mert egy udvarba kell bemenni és ott a sarokba lépcsőn le.

DE MEGÉRI!!

Köszi a tippet!

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2010-04-23 12:03

Köszi Gery, de jó, hogy megírtad, akkor ezek szerint még megvan.
De örülök! :-)))

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2009-12-09 23:47

szuper recept, már régóta tervezem a sushi kipróbálását itthon, ezek után bátran neki merek állni!
ja, és gratulálok a fotóhoz is, gyönyörű!

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2009-12-10 11:19

Ezt jó hallani! Köszönjük a dícséretet. :-)
Ha esetleg lesz alkalmad, azt is írd majd meg, hogy sikerült.
Nagyon kiváncsi lennék.
Sok sikert!

animoni
animoni / animoni Wed, 2009-12-09 22:52

Köszönöm szépen a gyors választ!
Sajna karácsony előtt nem jutok fel Pestre. De januárban, ha fent járok, feltétlenül benézek az Ázsia Centerbe (már úgyis terveztem), addig csak álmodozok:-) De legalább most már van támpontom, hogy hova kell menni:-) Még egyszer Köszi!

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2009-12-09 23:29

Kicsit még ástam:

Esetleg megnézheted ezeket is:
http://www.zoldello.hu/index.php?id=termekek&art_id=2391&nyelv=hun
http://www.olcso.hu/keres/nori%20alga
http://netbio.unas.hu/shop_artdet.php?shop_id=3487&cikk=NetBio_440416

Talán neki tudsz látni karácsony elött, ha megrendeled és kiszállítják Neked... :-)

Plusz egy pontosabb info:
Bp. Fövámtéri csarnok, -1. emelet, Ázsia bolt
most találtam egy fórumon

Írj majd, ha elkészítetted.
Kiváncsi lennék, hogy sikerült. :-)

Eszter

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2009-12-09 15:45

Kedves Animoni!

Itt köszönném meg Kati segítségét is, mert sajnos ebben nem tudok segíteni. Én Frankfurtban élek, itt könnyű ezekhez hozzájutni, de most, hogy Kati válaszát olvastam, nekem is rémlik ilyen bolt az Ázsia Centerben.
Emellett koreai és japán élelmiszerbolt van a törökvészi és a kapy út kereszteződésénél a 29. busz megállójában, az ázsia áruház a vásárcsarnokban (vámház körút 1-3) és a rákóczi téren is van vmi hasonló. Azt hiszem. Most ezek rémlenek még otthon töltött éveimből. De interneten is rendelhetsz, vagy bioboltokban is vehetsz - -mostanság ezt olvastam egy fórumon, hogy ott is lehet kapni. Közben elfelejtettem kiírni, de ezt most módosítom: a rizsecet helyett 5%-os almaecetet is használhatsz. Olcsóbb, a hatás ugyanaz. :-)
Ha még kérdésed van, itt vagyok.
És köszönöm, hogy írtál!
Sok sikert! :-)
Eszter

baby_katika
Katika / baby_katika Wed, 2009-12-09 14:24

Szia Animoni!
Gondoltam megírom, hogy mi az egyik japán ebédünkhöz hol vettük a hozzávalókat! :) Budapesten az Asia Centerben van egy élelmiszeres bolt (valamelyik oldalon a földszinten) és ott minden van! Nori lap, wasabi, szójaszósz, ritka gyümölcsök, zöldségek, tengeri herkentyűk, stb. Nem tudom pontosan, hogy a jobb vagy a bal oldalon, de az információnál biztos meg tudják mondani! Remélem segítettem! :) Kati

animoni
animoni / animoni Wed, 2009-12-09 14:03

Szia!

Én már olyan régóta szeretnék sushi-t csinálni, a probléma az alapanyagokkal van! Ha megkérdezhetem, Te honnan szerezted be őket?
Válaszodat előre is köszönöm!

272
lazac 250 g
sushi rizs 200 g
víz 2.7 dl
mirin 20 ml
wasabi konzerv 0.5 kávéskanál
nori lap 3 db