Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sushi-s tejberizs aszalt gyümölccsel és eperlekvárral

Sushi-s tejberizs aszalt gyümölccsel és eperlekvárral
Sushi-s tejberizs aszalt gyümölccsel és eperlekvárral
75 perc / előkészület: 20 perc főzés: 35 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ma egy igazi megreformált étel elkészítésére buzdítalak Benneteket. Bár a neve már jelzi, hogy ez nem az ismert sushi ízt takarja, hanem egy édességet, ezért próbáljátok ki!

Az alapötletet az adta, hogy az ősz beköszöntöttével szerettem volna a finoman illatozó tejberizst és a rétes egyvelegét egy ízcsokorba foglalni. Szerintem és a barátaim szerint is sikerült, így felkerült a kedvencek közé. :)

hozzávalók / 4 adag

Tejberizs

Rétes

ajánlat

Ha egy kicsit fel akarjuk dobni a desszertünket, vagy uzsonna, vacsora helyett is tökéletes.

Vagy akkor is szöszölhetünk vele, ha el akarunk valaki(ke)t kápráztatni.:)

Szólj hozzá!

elkészítés

Tejberizs elkészítése

  1. A tejet beleöntjük egy edénybe, és elkezdjük melegíteni, közepes lángon.
  2. Amikor kezd a teje gőzölögni, hozzáadjuk a rizst (én a kifejezetten tejberizs készítéséhez kapható gömbölyű fajtát használom).
  3. Épp hogy gőzölgő állapotában főzzük tovább, és közben hozzákeverjük a vaníliás cukrot, a csipet sót, illetve ízlés szerint édesítjük még akár mézzel is, a reszelt citromhéjat is hozzáadjuk.
  4. Kb. 35-40 perc elteltével, amikor a rizs felvette a tejet és kásás lesz, akkor lesz készen, de azért kóstoljuk meg, az sosem árt. :)
  5. Fontos, hogy kb. 1 dl-rel több tejjel dolgozzunk, mert még sülni is fog a rizsünk, és így nem lesz száraz.

"Sushi" összeállítása

  1. Összesen 3 réteslap kell, mindegyiket kettévágjuk, mert a töltésnél túl nagy és vastag lenne az eredmény. Az 1 réteslapot kiterítjük egy sima felületre (tipp: feltekerhető bambusz alátét a tuti, vagy egy sütőpapír is segíthet, én az elsőt választottam), majd olvasztott vajjal megkenjük.
  2. A következő réteg réteslappal szintén így járunk el, illetve a harmadikkal is.
  3. Erre kb. 2 cm vastagon teszünk a kihűlt tejberizsből, majd kicsit rányomkodjuk.
  4. A tejberizs közepére, egy sorban teszünk a félbevágott aszalt gyümölcsből. Szorosan feltekerjük, majd megsütjük.
  5. Miután kicsit kihűlt, ujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk, és eperlekvárral tálaljuk.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x20x6 cm
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 771
elküldve: 0
receptkönyvben: 23
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Takiszaki

Mióta szakács: 2015.08.04.
11 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: rétes
kalória: magas
mikor: uzsonna, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

Sushi, tejberizs, édesség, rétes

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Csokoládé és rúzs
Csokoládé és rúzs / Csokoládé és rúzs Mon, 2015-10-12 15:50

Ha esetleg igen, remélem ízleni fog ;)
Én nagyon édesszájú vagyok, szóval desszertek kipróbálása JÖHET:P Épp ezért, mivel van otthon aszalt s.barack, ez lesz a hétvégi kis plusz...

Csokoládé és rúzs
Csokoládé és rúzs / Csokoládé és rúzs Mon, 2015-10-12 15:32

Szia Takiszaki!
Én a múlt héten csináltam hasonlót egy vendégségbe :)
Annyi volt a különbség, hogy szokás szerint én kis vízben kezdem főzni a rizst, majd utána öntöm fel több tejjel, mint amennyire szükség van. 2dl habtejszínt is felvertem és azzal összekevertem miután kihűlt kissé.
A végén pedig nem aszalt barackkal ízesítettem, hanem egy vastag sor meggyet raktam ki és úgy tekertem fel:) Nem folyt ki, viszont a belseje kicsit rózsaszín lett, de a társaságnak pont ez tetszett benne! :) Szerintem érdemes kipróbálni ha esetleg van otthon...

750
rizs 25 dkg
tej 1.1 l
cukor 4 ek
1 csipet
vaníliás cukor 1 csomag
citromhéj 1 citromból nyert
aszalt sárgabarack 20 dkg
réteslap 3 db
vaj 5 dkg
lekvár/ dzsem 4 ek