Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sütőben sült fánkok

Sütőben sült fánkok
Sütőben sült fánkok
80 perc / előkészület: 20 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (31)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A fánk, egy olyan megunhatatlan finomság, amit sokféleképpen el lehet készíteni, mind formáját, mind ízét tekintve. Sajnos ennek általában a velejárója az olajszag, ami nem minden esetben a barátunk. DE, találtam egy receptet, ami nagyon megtetszett, pont azért, mert ezt sütőben kell megsütni. Rögtön neki is álltam megcsinálni ma ebédre, gondoltam, lesz ami lesz. Hát íme a végeredmény; nagyon finom, ropogós lett, és a lakásban a fánkok illatát éreztem, nem pedig az olajét:)

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A tetejére

ajánlat

Aki nem szereti a fahéjas-cukrot - mint ahogyan én sem rajongok érte - az bátran kipróbálhatja, ha a karikákat olvasztott étcsokiba mártogatja. Ebben az esetben viszont nem kell hogy forróak legyenek a fánkok elég ha langyosra hűtjük, hiszen a csoki különben lefolyna róla:); de lekvárral is nagyon finom (házi ribizli- meggy -és baracklekvárral próbáltam ki)
A csokimázhoz kb. 70 g étcsokit, 50 g vajat, 1ek porcukrot és 2 ek tejet gőz felett kell megolvasztani, és ebbe mártogatni a karikákat!:)

Ebből az adagból kb. 20-25 db lesz.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk, és elfelezzük. Az egyik feléhez hozzáadunk fél evőkanál cukrot és az élesztőt elkeverjük benne,  kb. 10 perc alatt felfuttatjuk. A maradék tejben felolvasztjuk a vajat. A tojást villával enyhén felverjük.
  2. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot, szerecsendiót, a felvert tojást, a vajas és az élesztős tejet, majd robotgép segítségével sima tésztává dagasztjuk. A tésztából cipót formázunk, és konyharuhával letakarva 1-2 órán át meleg helyen a duplájára kelesztjük.
  3. Ha megkelt, kiborítjuk egy lisztezett nyújtódeszkára, és kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk. Egy nagyobb átmérőjű pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk, a közepüket pedig egy kisebb formával szúrjuk ki.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk őket egymástól kb. 2-3 cm távolságra, majd előmelegített sütőben, szép aranybarnára sütjük, tepsinként 20 percig. Az idő felénél megfordítjuk a fánkokat, hogy mindkét felük egyenletesen megsüljön.
  5. A még meleg fánkok egyik felét először a tejbe, majd a fahéjas porcukorba mártjuk. Még melegen fogyasszuk!

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 36 418
elküldve: 20
receptkönyvben: 1 040
elkészítve: 30/57
Facebookon megjelent: -

szakács

doritol

Mióta szakács: 2011.01.26.
15 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

fánk, sütőben sült fánk, fánkkarika

Hozzászólások (31)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kapormag
kapormag Fri, 2014-05-16 02:35

Szia! Szeretném kipróbálni ezt a receptet, de van egy kérdésem. A sütőpapir gondolom szilikonos kell, hogy legyen. Nekem olyan nincs és lehetőségem sincs beszerezni. hogyan süssem, hogy ne ragadjon le?

jjudit91
jjudit91 Mon, 2014-02-24 12:17

Szia! Engem az érdekelne, hogy a bögre, amivel a lisztet méred, hány dl-es?
Köszi!

kdrita
kdrita / kdrita Tue, 2012-11-27 21:12

Szia

Fenomenálisan finom a fánk elkészítettem ideje sem volt kihűlni mert elfogyott. Tanulság legközelebb dupla adagot kell készítenem.
Bár kisebb változásokat kellet eszközölnöm mert a lányom tejcukorérzékeny ezért a tej és a vaj laktózmentes lett ezért kicsit kevesebb cukor ment bele és sajnos szerecsendióm nem volt itthon ezért kimaradt.
De az eredményen nem változtatott óriási szalagos fánkok lettek belőle. Én csak sima porcukorba forgattam a tej már sok lett volna és házi barack lekvárral ette a család.
Köszönöm ezt a receptet már rég óta nem tudtam a családnak fánkot készíteni (nem bírom az olajszagot) de végre újra ehettek.
Még egyszer köszi Rita

oosaki
oosaki Tue, 2012-08-07 09:11

Én is megcsináltam, finom lett, bár valóban inkább a kürtőskalácshoz hasonlít, mint a fánkhoz. Lekvárral ettük, másfél tepsi azonnal el is fogyott, ami nem baj, mert nem sokáig eltartható édesség- nekem legalábbis hamar kiszáradt. :S

doritol
doritol / doritol Sun, 2012-11-11 20:11

Igen, valóban nem egy hagyományos fánk! A kiszáradást pedig meg lehet oldani...gyorsan meg kell enni:)

kicsiplusz
kicsiplusz Sun, 2012-03-04 15:40

azzal kezdem, hogy én por alapú, szárított élesztővel készítettem, mert csak az volt itthon, egy tasakkal szórtam bele (már elvileg az elég lett volna fél kiló liszt kelesztéséhez, de biztosra akartam menni), de ugyanolyan szépen megkelt, mint ahogyan gondolom kellett volna.. :)
másodszor ez engem jobban emlékeztet a kürtöskalácsra, csak a formája csalóka, de ízre nagyon finom, a tejes-fahéjas-cukros mártogatós, különösen tetszik!
én kis virág alakú szaggatóval szúrtam ki a közepét, és a kiszúrt darabokat is megsütöttem, nagyon cukik lettek :)
a tésztába belereszeltem egy citrom héját, és a szerecsendió mellé fahajat is szórtam bele!
nagyon fincsi lett, köszi a receptet :)

doritol
doritol / doritol Mon, 2012-03-05 13:17

Kedves kicsiplusz! A szárított élesztő is jó ötlet, én is néha azzal készítem, és valóban ugyan olyan jó mint a friss élesztő, - de azért sokkal egyszerűbb és gyorsabb!:)
A citromhéj+fahéj jó ötlet, igen, a tészta ízét is fel lehet dobni különböző fűszerekkel:) Majd legközelebb kiprobálom ezt a változatot is:)
Örülök, hogy ízlett, és hogy persze kipróbáltad ezt a receptet!:))
További szép napot, Dóri.

pinky_s
pinky_s Thu, 2012-01-26 20:25

Szerintetek ha kisebbre szaggatom, és meghagyom a közepét, akkor is átsül rendesen? Sajna nincsenek szaggatóim, csak pohárral tudnám kiszúrni.
Köszi

doritol
doritol / doritol Fri, 2012-01-27 09:11

Pinky! Egy javaslat! Bizti van kis feles poharad otthon.:) Na, a normál méretű vizes pohárral szaggasd ki a fánkokat a szokásos módon, majd a kisebb méretű feles poharakkal pedig a közepüket.
Ha nincs pici poharad, akkor azért szerintem úgy is átfog sülni ha kisebbre hagyod a fánkokat.
Sok sikert, és írd majd le a végeredményt!!:)

pinky_s
pinky_s Sun, 2012-01-29 15:59

Köszi az ötletet és a gyors választ :). Sajna végül nem találtam megfelelően kicsi poharat, úgyhogy meghagytam a közepüket. Ez azért nem jó, mert nagyon felpúposodnak, és nem sok fánk formájuk lesz :). Ezt leszámítva viszont nagyon finom, később a barátomon is letesztelem :).
A tetején lévő cukorral együtt elég édes, viszont mikor az egyiknek levettem az alját külön, az valóban kicsit cukortalannak tűnt, de hát nem kellett volna szétszedni :).
Meg még annyit tennék hozzá, de szerintem ez is azért volt, mert meghagytam a közepüket, hogy nem kell egészen olyan barnának lennie, mint az olajban sültnek, az első tepsit úgy csináltam és kicsit kemények lettek.
Szóval köszönöm a receptet, nagyon fincsi!!!

buluci
buluci Sat, 2011-11-05 20:03

Köszönöm a szuper receptet! Én is úgy jártam, hogy a sütő még meleg, de a fánkok elfogytak. :) Legközelebb dupla adagot csinálok!!!
Ja, és csak a széleket gyúrtam össze újból, a közepét, amit kiszaggattam meghagytam minden fánknak és azokat is megsütöttem, a kislányomnak ezek a kis "golyók" tetszettek a legjobban.:)

Köszi még egyszer!

doritol
doritol / doritol Tue, 2011-11-08 16:55

Kedves buluci!
Nagyon örülök a sikerednek, és hogy a kislányodnak is ízlettek a golyók:) Én is sütöttem a közepéből golyókat - ezek voltak a kóstolok:)
További szép napot, és sütögetést Kívánok!

Virág76
Virág76 / Virág76 Sat, 2011-10-22 12:32

Kedves Doritol! Ma elkészítettem a fánkot,mert a lányom nagy fánkimádó.Magamnak fahéjasan, a család többi részének pedig le fogom csokizni.Nekem nagyon ízlett,bár ha úgy rakják elém, fánkra nem tippeltem volna.Hozzáteszem,az olajos íz részemről nem hiányzik. Üdv. : Virág

doritol
doritol / doritol Sat, 2011-10-22 16:19

Kedves Virag76!
Nagyon orulok h izlett, ez a "szagmentes" fank, kiprobalhatod puncsmazzal is, ezt konnyu elkesziteni:
20 dkg porcukor,
fel citrom leve (-ezt aprankent kell hozzaadni, hogy nehogy tul folyos legyen a massza-)
malna vagy meggyle;
A hozzavalokat osszefozod, (sokaig kell keverni), majd a fankokra ontod.
Tovabbi jo sutogetest, es probalgatast:)
Dori

Edi10
Edi10 / Edi10 Thu, 2011-10-20 17:26

Ma találtam rá a receptre, nem bírtam magammal és el kellett rögtön készítenem :) Nagyon finom lett!!!! Nekem pont az ízlik benne, hogy nem olyan édes, émelygős, nehéz süti. Biztos máskor is elkészítem majd, nyilván egy kicsit még jobban a saját ízlésvilágunkra hangolva (reszelt citromhéj biztos kerül bele legközelebb) ;o)
Köszönöm szépen a receptet! További szép napot!

doritol
doritol / doritol Sat, 2011-10-22 16:11

Kedves Edi10!
Ismeros a helyzet, ha ratalalok en is vm izgalmas receptre, en sem birok magammal sokaig:P Szerintem is az a jo ebben a receptben, h nem tul edes, de persze ezt izles szerint lehet modositani. A reszelt citromhej jo otlet, vagy szerintem meg tehetsz bele mandulaaromat is, ez is jo izt ad a fankoknak!!:)

Bokreka
Milekend / Bokreka Wed, 2011-10-19 21:38

Kedves Doritol!
Elkészült a fánk, de sajnos olyan gyorsan fogyott... annyira, hogy a sütő még meleg és a fánknak hűlt helye..:)

doritol
doritol / doritol Sat, 2011-10-22 16:06

Kedves Bokreka!
Nagyon orulok a sikerednek, es hogy izlett mindenkinek!! Tovabbi szep napot, es edes sutogetest!!:)

s. monika
s. monika Fri, 2011-07-29 12:05

Nekem a fahéjas kristálycukor jobban bejött a mártogatáshoz, a képen is annak látszik. Még nem tudom, biztos finom lesz, most sül. Írok, ha finom lett!! Én a kilyukasztott közepeket is megsütöm, ne menjen kárba a tészta. Köszi a receptet doritol.
s. monika

doritol
doritol / doritol Fri, 2011-07-29 13:17

Kedves s. monika!
Igen, a kepen is a fahejascukor valtozat van, a csokisat nem fotoztam le. Biztosan finom lesz, es egeszsegesebb is mint az olajban sult fank! A kilyukasztott kis kozepeket en ujbol ossze szoktam gyurni es ujra fankokat szaggatok beloluk, de persze marad egy-ket korocske amit megsutok (kostolas miatt:) )!
Remelem izlett, mindenkeppen irjal legyszi, kivancsi vagyok a Te velemenyedre is!! :)
dori

doritol
doritol / doritol Fri, 2011-07-29 13:16

Kedves s. monika!
Igen, a kepen is a fahejascukor valtozat van, a csokisat nem fotoztam le. Biztosan finom lesz, es egeszsegesebb is mint az olajban sult fank! A kilyukasztott kis kozepeket en ujbol ossze szoktam gyurni es ujra fankokat szaggatok beloluk, de persze marad egy-ket korocske amit megsutok (kostolas miatt:) )!
Remelem izlett, mindenkeppen irjal legyszi, kivancsi vagyok a Te velemenyedre is!! :)
dori

Meganyul
Meganyul Fri, 2011-07-22 08:59

Kedves doritol!
A recept alapján én fahéjas cukorba forgattam,de (szerintem) akkor se elég ízes maga a tészta. Én nem szeretem a nagyon édeset, ezért nem is a csokis változatot csináltam, de házi baracklekvárral is megkóstoltuk. Jövőhéten a nagyobb siserehadnak is megcsinálom :)

NoSalty
Nosalty / NoSalty Thu, 2011-07-21 07:10

Kedves Doritol!
Tiéd lett 2011. július 20. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
Nosalty.hu csapata

Meganyul
Meganyul Wed, 2011-07-20 19:50

Kedves doritol!
Ma megsütöttem a fánkot. Egy-két észre vételem,mégpedig, hogy ízetlen a tészta. Szerintem több cukor kellene bele (lehet vaníliás cukor is), és esetleg reszelt citromhéj is segítene rajta. Egyébként finom,puha a végeredmény.
Köszi a receptet.

doritol
doritol / doritol Thu, 2011-07-21 22:52

Kedves Meganyul! Én azért nem tettem a tésztába több cukrot, mivel kisülés után cukorba forgatom meg őket, így (az én ízvilágomnak) már túl édes lett volna! Amúgy te mivel ízesítetted a fánkokat? Kipróbáltad csokival? Természetesen lehet beletenni, citromot és a vaníliás cukor is jó ötlet, ki is próbálom legközelebb ha sütök ilyet!:) Köszönöm az észrevételt, (és ötleteket!!) további eredményes és ízletes főzőcskézést kívánok:)!!

Makka
Makka / Makka Wed, 2011-07-20 10:42

Nagyon megfogott ez a recept! Annyit kérdeznék, hogy a 2 tk élesztő (gondolom por), friss élesztőbe hogy váltható át? 2 dkg?
Köszönöm előre is!

doritol
doritol / doritol Wed, 2011-07-20 10:54

Kedves Makka! Megmondom őszintén, hogy én nem is gondoltam a porélesztős megoldásra amikor elkészítettem ezt a receptet, hanem friss élesztővel csináltam, és így mértem ki durván a 2 teáskanálnyit. De ha kicsit több az sem gond, nem rontja el a tészta állagát! Ha megcsináltad, kérek beszámolót róla!!:) Jó sütögetést!

571
tej 187 ml
élesztő 2 dkg
vaj 1 ek
cukor 0.3 bögre
tojás 1 db
finomliszt 2.5 bögre
szerecsendió 0.5 teáskanál
1 csipet
tej 3 dl
porcukor 5 dkg
fahéj 0 ízlés szerint