Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sütőben sült mákos guba

Sütőben sült mákos guba
Sütőben sült mákos guba
35 perc / előkészület: 15 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

És eljött a karácsony megint... mint minden évben. Néhány éve pedig jön vele a mákos guba is. Eddig a hagyományos módon készítettük, de idén változtattunk, és sütőben készítettük. Így jóval egyszerűbb és míg sül, szorgoskodhatunk mással a konyhában. Ajánlom mindenkinek... nem csak karácsonyra...!

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Ha szeretnék ropogósabbra a tetejét kb. 8-10 perc sülés után olvasztott vajjal locsoljuk meg, és így süssük tovább. Másmilyen lekvárral is isteni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kifliket vastag karikákra vágjuk. A tejet és a tejszínt egy magasabb lábasba összeöntjük, belekaparjuk a vaníliarúd belsejét, és melegíteni kezdjük. Addig a tojásokat különválasztjuk, és a fehérjét felverjük.
  2. A tojások sárgáját a cukorral kikeverjük, majd egy merőkanálnyit hozzáadunk a meleg tejszínes tejből. Majd ezt a cukros keveréket visszaöntjük a lábasba, és folyamatosan felmelegítve sűrűbbre főzzük. (Felforrnia nem kell!)
  3. A kifliket leöntjük a meleg tejes keverékkel, és hozzáadjuk a mákot is. Hagyjuk, hogy megszívják magukat. Addig egy jénait kivajazunk, és meghintjük darált mákkal.
  4. A tojások fehérjét hozzáforgatjuk a kiflikhez, majd beleöntjük a kivajazott-kimákozott jénai tálba. Ezután rákanalazzuk az áfonyalekvárt.
  5. Hideg sütőbe tesszük, és kb. 200 fokon 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 144 439
elküldve: 44
receptkönyvben: 753
elkészítve: 46/46
Facebookon megjelent: -

szakács

dorcus89

Mióta szakács: 2012.06.27.
81 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
nehézség: könnyű
maradék ételből: maradék tejtermékből, maradék tojásból
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mákosguba felfújt, sütős mákos guba, mákos guba sütőben, jénais mákos guba

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vmzsuzsa
vmzsuzsa Thu, 2015-04-09 14:26

A "hagyományos módon" készült mákos gubát sose szerettem, de a recepted felkeltette az érdeklődésemet, és kipróbáltam, pontosan követve a leírtakat. Fenségesen finom lett.Nagyon örülök, hogy van egy új étel, amit szívesen csinálok, és eszünk. Sokszor fogok még rád gondolni, hogy milyen jót tettél velünk. Köszönöm. Zsuzsa.

dorcus89
dorcus89 / dorcus89 Thu, 2015-04-09 17:56

Nagyon köszönöm a kedves szavakat! :) Nekünk már szerencsére évek óta visszatérő vendége az ünnepi és a hétköznapi ebédeknek. Én nagyon szeretem mert mindent szinte csak összeborítok a többit meg a sütőre lehet bízni, ami azért egy háziasszonynál nem utolsó szempont. Na meg másnap is finom, már ha addig marad belőle, és jól mikrózható! :)
A továbbiakhoz is jó étvágyat kívánok nektek!
Dóri

pinkerteva
pinkerteva Sat, 2014-01-04 21:48

Mindegyik receptben lévő "sütemény" biztosan nagyon finom, de ezeket a variációkat édesanyám"Öntött kiflinek " nevezte.
A MÁKOS GUBA "mákos bobojka" néven szerepel az életemben a következőképpen és nagy sikerrel.
Rendes, élesztős kalácstésztából (krumpli)nudli módján apró hengerkéket sodrunk, melyeket megforgatunk lisztben. Ki NEM kent tepsiben rózsaszínűre szárítjuk. A sütőből kivéve forró vízzel leforrázzuk, ügyelve, hogy a tészta megpuhuljon, de ne ázzon el.
A vizet leszűrve forró zsiradékra tesszük, majd elkeverjük mézes tejben megfőtt darált mákkal.
Nem romlik el hozzáadott baracklekvárral és a fenti finomságokkal sem.

dorcus89
dorcus89 / dorcus89 Thu, 2015-04-09 17:59

Kedves pinkerteva, ez nagyon jól hangzik bár nem egy gyorsan elkészíthető. A kalácstésztát hagyja kelni vagy egyből nudlikat sodor belőle? Egyszer biztosan kipróbálom mert nagyon finom lehet!

683
kifli 8 db
tej 6 dl
habtejszín 3 dl
tojás 6 db
cukor 6 ek
vanília 1 db
mák 7.5 dkg
áfonyadzsem 8 ek
vaj 4 dkg