Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sütőben sült vajas fánk mandulával

Sütőben sült vajas fánk mandulával
Sütőben sült vajas fánk mandulával
40 perc / előkészület: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Straszburgi fánk - ezen a néven szerepel a recept egy 1858-as szakácskönyvben. Nem vagyok nagy barátja az eredetileg olajban sült, de sütőre átírt recepteknek, mert valahogy mindig csalódást okoznak. Ez a fánk sem lesz olyan, mintha bő forró olajban sütöttük volna (hisz nem tettük), de a maga műfajában biztosan verhetetlen. Együk úgy, mint egy straszburgi fánkot, olyat még valószínűleg nem csináltunk úgy sem, és így az eredménnyel is biztosan elégedettek leszünk.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A tetejére

ajánlat

A tésztába reszelhetünk citromhéjat is. Ha maradt meg darált cukros mandulánk, azt keverjük össze a maradék tojáshabbal és süssünk belőle mandulás habcsókokat.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hideg vajat felkockázzuk. Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejszínbe és kicsit felfuttatjuk. A vajat, a tojások sárgáját, az élesztőt és a cukrot egy tálban robotgéppel kikeverjük.
  2. Lassanként hozzáadagoljuk a lisztet. Lehet, kicsit több vagy kevesebb fog kelleni hozzá, a lényeg, hogy lágy kalácstészta állagot érjünk el.
  3. Meleg helyen egy órát kelesztjük a tésztát. Nem igazán fog megnőni, csak könnyebb, levegősebb lesz.
  4. Lisztezett nyújtódeszkán kb. másfél ujjnyi vastagságúra nyújtjuk a tésztát. Fánkokat szaggatunk belőle, amiket a közepükön benyomunk. Egy tepsire sütőpapírt teszünk, majd vékonyan megkenjük vajjal és erre sorakoztatjuk a fánkokat, kellő távolságra egymástól, mert még nőni fognak. Meleg helyen még negyed órát kelesztjük őket.
  5. A mandulát megtörtjük, leforrázzuk, barna vékony héját lehúzzuk, majd a cukrokkal megdaráljuk. Egy tojás fehérjéből habot verünk.
  6. A habbal megkenjük a fánkokat, majd alaposan megszórjuk a cukros mandulával. 170 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg egy kis színt kap, kb. 20 percig.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 9 257
elküldve: 6
receptkönyvben: 203
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Miss Lemon

Mióta szakács: 2012.04.06.
84 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang
szakács elkészítette: párszor készített receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

mandulás-vajas fánk a sütőből, sütős fánk, könnyű fánk a sütőből

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

526
vaj 9 dkg
tojássárgája 2 db
élesztő 12 g
habtejszín 15 ml
cukor 3 dkg
finomliszt 20 dkg
tojásfehérje 1 db
mandula 5 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
cukor 2 dkg