Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sütőtök-párnácskák

Sütőtök-párnácskák
Sütőtök-párnácskák
25 perc / előkészület: 15 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a recept teljesen véletlenül született (mint a legtöbb receptem), mivel szeretek "kotyvasztani", és a fiam bundás banánja után maradt tészta, beletettem a fűszereket és a sütőtököt, a maradék tökből kiturmixoltam az öntetet hozzá, és nagyon fincsi lett. :) Azóta már 2x csináltam, és mindig nagyon jól sikerült (van sok sütőtök a kertünkből, sokszor csak úgy sütök héjában, és ha marad, akkor kihasználom, vagy krémlevesnek vagy a párnácskáimhoz:)

hozzávalók / 4 adag

A párnácskákhoz

Az öntethez

Sütőzsiradék

A párnácskákhoz
  • 2 dl kókuszolaj (lehet napraforgó- vagy repceolajat is használni)
Szólj hozzá!

elkészítés

A párnácskákhoz

  1. Először egy kisebb (0,5 kg) sütőtököt félbevágunk (vagy csak egy darabot sütünk), és a sütőben héjában megsütjük. Ez kb. 0,5-1 órát vesz igénybe (a töktől és a mennyiségtől függ:)), 180-200 fokon sütjük, de akkor jó, ha már a tök szélei egy kicsit megpörkölődnek, de villával lehet próbát végezni. Ha könnyen beleszalad a villa tök húsába, akkor kész.:) Miután kivettük a sütőből, félretesszük hűlni. (Lehet előző nap megsütni, vagy ahogy én csinálom, a maradékot használom.)
  2. Összekeverjük a liszteket a sóval, fűszerekkel együtt.
  3. A tököt villával összenyomkodjuk, nem kell turmixolni, úgy jó, ha szálas, rostos marad a tök (jobb sütni, nem hullik szét), hozzáadjuk a tojást, kikeverjük, és beleszórjuk a fűszeres liszt keveréket. Annyi vizet adunk hozzá, hogy jó sűrű legyen, amiből kanállal tudunk kis fánkocskákat szaggatni.
  4. Felforrósítjuk az olajat, próbát végzünk egy csepp tésztával, ha már szépen sül, amikor beletesszük, akkor elég forró, és elkezdhetjük szaggatni a kis párnácskákat a tésztából. Egyszerre nem kell túl sokat beletenni hogy ne hűtse ki nagyon az olajat. Kb. egy percig sütjük az egyik oldalán, aztán megfordítjuk őket, és a másik oldalát is megpirítjuk (szép piros, vagyis barna kell legyen, akkor jó).
  5. Szalvétára vagy itatós papírra szedjük ki ami beszívja a felesleges olajat. Ezután meg lehet hinteni gyömbéres porcukorral, vagy az öntetet mellétenni.:)

Az öntethez

  1. A többi sütőtököt kiturmixolhatjuk a lekvárral és a gyömbérrel, így szép selymes lesz.:) Ha kicsit sűrű lenne (én házi készítésű - saját- baracklekvárt használok, ami eléggé folyós, -így szeretjük-, és nem kell hozzá víz), adhatunk hozzá egy-két csepp vizet is.
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 458
elküldve: 0
receptkönyvben: 4
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Fűszerkert

Mióta szakács: 2016.10.21.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: Halloween
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
receptverseny: Danubius Hotels
kategória: fánk
nehézség: könnyű
szezon: ősz
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

sütőtökfánk, tökpárna

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

248
hajdinaliszt 2 evőkanál
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 2 evőkanál
kukoricaliszt 1 evőkanál
1 késhegynyi
barna cukor 1 teáskanál
fahéj 1 késhegynyi
szegfűszeg 1 késhegynyi
tojás 1 db
víz 1 dl
sütőtök 150 g
sütőtök 100 g
sárgabaracklekvár 3 ek
gyömbérpor 1 csipet