Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sütőtökös-almás lepény

Sütőtökös-almás lepény
Sütőtökös-almás lepény
70 perc / előkészület: 20 perc főzés: 15 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Igazi "patchwork" recept. A tészta innen, a nosalty-ról, Ági almás lepény receptjéből, a töltelék Limara sütőtökös-almás rácsos linzeréből. Persze mindkét receptből úgy alakítottam ki egyet, hogy saját ízlésünkre formáltam. Igazi őszi sütemény! Babák is ehetik, de ekkor a mézet (mivel 1 éves korig nem szabad adni) fruktózzal, vagy barna cukorral helyettesítsük.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A kenéshez

A szóráshoz

A töltelékhez

A kenéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először a tölteléket készítjük el: a sütőtököt meghámozzuk, majd aprítógéppel "lereszeljük" (lehet ezt is nagylyukú reszelőn, de az kemény munka). Az almát szintén meghámozzuk, majd nagylyukú reszelőn lereszeljük.
  2. Az almát és a tököt lábasban megpároljuk, kb. addig, míg a leve nagyját elveszti. Mikor elkészült, beletesszük a mézet, reszelt narancshéjat, narancslét és a fahéjat. Hagyjuk kihűlni.
  3. A tepsit kikenjük, lisztezzük.
  4. A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrjuk, majd elosztjuk 40-60 % arányban (kb. 1 kg lett a tészta, így 60-ill. 40 dkg-os darabokra osztottam).
  5. A nagyobbik tésztadarabot kinyújtjuk úgy, hogy a tepsi oldalára is fel tudjuk tapasztani. Berakjuk a tepsibe, majd megkenjük a lekvárral, megszórjuk grízzel, erre jött a tökös-almás töltelék.
  6. Kinyújtjuk a maradék tésztát, és a töltelékre tesszük. Megkenjük a tetejét a felvert tojással, megszurkáljuk és villával cifrázzuk a tetejét.
  7. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 35 perc alatt készre sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 27×33 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 11
össznézettség: 32 045
elküldve: 17
receptkönyvben: 378
elkészítve: 17/22
Facebookon megjelent: -

szakács

Németi Olga

Mióta szakács: 2012.02.06.
105 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
receptverseny: Danubius Hotels
nehézség: közepes
szezon: ősz
kategória: pite
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

tökös-almás pite, almás-fahéjas-sütőtökös pite, mézes-almás pite sütőtökösen

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

divica
divica Tue, 2016-01-19 16:31

Itt csupa jó véleményt látok. Ahhoz, hogy összeálljon a tészta, jócskán kellett hozzá tejföl is. Azon kívül a fotón látható porhanyós, omlós tészta általában sütőporral szokott ilyen állagú lenni. Ugyhogy én tettem bele, most sül, biztos finom lesz ezekkel a változtatásokkal. Üdv. divica

ntakacsolga
Németi Olga / ntakacsolga Tue, 2016-01-19 16:43

Ez egy zsíros, omlós tészta. Tejföl vagy egyéb folyadék nélkül is összeáll. A sütőpor nem rontja el :)
Üdv. Olgi

Varente
Varente Tue, 2014-11-11 01:59

Nagyon finom a tészta és a töltelék is :) Egy picit lehet csak érezni benne a sütőtököt. (Igaz, én kb. 50 g-mal többet tettem sütőtökből - akkora darabom volt.) Mivel zsírom nem volt, ahelyett is margarint használtam. Köszi a receptet, azt hiszem, sütőtök-szezonban máskor is vendég lesz :) Ili

nicy
nicy Mon, 2014-01-27 15:08

Megsutottem,es nagyon finom lett! Meg masnap is isteni volt,es puha!
Koszi a receptet!

becseiagi
Becsei Ágnes / becseiagi Sun, 2012-11-25 21:10

Szia!

Örülök, hogy ennyire bevált az almás lepényem! :) Gratula a receptedhez! További jó sütögetést!

Üdv: Ági

ntakacsolga
Németi Olga / ntakacsolga Sun, 2012-11-25 21:58

SZia Ági!
Igen, bevált, az a tészta nagyon tuti! Ugye túró is lehet a tölteléke, nemcsak gyümölcs féle?
Üdv.
Olga

945
finomliszt 45 dkg
margarin 25 dkg
disznózsír 5 dkg
porcukor 15 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
tojás 1 db
1 csipet
sárgabaracklekvár 3 ek
búzadara 5 teáskanál
sütőtök 30 dkg
alma 80 dkg
méz 3 ek
narancshéj 1 narancsból nyert
narancslé 1 fél narancsból nyert
fahéj 0 ízlés szerint
tojás 1 db