Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sütőtökös burgonyagombóc

Sütőtökös burgonyagombóc
Sütőtökös burgonyagombóc
80 perc / előkészület: 20 perc főzés: 15 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szeretjük a sült tököt, és a burgonyás gombócot, amit lehet édesen és sósan is tölteni.

A fiam kedvéért készült el így, ő ugyanis a sütőtököt, bármennyire csábító a színe és illata, magában nem szereti, viszont ételben, sütinek igen: -krémlevesnek , és bármi más módon, -nagyon jó receptekkel találkoztam, sikeres próbák voltak az utóbbi időben!!! :-))),pld.: Flóra: sütőtökös sütije, lepénykéi, gofrija, felfújtja és túrógombóca, mind mesés volt.,- vagy labopetra sült tökös almás csirkecombja, vagy Java46 curryje,esetleg  Hangya6. sült tök körete.Csak néhányat említve.  :-)),  - Én ezt az ételt próbáltam ki. Elfogyott.:-))

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A hempergetéshez

ajánlat

Finom bort kínáljunk hozzá, vagy sok ásványvizet.

Előtte csak egy kis zöldséglevest készítsünk, eléggé laktató a gombóc.:-) A burgonyától is függ, hogy mennyi lisztet használunk, legyen kéznél, eleinte inkább kevesebb lisztet tegyünk bele, majd érezni és látni is fogjuk, mennyi szükségeltetik még bele, a gombóctészta összeállításakor. A gombócot elkészíthetjük simán, töltés nélkül is, és úgy tegyük mellé a sütőtökös krémet. Ki, hogy szeretné:-)

Tálalhatjuk még:  tejfölös-barnacukros-fahéjas keverékkel, de a tejföl legyen szobameleg, különben lehűti az ételt.

Tipp:

A főzővízbe , akár a burgonyáé, akár a gombócé: másfél csapott teáskanálnyi sót raktam,kb.:2.5-3  liter vízhez, az összes többibe a csipet az kb. kávéskanál végének ( ahol fogjuk) ,a hegyén lévő só mennyiségét jelenti, azaz, éppenhogy, csak picit érezni lehessen.

Ízlés szerint egyébként. :-)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőtököket félbevágjuk, kikaparjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe téve, alufóliával letakarva, a sütőben megsütjük (a sütési idő a tök nagyságától és a sütőtől is függ).
  2. A burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk, és enyhén sós vízben megfőzzük, majd a vizet leöntjük róla.
  3. Tálba téve a burgonyát, jó alaposan összetörjük, teszünk bele egy kis sót, a tojásokat, lisztet, sertészsírt,  és elkezdjük a tésztát összedolgozni (ha szükséges teszünk bele még lisztet, kézzel is érezni, és látni is, ahogy alakul a tészta, összeáll), majd kicsit pihentetjük.
  4. A megsült  tököket a sütőből kivesszük, a belsejüket egy másik tálba kanalazzuk ki, teszünk bele mézet, pici sót, fahéjat, és alaposan átkeverjük.
  5. A lisztezett deszkán a tésztát 1 cm vastagra kinyújtjuk, felkockázzuk, és a közepébe egy kiskanállal teszünk a sütőtökpüréből, majd gombóccá formázzuk, mindet elkészítjük így.
  6. Közben feltesszük a sós vizet forrni, amiben a gombócokat főzzük ki, kevés olajat teszünk bele.
  7. Amíg a víz forrását várjuk, a gombócokat betöltöttük, mind kész, elkészítjük egy lábasban az olajon kis lángon az aranybarnára megpirított prézlit, amibe a kész burgonyagombócokat megforgatjuk. Ha aranybarna, kikapcsoljuk alatta a lángot.
  8. Forrásban lévő vízbe a gombócokat beletesszük (egyszerre ne  túl sokat, majd ha megfőtt, feljön a víz tetejére) kiszedjük, lecsepegtetjük, és a prézlibe beleforgatjuk, egy harmadik tálba téve, addig folytatjuk a gombócok főzését, amíg az összeset ki nem főztük, bele nem forgattuk a prézlibe.
  9. A töltött, kifőzött, megforgatott prézlis gombócokat a megmaradt sütőtökpürével tálaljuk.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40 x 30 x 8 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 343
elküldve: 0
receptkönyvben: 24
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Éva-Anyóca

Mióta szakács: 2010.07.13.
350 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
szezon: tél
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

fűszeres- sült tökös burgonyagombóc, sütőtökös gombóc

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2011-12-03 23:05

Kedves Anci!

Mint egy sült sütőtöknek, és a burgonyagombócnak együtt, fura volt elsőre, de finom:-))
Végül is csokival, gesztenyével, lekvárral, édes túróval, stb., mind lehet tölteni és ezek édesek, megsült sütőtökkel miért ne lehetne? A méz dobott rajta egy kicsit:-)
Nekünk ízlett, finom volt.
Sajna már elfogyott, de csinálhatok majd újra, tök meg van rengeteg:-))
Éva-Anyóca

1003
burgonya 80 dkg
finomliszt 50 dkg
tojás 3 db
disznózsír 2 ek
1 teáskanál
kanadai sütőtök 2 kg
1 csipet
fahéj 1 teáskanál
méz 2 ek
zsemlemorzsa 50 dkg
napraforgó olaj 0.5 dl