Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sütőtökös - diós pite

Sütőtökös - diós pite
Sütőtökös - diós pite
70 perc / előkészület: 20 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Párom családjában legendája van a tökös pitének... Sajnos úgy alakult, hogy az eredeti receptet nem ismerhettem meg, így kis utánolvasás és ötletelés után kreáltam egy sajátot, kedvencemmel, dióval kombinálva. Mivel nincs megfelelő formám, így szögletesre vágtam, de remélem, hogy hamarosan készíthetek egy klasszikus pitét is a recept alapján :)

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához először összekeverjük a lisztet a darált dióval és a cukorral, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és a vajat darabolva, és gyorsan összegyúrjuk. Ha összeállt, fóliába csomagoljuk és pár - de legalább egy órára - hűtőbe tesszük. (A sült tökhöz kb 2 kg tököt sütöttem meg előző este, alufóliával bélelt tepsiben, 200 fokra előmelegített sütőben, kb 2 óra alatt. Ezután megvártam, míg kihűl, majd egy tálba kanalaztam a szükséges mennyiséget.)
  2. Előmelegítjük a sütőt.
  3. Kivajazott pite-, gyümölcstortaformába, vagy egy kisebb tepsibe nyomkodjuk egyenletetesen a tésztát. (Ha kerek formát használunk, akkor lehet neki peremet is készíteni, sima tepsinél erre nincs szükség.) Sütés előtt lefedjük sütőpapírral és nehezéket - pl. babot, rizst - szórunk rá. Ezt követően kb 10 percig sütjük. Ezután kivesszük a papírt és a nehezéket, és üresen sütjük még a tésztát 5 percig.
  4. Közben a sütőtököt pürésítjük, összekeverjük a cukorral és a kicsit felvert tojásokkal, illetve a darált diót tűzhelyen megpirítjuk kicsit.
  5. Ha megsült a tészta rászórjuk a diót, majd egyenletesen befedjük a pürével.
  6. Készre sütjük, kb. 40 perc alatt. Ha a tésztának peremet csináltunk, figyeljük, nehogy megégjen!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x20 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 11 992
elküldve: 3
receptkönyvben: 166
elkészítve: 5/13
Facebookon megjelent: -

szakács

asztika

Mióta szakács: 2011.01.16.
24 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: Halloween
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
nehézség: közepes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

tökös-diós pite, sütőtökös pite dióval

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Poni
Poni Fri, 2011-11-11 20:03

2 tojást bele kell keverni a pürébe vagy esetleg a tetejére kell rákenni?

asztika
asztika / asztika Sun, 2011-11-13 10:18

Kicsit fel kell verni, összekeverni a cukorral és a pürével (javítottam, köszi!). Remélem ízleni fog, várom a visszajelzést ;)

Poni
Poni Thu, 2011-12-08 21:36

Finom volt. Még a barátomnak is ízlett, pedig ő nem szereti a sütőtököt. A legtöbbet én ettem belőle, hidegen, egyenesen a hűtőből! A dió nagyon jól illett hozzá, valamint felébresztette bennünk a dió iránti szeretetet. Sajnos már rég volt, hogy diót ettünk, de a jövőben biztosan többször kerül majd étlapra! :)

asztika
asztika / asztika Fri, 2011-12-09 12:43

Nagyon örülök, hogy ízlett és hogy jól sikerült :) Ajánlom figyelmedbe a diós habosomat ;)

383
finomliszt 15 dkg
dió 6 dkg
vaj 15 dkg
barna cukor 3 teáskanál
tojássárgája 1 db
vaj 1 ek
sütőtök 50 dkg
barna cukor 15 dkg
tojás 2 db
dió 10 dkg