Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sütőtökös fahéjas csiga

Sütőtökös fahéjas csiga
Sütőtökös fahéjas csiga
57 perc / előkészület: 30 perc főzés: 5 perc sütés: 22 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sütőtök szezon, végre! De nem is ez a legfontosabb ebben a receptben, hanem az, hogy nem folyik ki a töltelék. Eddig nem szerettem ilyen csigákat sütni, mert a finom cukros-vajas fahéj vagy kakaó, mind kifolyt. Na, ennek most már vége! Ezzel a lisztes trükkel egy csepp sem veszett kárba. Senki nem fog kiakadni, csak a mérlegem. :o)

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A karamellás krémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt feloldjuk a meleg vízben (csipet cukrot adhatunk hozza), félrerakjuk. A lisztet elkeverjük a cukorral meg a sóval, elmorzsoljuk a zsírral. Beleöntjük az élesztőt, tejet, sütőtököt, jól összedolgozzuk, ha nagyon ragadna, most adjuk hozzá a 4-5 deka lisztet. Enyhen lisztezett deszkán 8-10 percig gyúrjuk.
  2. Egy kiolajozott tálba rakva fordítsuk meg a tésztát, hogy a tetején is legyen az olajból. Lefedve duplájára kelesztjük.
  3. A töltelékhez a puha vajat meg a cukrot villával jól elkeverjük, rászitáljuk az egyik ek lisztet szintén elkeverjük, végül a másik ek lisztet is hozzáadjuk.
  4. Kinyújtjuk a tésztát kb. 30x40 cm nagy téglalapra, rákenjük a tölteléket, rászitáljuk az 1 ek lisztet egyenletesen elosztva a tetején. A rövidebbik oldaláról indulva feltekerjük, éles késsel 8 egyenlő részre vágjuk, belerakjuk egy magas falú pités tálba. Letakarva 30 percig pihentetjük.
  5. Forró sütőbe tolva, addig sütjük, amíg a teteje kicsit megpirul.
  6. Ha nem találnánk elég édesnek, akkor elkészítjük a krémet is a tetejére. Egy kis lábasban közepes lángon olvasszuk meg a vajat a cukorral. Kevergessük, amíg felolvad a cukor, forraljuk fel. Öntsük hozzá a tejszínt, ezzel pedig addig kevergessük, amíg a karamell felolvad. Vegyük le a tűzről, néha megkeverve hagyjuk hűlni. Amíg hűl, keverjük habosra a vajat a krémsajttal, adjuk hozzá a vaníliát meg a sót. Menet közben, lassan csurgassuk bele a már kihűlt karamellt. Végül három részletben a porcukrot, minden adag után simára keverve.
  • sütési hőfok: 190°C
  • tepsi mérete: 24x5 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 640
elküldve: 0
receptkönyvben: 26
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

witch

Mióta szakács: 2011.07.18.
719 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
szezon: ősz
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

fahéjas csiga sütőtökös tésztával, fahéjas csiga sütőtökkel és karamellöntettel, sütőtökös tésztájú fahéjas csiga karamellás mázzal

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

913
instant élesztő 2 kávéskanál
víz 2 ek
finomliszt 20 dkg
cukor 2 ek
1 csipet
mangalica zsír 2 ek
tej 60 ml
sütőtök 7 dkg
vaj 10 dkg
barna cukor 20 dkg
fahéj 2 ek
finomliszt 2 csapott ek
finomliszt 1 csapott ek
barna cukor 2 púpozott ek
vaj 1 ek
habtejszín 30 ml
vaj 2 ek
krémsajt 6 dkg
vanília kivonat 1 kávéskanál
1 csipet
porcukor 5 dkg