Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sütőtökös hajdina köret

Sütőtökös hajdina köret
Sütőtökös hajdina köret
30 perc / előkészület: 10 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Első alkalommal kicsit fura mellékízt éreztem, de mostanra már megtanultam értékelni a hajdina össze-nem-keverhetetlen aromáját.
Köretként, de némi friss salátával akár könnyű vacsoraként is megállja a helyét.


hozzávalók / 4 adag

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőtököt meghámozzuk, 1x1 cm-es kockákra vágjuk és félreteszük.
  2. A hajdinát szárazon, 2-3 perc alatt kicsit megpirítjuk, majd kétszeres mennyiségű vízzel felöntjük.
    Sózzuk és takaréklángon kb. 10-15 perc alatt félpuhára pároljuk.
  3. Belekeverjük a felkockázott tököt és további 1-2 perc alatt az egészet készre pároljuk.
     

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 31 622
elküldve: 4
receptkönyvben: 194
elkészítve: 3/5
Facebookon megjelent: -

szakács

ze(n)derta

Mióta szakács: 2008.04.29.
188 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, AB0 diéta – A vércsoport
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: köret

receptkategóriák

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nagy Dóri
Nagy Dóri Mon, 2012-08-13 22:41

Én a hajdinát szárazon megdarálom egészen apróra, és a gluténmentes kenyerembe keverem. Nagyon finom!

margica
margica Fri, 2011-12-09 17:59

a hajdina attól finom hogy hajdina íze van, és nem rizs vagy borsó ízű, így kell fogyasztani.

vezsu
vezsu / vezsu Mon, 2010-07-05 11:42

A hajdinát sokféle képpen lehet fogyasztani. Nem csak sósan, édesen is. Egyébként olyan ételekbe is ahol rizst vagy gerslit szoktunk használni. A dédikém például ezzel csinálta a toltott paprikát....

zederta
ze(n)derta / zederta Mon, 2010-07-05 16:42

szia Vezsu!
köszi a tippeket! egyébként van valami trükk (áztatás, forrázás stb.) amivel el lehet venni egy kicsit a speciális ízét?
előre is köszi!
toma

vezsu
vezsu / vezsu Tue, 2010-07-06 11:21

Leforrázzuk, megszűrjük, ekkor 1 adag hajdinához hozzá adunk 1,5 adag hideg vizet, pici sót, a kanál olajat és forrástól számolva 2-3 percig lefedve fózzuk csak. Utána fedő alatt kb 30 perc alat elkészul.
A forrázás az elején kicst elveszi azt a kesernyés ízt. De persze teljesen nem. Aki nem tudjaeleinte megszokni, annak azt ajánlom, hogy olyan ételekben próbálja eleinte ahol jellegzees markáns fuszerek vannak, mint pld. a fokhagyma, rozmaring...
Isteni rizottót lehet belóle készíteni, paradicsomosan, szárított paradicsommal, cukkinivel, rozmaringal. Tompítja a jellegzetes ízét. Vagy gombás pörköltnek....tényleg, milyen rég is csináltam...::::)))...Majd fel teszem a receptjét.
Remélem valamennyire seggítettem. Jó főzőcskézést kívánok !
zsuzsi

zederta
ze(n)derta / zederta Tue, 2010-07-06 23:47

szia Zsuzsi!
köszönöm az elkészítési javaslatokat! az biztos, hogy a hajdina ízét szokni kell...
szívesen várom majd az újabb receptet!
további jó sütés-főzést!
üdv,
toma

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-04-23 02:31

Az alapötlet nem rossz.
A hajdinát viszont nem igazán kell főzni.
Elég forrázni és ázni hagyni.
Kevesebb energia, és nem fő szét.
Meg azt gondolom, hogy egy kis fűszerezés is ráférne.
Én kis reszelt, pírított gyömbrrel bolondítanám meg,
amiben a tökkockákat megforgatom, nyoménk hozzá
friss fokhagymát, és ha kész, tutira vágnék bele
friss kaprot, koriandert vagy zellerlevelet,
hogy vidám színe és friss íze legyen.
Esetleg már a tányéron friss citromot lehet rácsavarni.
Na így már jól is hanzik. Szerintem :)
És igen, gluténmentes diátához kiváló eledel.

zederta
ze(n)derta / zederta Fri, 2010-04-23 13:30

kedves Gibor!
nagyon köszönöm az ötletet. bevallom, nem tudtam, hogy elegedő a forrázás. jómagam is környezettudatos, és időhiányos lévén örülök az ilyen egyszerűsítéseknek.
az ízesítést mindenkinek a fantáziájára bízom, s amiket leírtál nagyon tuti!
még egyszer köszi!
üdv,
toma

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-03-31 22:31

Glutenmentes étrendben a hajdina fogyasztható!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-03-19 08:40

Szia Zederta
Biztos, hogy a hajdina gluténmentes?
Én eddig úg tudtam, hogy nem ileszthető be a gluténmentes diétába.
Lényeges mert a fiam lisztérzékeny.

zederta
ze(n)derta / zederta Mon, 2010-03-22 10:34

kedves Ariel!
jómagam nem vagyok élelmiszermérnök, így kénytelen vagyok az interneten találtakra hagyatkozni.
ott én azt olvasom, hogy a hajdina gluténmentes. lehet, hogy egy dietetikust lenne érdemes megkérdezned erről, hogy véletlenül se legyen semmi gond a fiaddal!
további jó sütés-főzést.
üdv,
toma

Hajni67
Hajni67 Mon, 2009-11-30 11:39

 

Megcsináltam hétvégén és nagyon finom lett. Eleinte nehézséget okozott a hajdina érdekes íze, de azt hiszem erre mondják, hogy meg kell szokni:)))

zederta
ze(n)derta / zederta Mon, 2009-11-30 23:59

szia Hajni!
valóban, a hajdinának meglehetősen jellegzetes íze van. uram bocsáss, először úgy gondoltam, hogy rossz az íze. de aztán én is megszerettem...
egyébként a sütőtök édessége kiegyensúlyozza a hajdina érdekesen keserű ízét.
további jó főzőcskézést!
üdv,
toma

195
sütőtök 200 g
hajdina 1 bögre
1 tk