Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sütőtökös lapcsánka

Sütőtökös lapcsánka
Sütőtökös lapcsánka
80 perc / előkészület: 40 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (40)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szeretjük a lapcsánkát, de annyi sütnivaló tökünk van, hogy kipróbáltam vele, milyen lesz. Isteni. És fantasztikusan átjött az édeskés tök íze is, a színe is szép volt, a friss fűszerek is érezhetőek lettek. Megérte a próbálkozás. A tejfel és a reszelt sajt, dobott rajta, bár nem feltétlen szükséges.
Ha valaki másodikfélének szeretné elkészíteni, ide csak egy laza Zöldségleves illik, eléggé telítő ez a lapcsánka, de megéri.
Azért tartott olyan sokáig az előkészület, mert le kell reszelni mindkét hozzávalót, és némely alkalommal, sajna az ujjaim is közel kerültek a reszeléshez, úgyhogy, ezért a hosszú előkészület. Igen kemény a tök is, a burgonyát meg nehéz fogni, de a cél érdekében mindent, és sikerült!

hozzávalók / 6 adag

A lapcsánkához

A tálaláshoz

ajánlat

Aki szereti, annak egy finom bor, biztos jól fog csúszni.
Mi ezt a sajttal és a tejfellel pótoltuk. Ásványvíz, na az se jön rosszul.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A burgonyát pucoljuk, vízben hagyjuk egészben addig, amíg a sütnivaló tököt félbevágjuk, magját kikaparjuk.
  2. Megpucoljuk egy tálba: a nagylyukú reszelőn lereszeljük a kanadai tököt, majd bele a burgonyákat.
  3. Beleütjük a tojásokat, a sót tegyük bele és a frissen őrölt borsot, a friss rozmaringot és kakukkfüvet finomra aprítva.
  4. Teszünk lisztet bele, és jól elkeverjük.
  5. Bő forró olajban elkezdjük kisütni, kanállal szaggatunk egy adagot, úgy tesszük bele, hogy egy kissé lenyomjuk a közepét, mikor az olajba tettük.(serpenyőbe)
  6. Pár pillanat után, két fakanál segítségével, (laposak), kezdjük el forgatni őket, és legalább 6-7 alkalommal.
  7. Addigra szép aranybarna lesz, és nemcsak kívül, hanem belül is megsül.
  8. Itatós papírra, egy tálba kiszedjük.


  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 9 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 27 796
elküldve: 22
receptkönyvben: 686
elkészítve: 10/32
Facebookon megjelent: -

szakács

Éva-Anyóca

Mióta szakács: 2010.07.13.
350 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
kategória: lángos
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

sütőtökös-burgonyás fűszeres lapcsánka, sütőtökös tócsni

Hozzászólások (40)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Második2011
Második2011 Thu, 2012-11-22 13:21

Huh, a csudába! Azt nem írtam, hogy kizárólag FÉMBŐL való GYŰSZŰKET vásároljatok! A műanyag nem jó! - bocs' hogy utólag jutott az eszembe!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2012-11-22 14:12

Bojana!

Na most a sima varrós gyűszűre gondolsz? Mert az van, de az nem védi meg csak az ujjhegyeket, fentebb még attól a kezemet ( is) reszelem.
Kérek bővebb felvilágosítást, mert ez másnak is jó, ha nincs daráló, vagy szuper elektromos szerkezete.:-O
Éva-Anyóca

Második2011
Második2011 Thu, 2012-11-22 14:30

Igen. A sima egyszerű, fémből való gyűszűkre. Nem a kezeddel reszelsz, hanem megfogod a krumplit és az ujjaid végei vannak veszélyben! Amikor már valaminek a vége van, pl. káposzta, akkor a tenyeremet szoktam rátenni a káposztára, amit veszély nélkül le tudok reszelni, az reszelve. A maradékot éles késsel felkockázom. Ennyi.
Igen, a fémből való gyűszűkre. A hüvelykujjakra is kell egyet húzni és mindegyikre! Tehát más-más méretben, de FÉMBŐL!
- Bojana*

Második2011
Második2011 Thu, 2012-11-22 13:20

Egy világért NEM okítani szeretnék, de tanácsot adni, azt IGEN!
Bármilyen reszelős lakmát készítek, felveszem az erre az alkalomra megvásárolt GYŰSZŰKET! Arra a kezemre mellyel fogom a krumplit!
Tuttira biztosan nem fogjátok az ujjatokat is belereszelni! A káposztához is ezt a furmányos megoldást vezettem be. Így amikor a káposztát reszelem, előtte az ujjaimra a gyűszű! Azután mehet a "meló"-(dia) - mert közben bekapcsolom a YouTube-ot, lehetőleg olyan videót keresek, ami mögött legalább 30 van még! Teljes "kakaóra" - már amikor nincs senki itthon! - Jobban megy a főzés, mosogatás, bármi - ha közben jó kis lagzis nótákra hallgatok!
Tanácsom: irány a kézimunka bolt, gyűszűket méretre az ujjaitokra megvásárolni, azután jöhet a reszelő!
*
Szeretettel: Bojana*

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2012-11-22 14:09

Bojana!
Köszi a tippet, élnék vele, ha tudnám, hol lehet kapni?
Amúgy meg az a csodás 5-6 alkalom, legalábbis ,amíg itt fel nem fedeztem a sok finom további változatot, kibírta a kezem. Nehezen az is igaz.:-((
Most már jó lenne, de ez valami spéci dolog? Hol szerezted be?
Köszi a tippet, és szép napot kívánok!
Éva-Anyóca

Levelcem
Levelcem Thu, 2012-11-01 21:00

Nagyon jó ez a recept. Már tavaly is készítettem párszor, más recept alapján, de ez még finomabb.
Köszönjük!

Ötlet az előkészületre: A krumplit tisztítás után csíkokra vágom és a húsdaráló apró lukú tárcsáján megdarálom. A tököt úgyszintén, de azt héjastól vágom csíkokra és krumplihámozóval könnyebben tisztítható. Próbáljátok ki! Ha elektromos a húsdarálótok, akkor még egyszerűbb.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2012-11-20 22:44

Kedves levelcem!

Köszönöm szépen, örülök, hogy ez az elkészítés jobban tetszik, tényleg finom, - szeretjük, idén én is sokat készítettem már.
Igen igazad van, azóta már okosabb lettem, vigyázok a kezemre. :-O
Sajnos elektromos nincs, akinek van, annak még könnyebb.:-o
Kellemes Adventi készülődést kívánok!
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2012-11-01 22:47

Kedves Levelcem!
Igazán köszönöm, ha végre sikerül lereszelni, összeállítani, kisütni, tényleg finom, megéri.:-O

A baleseteket sajnálom, jó hogy van szuper géped, amivel ezen gondon át tudsz gyorsan lendülni! :-D
Szép és emlékezésekkel teli hétvégét kívánok neked is!
Éva-Anyóca

Bévi48
mamuka / Bévi48 Thu, 2012-11-01 16:07

Ez a recept nekem is nagyon szimpatikus,mi is a tökimádók táborába tartozunk. :)
Ki is fogom próbálni minél előbb,csak a tök hámozásától ráz a hideg.
Nincs véletlenül valakinek jó ötlete arra,hogyan lehet a sütőtököt könnyen és balesetmentesen megtisztítani?
Én szoktam rántani is a sütőtököt,nagyon finom fokhagymás tejföllel. Csak itt is a hámozással van a gondom,ezért nehezen látok neki.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2012-11-01 16:48

Kedves Bévi48!

Nem is a tök hámozása a nehéz, ha éles nagy vágókéssel kisebbekre darabolod, és a magját kiszeded, jhobban lehet fogni, legalábbis én így tettem, de minenki ahogy gondolja,....a nehéz az, amikor már megpucolta az ember éles késsel, és én a hagyományos nagy lyukú részen nekiláttam reszelni, ahol a sajtot is szoktam, megállt az élet, mert a kezemet érte.:-(((( ....ekkor a szuper tökgyalut vettem elő, és tulajdonképpen azon nyomattam le, a vége amikor kicsi volt a kézbe , már azért óvatosan, de így sokkal egyszerűbb volt.:-o
Akinek van ettől a tökgyalutól sokkal spécibb ötlete, írja meg, én azóta is ezzel reszelem le...és az ujjaim is megvannak, a négyszögletes sajtreszelős cuccot nem ajánlom.
Remélem sikerül megcsinálni, megéri, finom.:-O
Éva-Aníóca

Bévi48
mamuka / Bévi48 Thu, 2012-11-01 17:06

Kedves Éva-Anyóca!

Köszi a tippet, legutóbb már én is a darabolós megoldást választottam,de ez sem járt valami fényes sikerrel.
Egy árnyalattal könnyebb volt hámozni,mint egész tök esetében.
Mondanom sem kell,reszeltem is tököt,a bal kezem mutatóujja /balkezes vagyok/ bánja a manővert. Az ujjamból és a körmömből is egy darabka hiányzik.
Következő alkalommal elő fogom venni a BERLINET nevezetű robotmasinámat,azon van nagy lyukú reszelőtartozék is,az biztos gond nélkül elvégzi a nehéz munkát helyettem. A baj az,hogy a legmagasabb polcon tartom,és nehezemre esik felmászni érte,inkább kézzel csinálom,amit lehet.

Tény,akár így,akár úgy,de a receptedet ki fogom próbálni. Már a gyerekeimnek is továbbítottam.

Szép napot kívánok: Éva

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2012-11-01 22:46

Kedves Bévi48!

Sajnálom a bal kezed hüvelyk ujját, tényleg! :-(
Ha van spéci géped, legközelebb próbáld azzal, nekem sajna nincs, még megvan a kezem, de ha jövőre is ennyi tök lesz, mint idén, beszerzek valami szuper gépesített aprító-reszelő masinát én is.

Abban bízom, hogy mindezek ellenére az elkészült étel finomra sikerült, ízlett.:-O

Szép, csendes, nyugodt emlékezésekkel teli hétvégét kívánok!
Éva-Anyóca

nasibandita
Berni / nasibandita Fri, 2012-10-26 08:24

Kedves Éva-Anyóca!
Nagyon tetszik ez a sütőtökös recept, úgyhogy ma ki is próbálom.
Igyekszem felhasználni az itt olvasott jó ötleteket is hozzá (aprítógép, sütőben sütés), aztán remélem jól sikerül. :) Egyik kedvencem a lapcsánka egyébként is, szóval semmi rossz nem sülhet ki már ebből, azt hiszem. Már csak az a kérdés, hogy sütőben vajon meddig süssem, de majd figyelgetem, hogy mikor tűnik jónak...

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2012-10-26 20:32

Kedves nasibandita!

Remélem, hogy sikerült elkészíteni a sütőtökös lapcsánkát, és olyan lett, amilyenre gondoltál, és ízlett is.:-O

A sütő nekem régimódi, kihagyták a fogantyúknál a számozásokat, még csak láng jelek sincsenek, hogy mi merről és hány méter,......azzal főzetnék rajta, süttetnék benne : aki kitalálta,- de hát ez van, meg kellett szokni, és a Jézuska tavaly nem hozott, idén se fog, pedig nem voltam rossz :-O :-O , - és ráadásul még nem is üveges, tehát nem látok be, elég sokszor bármi készül, nekem ki kell nyitni az ajtaját, ...illetve, ha már többször készült az adott étel, az illata alapján, és azért némi időt figyelve, tudom, de az illat mindent elárul, így vagyok a tökkel is. :-o
Azért, igaz valószínű megkésve, de leírom, hogy a tepsit beburkolom vagy alufóliával, vagy sütőpapírral, ne ragadjon le a karamellizálódó tök sülés közben, és a tököt kissé be szoktam vagdosni éles késsel, nem szükséges, anyósomtól láttam, azóta így csinálom: hogy a vastagabb rész is egyformán süljön a vékonyabb részével a töknek, ha kanadait sütök, és a tetejére, hogy ne fröcsköljön, már jártam úgy, lefedem alufóliával, ettől függetlenül csodásan megsül, elválik a hús része a héjától, és karamellesen édes lesz, és a tepsit is könnyű utána takarítani. :-o

Bizony finom a sima natúr lapcsánka, és bármelyik fűszeres vagy más csodával ízesített változata is, örülök, hogy ezt választottad.
Holnap még munkanap, de szép hétvégét kívánok.
Éva-A.

nasibandita
Berni / nasibandita Fri, 2012-10-26 21:32

Köszönöm a részletes válaszodat. Hááát, itt is valami hasonló sütő van sajnos. :D
Egyébként nem jöttek még későn a tanácsok, mert végül csak holnap kerítek rá sort. :)
Mondjuk azt a részét nem teljesen értettem, hogy a reszelt tököt miért kell még bevagdosni (én a lapcsánkát gondoltam a sütőben elkészíteni), de lehet, hogy a sima sütőtök sütésére írtad.
Remélem azért kapsz majd hamarosan egy olyan sütőt, amilyenre vágysz, hogy könnyebb legyen a konyhai alkotás! ;)
Szép hétvégét neked is!
Berni

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2012-10-26 22:02

Szívesen. :-o

Az nem jó, ha úgy kell sütni-főzni, ha mondjuk úgy : vakon sütünk és főzünk, mert nincs a gépezetünkön semmi jelzés, és csak érzések , tapasztalatok alapján tudunk ételt készíteni.

Reszelt tök,megsütve és bevagdosva tök : hmmm....igaz :-) - első ötlet amit kaptam, süssem meg a tököt, ahogy kell, bevagdosva, a mód alapján, ahogy leírtam,itt Neked, és úgy a kicsire reszelt krumpli nyersen, meg ilyenek...végül is fincsi lett, de nem az igazi, na....De hát nem tudhatja az ember, kitől jön a jó tanács.
Ahogy apukám szokta mondani: egyszer meg lehetett enni.:-o
Ezért azóta nyersen készül, reszeltem a burgonyával és az ujjammal együtt, és "gyilkosabb" módszer az tuti, ezért jó ha fel tudsz készülni, gépezetekkel, és így az idő, amíg reszelgetünk, sok, de az eredmény nekem jobb lett,- bocsi, hirtelen arra gondoltam, a sütésnél, amikor beszéltél róla. :-)
Én értettem félre. Nagyon . :-O
Már a hétvégére is gondoltam közben. Még egyszer bocsi.:-o

Az a jó, hogy holnap készíted, és így már tiszta minden...:-O :-O

Iparkodok jó anya és feleség lenni, de nem igazán hiszem, hogy a közeljövőben fog ez ide a konyhámba csodaként megjelenni..:-O
De ki tudhatja,...mikor, már várom...-köszönöm :-o
Szép hétvégét kívánok, és az ujjaidra vigyázzál, ha géped van az csúcs, remélem hogy sikerülni fog, ezek után már főleg.:-O
Éva-Anyóca

nasibandita
Berni / nasibandita Thu, 2012-11-01 18:35

Na, elkészítettem a receptet némi módosítással. Sajnos a sütőben sütés nem vált be nekem, úgyhogy legközelebb a serpenyős módszert választom, akármennyi időt is vesz igénybe. Én a sima lapcsánkát is úgy csináltam régebben, hogy pici olaj, kanállal elsimítom rajta és mindig pótlom, amikor nagyon felszívta. Mondjuk lehet, hogy ennél a tök miatt kell a bő olajban sütés, nem tudom. Ízre jó lett egyébként, de nekünk a sima krumplis jobban bejött, szóval lehet, hogy a jövőben inkább azt készítem (kevésbé veszélyes is a pucolása :D). :)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2012-11-01 23:19

Kedves nasibandita!

Én meg nem mondom, hogy azért kell-e sütni olajban, serpenyőben, mert sütnivaló tök van benne,. ... nem tudom:-)
Mindig így készült a lapcsánka, hát ezzel is így tettem.

Minden esetre nagyon örülök, hogy kipróbáltad, és legalább egyszer ettetek, még ha a régire fogtok visszatérni, - igen, a sütőtöknek jellegzetes íze van, és nem mindenkinek jön be, - a fiam is ebbe eszi meg, és a muffinba. És kész. Talán még ha krémleves készül...Például csináltam szószt belőle a kifőtt tésztára, itt leltem rá e finomságra, és nem ette...:-((((

Szép, kellemes, békés emlékezésekkel teli hétvégét kívánok!
Éva-Anyóca

Tövismami
Tövismami / Tövismami Thu, 2012-10-04 19:28

Remek ez a recept biztos kiprobálom, mert én is szeretem a sütőtököt minden változatban. De lenne egy kérdésem. Lehetne e ezt tepsiben sütőpapiron sütni kis lapított halmokba?
Mert én a fasirtot is a sütöben sütöm meg, igy nem issza tele magát olajjal.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2012-10-05 22:25

Kedves Tövismami!

Köszönöm, örülök neki , hogy tetszik.:-O
Szerintem biztosan lehet, sőt tényleg jobb, nem szív be annyi olajat,- nagyon jó ötlet, én köszönöm.:-O
Szép hétvégét kívánok!
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2012-10-04 12:51

Kedves gevi1931!

Igazán örülök neki, tényleg finom második fogás, megéri a próbát.
Remélem, hogy sikerül, és ízleni fog.:-O
Szép napot és közelgő hétvégét kívánok!
Éva-Anyóca

diavega
DiaNatura / diavega Wed, 2012-10-03 23:58

Kedves Éva Anyóca!
Nagyon tetszik a recepted, gratulálok!:)
A reszelésről az jutott eszembe, hogy anyukám mondta, hogy ő több alkalommal csinálta késes aprítógépben a burgonya reszelést. Nagyobb poharú gépe van, állítólag villámgyorsan lehet végezni vele.
Köszi a receptet!
Szép estét!
Üdv, Dia

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2012-10-04 12:54

Kedves diavega!

Köszönöm szépen, csak egy ötlet volt, ami bevált.:-O

Akkor szerencséd van, ha ilyen gép állhat a rendelkezésedre, még ha kölcsön is, nyersen eléggé makacs fogása van a töknek, és erővel kell nyomni, hogy reszelni tudjad, a kezére meg jó, ha vigyáz az ember.
Remélem, hogy sikerül elkészíteni, és ízleni fog.
Szép napot kívánok!
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2012-02-18 14:30

Kedves szemsan!

Sokszor nem mérem , hanem érzéssel készítem a hozzávalók összeadását, amiért nem mindig kapok dicséretet, de az ember látja, ahogy áll össze az étel, hogy mi és mennyi kellene még bele. :-)))

Igen, igazad van, a burgonya kb. annyi mennyiség, amennyit írtál.:-)
A két közepes kanadai sütőtök az kb.: 20 vagy 25 cm-es darabra kell gondolni, mindkettő esetében, hogy mennyi a súlya, nem tudom,- saját termesztés volt, őszinte leszek: nem mértem le súlyra, két kisebbet is vehetsz belőle, vagy egy nagyot.
Ráadásul pucolni kell, két végét levágni, magját kiszedni, mennyisége ezáltal csökken.

Megvan a burgonya , ami 1 kg 20 dkg, lereszeljük. Ez a kezdő pont.
Az arány lehet ugyanannyi : burgonya és sütnivaló tök, ugyanannyi mennyiség.
Lehet több a burgonya, és kevesebb a tök.
Ki mennyire szereti.
Remélem,segítettem.:-)

Szép hétvégét kívánok!
Éva-Anyóca

szemsan
szemsan Sat, 2012-02-18 13:50

Kedves Éva-Anyóca!
A két közepes nagy sütőtök súlyra kb mennyi?
A 12 db közepes burgonya jól gondolom, hogy kb 1,2kg?
Előre is köszönöm a segítségedet, a képen nagyon jól néz ki.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2010-11-03 16:35

Kedves cafika! Próbáld ki, én nem csalódtam benne.A gépezet jó ötlet, ugyanis akkor a kezed megmarad :-)) és ez ugye nem utolsó szempont.Jó sütögetést kívánok.Éva-Anyóca

cafika
Cafika / cafika Wed, 2010-11-03 00:25

szia Éva-anyóca,
ez a recept nagyon jól hangzik, amihelyst szerzek tököt, ki is próbálom.
nekem van egy diódarálóm, amihez van egy nagyobb lyukú reszelö is, azzal lehet a nyers krumplit reszelni, szerintem a tököt is. megpróbálom.
köszi a receptet
üdv. Évi

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2012-10-04 12:58

Kedves cafika!

Örülök neki,néha jól jön egy gyors ötletű ebéd,nem gondoltam, hogy ennyire sikeres lesz - remélem, hogy ha már ilyen szuper gépezeted van, gyorsan le fogod tudni reszelni, ha a burgonyának jó, a töknek is! :-O
Jó készítést kívánok, és remélem, sikerül és ízleni fog.:-O
Szép napot kívánok!
Éva-Anyóca

1662
burgonya 12 közepes db
kanadai sütőtök 80 dkg
tojás 4 db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
kakukkfű 2 tk
rozmaring 2 tk
finomliszt 10 evőkanál
napraforgó olaj 10 dl
tejföl 150 g
sajt 10 dkg