Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sütőtökös-mascarponés piskótatekercs

Sütőtökös-mascarponés piskótatekercs
Sütőtökös-mascarponés piskótatekercs
75 perc / előkészület: 45 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hát igen, a tekercs, mint forma, nekem még az életben nem jött össze. Ez a szegény sütike olyan ijesztően festett, mikor kitekertem, hát még, mikor megkentem, hogy én már lemondtam volna róla, de azért még megkóstoltam, mielőtt végzetes hibát követtem volna el. OLYAN, DE OLYAN FINCSI!Nagyon örülök, hogy megkegyelmeztem neki, mert egyetlen nap alatt elfogyott. Már nem is láttam torznak, hanem inkább egy különc művészi alkotásnak. :-)
FIGYELEM!! Ha valaki tudja a titkot, hogy hogyan nem törik darabokra ilyenkor a piskóta, hanem tényleg tekercs lesz belőle, nem úgy, mint a mellékelt fotón, az ne habozzon beavatni, kérem! Az enyém szanaszét tört ugyanis, mondhatni, "szétesett a finomságtól", ettől eme egzotikus forma. :-D )
A 2009/11-es Praktika Magazin oldalain találtam a receptet. Kb. 20 szelet lesz belőle.

hozzávalók / 10 adag

ajánlat

Vigyázat!! Rá lehet szokni!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vajat habosra keverjük 10 dkg cukorral és a narancshéjjal.
  2. Tovább keverjük, közben egyenként hozzáadjuk a négy tojássárgáját, aztán kanalanként a sütőtökpürét is.
  3. A lisztben elkeverjük a sütőport, azt is a krémhez forgatjuk.
  4. A fehérjékből kemény habot verünk egy csipet sóval.
  5. A fehérjehabot laza mozdulatokkal a masszába vegyítjük.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük (én kb. 24*34 cm-es, magas falú példányt használtam).
  7. 170°C-ra előmelegített sütőben (alsó-felső álláson) tűpróbáig sütjük (ez nekem kb. fél óra volt, de a tetején lehet látni nagyjából, mikor érdemes már belebökni).
  8. A tésztát rácsra borítjuk, lehúzzuk róla a papírt, meghintjük porcukorral, hogy ne ragadjon a ráfektetett konyharuhára, és feltekerjük.
  9. A mascarponét kikeverjük 10 dkg cukorral és a vaníliás cukorral. A kihűlt piskótalapot óvatosan kigöngyöljük (csak erős idegzetűeknek - megrázó képsorok jöhetnek), rákenjük a krémet, és óvatosan, de szorosan feltekerjük.
  10. Hűtőbe tesszük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 17 092
elküldve: 7
receptkönyvben: 225
elkészítve: 2/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Zit

Mióta szakács: 2009.06.15.
51 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kategória: édes süti
nehézség: közepes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

krémsajtos-sütőtökös piskótatekercs, mascarponés sütőtökpiskóta, mascarponés-sütőtökös piskótatekercs, sütőtökkel gazdagított piskótatekercs mascarponés töltelékkel

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szépróza
szépróza / szépróza Sun, 2012-10-07 16:29

hát ez vmi csodásan hangzik...
bár azt hiszem, a feltekeréssel inkább nem is kísérletezek, jó lesz az hagyományos formátumban ;-)

köszi a receptet

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-09-20 17:18

szerintetek ha nyers reszelt sütőtököt teszek a tésztába püré helyett, akkor is jó ?

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2010-01-01 22:50

Ez aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaannnnyira guszta. Még ilyen egzotikus formában is. :-D

Pezo
pezo / Pezo Tue, 2009-12-15 15:16

Nagyon guszta így is a sűtid:) Segítek én is a tekercs sikeréhez. 1 cm-nél ne legyen vastagabb a tészta, melegen vizes konyharuha segítségével, feltekered-kitekered többször egymás után persze óvatosan, és a többszöri feltekerés-kitekerés után összetekerve hagyod kihűlni. Nekem sem sikerült eleinte, de ahol látok különböző sütési, főzési fortélyokat, mindig elolvasom és azokból nagyon sok apró, de praktikus dolgot lehet megtanulni. Pl. a tojásfehérjébe mindig teszek egy csipet sót, így garantált még cukor nélkül is a kemény hab.

Zit
Zit / Zit Tue, 2009-12-15 16:20

De aranyos vagy, Pezo, köszönöm Neked is a jó tanácsot. :-) De jó, hogy itt ennyi ügyes kis szakács van! Igen, a só az én agyamon is átfutott - mint mindig, ezúttal is hallgatnom kellett volna a legelsőként beugró gondolatra...

gali_baba
gali_baba / gali_baba Mon, 2009-12-14 21:49

Szia!

Nekem nem szokott eltörni a piskóta, de azt hiszem, nagy ördöngösséget nem csinálok vele..A tiedhez képest talán annyi az elkészítési módban a különbség, hogy a tésztához adandó cukrot megfelezem, és a felét a sárgájához, másik felét a fehérjéhez adom. Így keményebb hab verhető, szerintem jobb a tészta állaga is így. Illetve a feltekerésnél nem írtad, hogy a konyharuha,amivel tekered a tésztát, be van e vizezve? Anyukám útmutatása alapján én így szoktam,a porcukrot kihagyva, a sütőpapírt pedig felhasználva, hogy ne ragadjon a konyharuhára. Próbáld meg, hátha sikerülni fog! Egyébként nagyon guszta a sütid!:))

Zit
Zit / Zit Tue, 2009-12-15 12:06

Ó, nagyon szépen köszönöm a segítséget! :-) A sütőpapírt nem értettem. Azt hogyan is használod fel? Nem a vizes konyharuhát tekered fel a piskótával? Egyébként igen, nekem is feltűnt, hogy marha nehezen verődött fel a hab így, cukor nélkül. És nem volt vizes a konyharuhám sem. És köszi a dícséretet a sütimről! :-) Finom is nagyon, szal szem próbáld ki.

462
vaj 15 dkg
cukor 20 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
narancshéj 1 narancsból nyert
tojás 4 db
sütőtök 20 dkg
finomliszt 20 dkg
sütőpor 1 tk
mascarpone 40 dkg