Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sütőtökös torta Araniel konyhájából

Sütőtökös torta Araniel konyhájából
Sütőtökös torta Araniel konyhájából
75 perc / előkészület: 30 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Újra itt az ősz, megjelent a piacokon és a boltokban a csodás sütőtök. Először akkor készítettem, amikor szüleim kertjében több mint negyven sütőtök termett egyik évben, és kezdeni kellett velük valamit. A sült tök, ami nagy kedvenc, kicsit egyhangú volt már, így jött az ötlet, hogy kipróbálhatnám pite formájában. Nem bántam meg, a családom és a kollégáim között is igen népszerű lett, a karácsonyi bulikra is mindig ezt kérik.

hozzávalók / 8 adag

Tészta

Töltelék

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A zabkekszet (zabfalatokkal a legfinomabb) késes aprítógépben vagy diódarálóban daráljuk le, lehetőleg minél finomabbra.
  2. A vajat vegyük ki előre a hűtőből, vagy olvasszuk meg kissé, de ügyeljünk rá, hogy ne legyen folyós.
  3. A kekszmorzsát keverjük össze a puha vajjal. Ha kevésnek érezzük a vajat, tegyünk hozzá, de vigyázzunk, hogy ne legyen túl tömör, de ne is legyen nagyon morzsalékos. Akkor jó, ha a markunkban összeszorítunk egy kis tésztát, és az össze is áll, de könnyedén szét is esik.
  4. Egy kb. 25-30 cm átmérőjű kapcsos sütőforma aljára tegyünk sütőpapírt, amit előtte a forma méretéhez igazítottunk, és kör alakúra kivágtunk. Ebbe terítsük szét egyenletesen a tésztát, és tapicskoljuk bele.
  5. Melegítsük elő a sütőt kb. 200 fokra (alsó-felső vagy alsó sütés), és süssük elő a tésztát kb. 10 percig.

Töltelék

  1. A töltelékhez a sütőtököt süssük meg, majd kaparjuk ki a héjából. Ha nagyon vizes lenne, tegyük egy tiszta konyharuhába a tökhúst, és jól csavarjuk ki a levét. Ezzel a módszerrel akár 1-2 dl folyadék is távozhat a tökből.
  2. Keverjük el a krémsajtot (Philadelphia krémsajttal a legfinomabb) az egész tojásokkal, majd tegyük hozzá a tököt. Ezzel is alaposan forgassuk össze. Amint ez megvan, jöhet a masszába a kétféle cukor és a fűszerek. Alaposan keverjük össze, kóstoljuk meg, és amennyiben szükséges, ízesítsük még a fűszerekkel.
  3. A fűszeres krémet öntsük óvatosan az elősütött keksz alapra, simítsuk el egyenletesen, majd tegyük a kb. 200 fokra előmelegített sütőbe (szintén alsó-felső vagy alsó sütés), és süssük így kb. 45 percet, vagy amíg a töltelék a benne lévő tojás miatt szépen el nem kezd emelkedni. Tűpróbával nézzük meg a töltelék közepét, ha már nem ragad rá, elkészült a tortánk.
  4. Hagyjuk lassan kihűlni, mert ekkor könnyebb lesz szeletelni.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 470
elküldve: 0
receptkönyvben: 28
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Araniel

Mióta szakács: 2014.09.28.
2 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
alkalom: születésnap, buli receptek, karácsonyi édességek
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: közepes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

keksz alapú sütőtökös torta, sütőtökös torta krémsajtos krémmel, fűszeres-krémsajtos sütőtökös torta

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

CutiePie
CutiePie / CutiePie Thu, 2019-11-14 11:44

Ez tényleg nagyon finom lett! :) Én mascarponéból csináltam, de így is szuper jó és egyszerű elkészíteni.

380
zabkeksz 20 dkg
vaj 5 dkg
sütőtök 80 dkg
krémsajt 25 dkg
tojás 3 db
cukor 8 dkg
melaszos nádcukor 8 dkg
fahéj 1.5 teáskanál
gyömbérpor 1.5 teáskanál
szerecsendió 1 teáskanál