Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sütőtöktorta kókuszos mascarpone krémmel

Sütőtöktorta kókuszos mascarpone krémmel
Sütőtöktorta kókuszos mascarpone krémmel
80 perc / előkészület: 30 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ősszel ünnepeljük több családtagunk születésnapját. Édesapám nem túl nagy süteményrajongó, egy libamájkrémes steak tortának biztos nagyon örült volna. Hogy neki kedvezzek, ezt a nem túl édes, de annál különlegesebb tortát készítettem az ő, na és persze a család apraja-nagyja legnagyobb örömére.

hozzávalók / 10 adag

Tészta

Krém

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. Veszünk egy kb. 1 kg-os sütőtököt, négybe vágjuk, kimagozzuk, és fóliával bélelt tepsin közepes hőmérsékleten megsütjük. Ne legyen túl barna vagy égett a széle.
  2. A megsült tököt a héjából kikaparjuk, villával szétnyomkodjuk, és egy szűrőbe helyezve hagyjuk lecsöpögni és kihűlni.
  3. Szobahőmérsékletű vajat habosra keverünk a cukorral, hozzáadjuk a tojások sárgáját.
  4. A lisztet kimérjük, elvegyítjük a sütőporral és a sóval.
  5. A tojásos keverékhez adjuk a citromhéjat, vaníliás cukrot, kihűlt tökpürét. Kisebb adagokban hozzákeverjük a lisztet.
  6. A tojásfehérjéket habbá verjük, és óvatosan a tésztához forgatjuk.
  7. Kivajazunk és lisztezünk egy kapcsos tortaformát, amiben eloszlatjuk a tészta felét. Kb. 15 perc alatt, tűpróbáig sütjük. Nem fog nagyon megemelkedni.
  8. Ha kihűlt az első lap, kivesszük a formából, majd a tészta másik felével is ugyanígy járunk el.

Krém

  1. A zselatint csomómentesre keverjük 6 evőkanál kókuszsziruppal, és lassú lángon felolvasztjuk. Amíg hűl, elkészítjük a krémet.
  2. A mascarpone-hoz keverjük a kókuszreszeléket és az 1 dl kókuszszirupot.
  3. A növényi tejszínt kemény habbá verjük.
  4. A zselatint alaposan elkeverjük a mascarpone krémben.
  5. Végül összeforgatjuk a felvert habbal.
  6. Az első tortalapot megkenjük kb. a krém felével, fél mm vastagon. Ráborítjuk a második lapot. Az egész tortát bevonjuk egyenletesen krémmel. Ha marad krém, töltsük habzsákba, és díszítsük vele a tortát.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 7 174
elküldve: 3
receptkönyvben: 96
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Kama Suflé

Mióta szakács: 2009.10.12.
56 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: könnyű
szezon: ősz
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

sütőtöktorta kókuszkrémmel, kókuszos krémmel töltött sütőtök-torta, sütőtökös torta kókuszkrémmel

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

fosca
fosca Sun, 2017-09-24 17:24

Kedves Pirka! Szeretném kérdezni, hogy kókuszkrém helyett kókusztej is használható-e? Milyen állagú ez a kókuszkrém? Azt sem tudom, mit kellene a boltban keresni... Előre is köszönöm!

Pirka
Kama Suflé / Pirka Sun, 2017-09-24 17:59

Kedves Fosca! A krém alapját a mascarpone és a tejszín adja, amihez kell valami, ami erőteljesebben kókusz ízű, hogy ezt a két alapanyagot megízesítse. A kókusztej túl híg, és hasonlóan a kókusztejszínhez nem elég koncentrált a kókusz íze benne. Két dolgot tudnék javasolni: például nagyobb műszaki áruházak kávés részegén is lehet venni Monin szirupokat, amik között szokott lenni kókusz ízű. Vagy ha ragaszkodik a kókusztejhez, akkor a sűrűbb kókusztejszínt javaslom (amit többnyire konzerves verzióban ismerünk a boltok polcairól). Ezt forralja fel és a kókuszreszeléket öntse vele nyakon. Ha kihűlt lehet vele tovább dolgozni, de ebben az esetben még édesítésre is szükség lesz.

pazipa
pazipa Sun, 2014-11-30 14:37

Az egy csomag vaníliás cukron kívül amit az 5. pontban használ fel nincs más édesítés? Pedig a tészta készítés 3. pontjánál a vajat a cukorral kéne összekeverni és a tojássárgákkal.

Pirka
Kama Suflé / Pirka Sun, 2014-11-30 15:48

Kedves Pazipa!
A tészta elkészítésének leírásánál a 3. pontban olvashatja, hogy a vajat cukorral keverem ki, majd a tojássárgájával. A vaníliás cukor az 5. pontban kerül hozzá. Ha Önnek nem tetszik ez a sorrend, a 3. lépésnél is hozzáadhatja a vaníliás cukrot.

Reika-chan0606
Reika-chan0606 Wed, 2015-04-01 14:22

Szerintem pazipa arra gondolt, hogy nincs a hozzávalók között feltűntetve, hogy mennyi cukor kell a 3-as ponthoz hanem csak a vaníliás cukor van beírva. Nekem is ez a bajom és épp csinálni kezdtem mikor észre vettem, úgyhogy a vaníliás cukor már benne van de semmi egyéb cukor nincs!!! Meg tudnád írni mennyi kell?

Pirka
Kama Suflé / Pirka Wed, 2015-04-01 14:28

Szia! Igaz, lemaradt a hozzávalókból, hamarosan javítom.
15 kg cukor kell hozzá, ezzel keverjük ki a tojásokat.

Reika-chan0606
Reika-chan0606 Wed, 2015-04-01 18:23

Oh jajj de örülök, végül úgy döntöttem, hogy annyit fogok tenni bele és nagy jó is lett, úgyhogy szerencsém volt ;) Amúgy ízre az egyik legfinibb torta lett amit eddig csináltam :)
Köszönöm szépen!

Pirka
Kama Suflé / Pirka Tue, 2014-01-14 20:42

Szia! Én nem hagynám ki, mert akkor az ízetlen krémben fognak a kókuszreszelékek ropogni, a reszelék önmagában nem ízesít. Nagyon jó ez a kókuszszirup, nagy bevásárló áruházakban kapható nem túl drágán, a maradék pedig sok mindenre felhasználható. Legrosszabb esetben tegyél bele kókuszaromát.

mkangel
mkangel Wed, 2014-01-15 06:54

Szia! Köszi a gyors választ, megpróbálom beszerezni, de az aroma is jó ötlet! Köszi :-)

481
sütőtök 45 dkg
vaj 10 dkg
tojás 2 db
cukor 15 dkg
finomliszt 25 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
vaníliás cukor 1 csomag
sütőpor 1 csomag
1 csipet
mascarpone 25 dkg
növényi habtejszín 200 ml
kókuszreszelék 50 g
zselatin 10 g
kókuszkrém 6 ek
kókuszkrém 3 teáskanál