Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sváb pörkölt

Sváb pörkölt
Sváb pörkölt
80 perc / előkészület: 10 perc főzés: 70 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Pár hónappal ezelőtt - még téli szezonban - a szomszéd néni átjött hozzánk egy kávéra. Szokás szerint beszélgettünk, és közben feleségem tanácstalanul kérdezte Marikát, hogy mit főzzünk ebédre. Mire ő: Főzzetek sváb pörköltet! Összenéztünk, mert egyikünk sem hallott még sváb pörköltről, pedig feleségem helyi, dunakanyari sváb lány. Mindenesetre Marika megosztotta velünk az ősi receptet. Azóta többször is készítettük, és nem volt gond a tárolással. Bár nevében pörkölt, valójában egytálétel, jobban hasonlít egy sóletbe vagy babfőzelékbe oltott sertéspörköltre. Időigényes, de nagyon nem kell őrködni felette, és megéri!

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előkészítjük a húst, megtisztítjuk, felvágjuk apró kockákra. (Én még az elején be is szoktam sózni egy-két mokkáskanál sóval.)
  2. A magyaros ízeket kedvelők sertészsírt, az egészségesebb életmódot követők olívaolajat öntenek egy nagy mély serpenyőbe, és melegíteni kezdik.
  3. Felaprítjuk a hagymát, és az olajon megpirítjuk.
  4. Mikor a hagyma tuti lett, bele a húst, és szépen - nem fedő alatt - közepes vagy nagy lángon sütögetjük, míg el nem fő a leve, és el nem kezd pirulni a hús. (Ekkor én teszek rá egy kis borsot is.)
  5. Ekkor le a lángról, és mehet bele az őrölt paprika. Ne sajnáljuk! Gyorsan jól összekeverjük, és picit visszatesszük a tűzre, s már mehet is rá egy-két deci víz. Beleteszünk két hámozott, apróra vágott paradicsomot is (vagy egy kis konzerv pürét). Megint keverés, és ezután már fedő alatt folyik tovább a móka, legalább egy órán keresztül.
  6. Mehet az egészbe a fejtett bab is! Most lesz egy csomó időnk, így nekiállhatunk a csipetke készítésének. Közben ételünket meg-meg kavarjuk, és mikor nagyon elfőne alóla a víz, pótoljuk!
  7. 1 tojásból, pici sóval és annyi lisztből, amennyit ez az egész felvesz, lisztes kézzel csipetkét készítünk egy mélytányérban.
  8. Amikor a bab megpuhul, és a hús is omlósnak tűnik, belezuttyantjuk a csipetkét is, és együtt főzzük tovább, amíg a csipetke is jó nem lesz.
  9. A végeredmény egy húsos-szószos kiadós egytálétel lesz. A receptben leírtak elegendőek egy kétgyermekes családnak.
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 12 836
elküldve: 3
receptkönyvben: 173
elkészítve: 6/6
Facebookon megjelent: -

szakács

akosek

Mióta szakács: 2014.07.27.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

babos pörkölt, babos pörkölt csipetkével, babos-csipetkés sertéshúsos egytálétel

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

AViki
AViki Fri, 2015-04-10 20:03

Most csináltuk másodjára, de comb helyett kipróbáltuk csülökkel és nagyon finom lett :)

marosfalvi
akosek / marosfalvi Sun, 2016-01-10 12:58

Kedves AViki,
Örülök, hogy ízlett, a bab-csülök kombó amúgy is jó barátok!
Köszönöm az ötletet! :)

Üdv, Ákos

vcsuka
pussycat / vcsuka Sat, 2014-08-02 14:43

En meg Soroksari svab lany vagyok es szinten nem hallottam errol az etelrol. Azomban, nagyon tetszik. Koszonom, hogy feltetted, megint tanultam egy regi svab receptet.
udvozlettel: Veronika

marosfalvi
akosek / marosfalvi Sun, 2016-01-10 13:00

Kedves Veronika,
Nagyon köszönöm a kedves hozzászólást! :)
Remélem be tudok még gyűjteni régi recepteket, ha sikerül közzé fogom tenni!

Üdv, Ákos

606
olívaolaj 2 ek
vöröshagyma 1 nagy db
sertéscomb 0.5 kg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 1 ek
fejtett bab 25 dkg
tojás 1 db
finomliszt 10 dkg
paradicsom 2 közepes db
víz 2 dl