Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Svájci fonott kalács

Svájci fonott kalács
Svájci fonott kalács
95 perc / előkészület: 60 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a kalácsot először Svájcban egy pékiskolában készítettem el, egy karácsonyi ünnepség apropóján. A recept is a pékiskolából származik. Mivel ez nem édes kalács, most húsvétra sütöttem meg újra, sonkával és főtt tojással, újhagymával és tormával ettük.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A kenéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 2 dl szobahőmérsékletű tejhez hozzáadjuk a cukrot és az összemorzsolt élesztőt. 10-15 percet konyharuhával letakarva állni hagyjuk.
  2. A kétféle lisztet átszitáljuk, belekeverjük a sót. A liszt közepébe mélyedés formálunk, beletesszük az apróra kockázott szobahűmérsékletű vajat, beleütjük a két tojást, s hozzáadjuk a másik 2 dl tejet.
  3. A felfuttatott élesztőt is hozzáadjuk, majd lágy, sima tésztát dagasztunk.
  4. A megdagasztott tésztát egy tálba helyezzük, és nedves konyharuhával letakarjuk. Szobahőmérsékleten egy órát állni hagyjuk.
  5. A megkelt tésztát 4 egyenlő darabra osztjuk, és egyenként kb. 60-70 cm hosszúra sodorjuk. Egy kalácshoz két hosszú hengerre lesz szükségünk, melyet négyes fonatként összefonunk:
  6. Két rudat kereszt formában egymásra helyezzük úgy, hogy  a közepüknél találkozzanak. Majd a fenti ágat lehajtuk, a lentit pedig fel. Ezután a bal oldalát jobbra hajtjuk, a jobb oldalát balra. Ezt ismételgetjük, amíg el nem fogy, a végét szépen visszahajtjuk, hogy szép befejezése legyen a kalácsnak.
  7. A  tojást a sóval és cukorral felverjük, és bekenjük vele a kalácsot, amit aztán 20-30 percig állni hagyunk.
  8. Eközben a sütőt 230 fokra előmelegítjük. A sütési hőfokot 220 fokra csökkentük, és a pihentetett kalácsot újabb kenés után a sütőbe helyezzük. Alul-felül sütéssel sütőtől függően 30-35 percig sütjük.
  9. A másik két rúddal is hasonló képpen járunk el. A kalácsot az összefonás után folpackba csomagolva le is fagyaszthatjuk. Amikor szeretnénk elkészíteni, 3-4 órát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, megkenjük tojással, pihentetjük, kenjük, és megsütjük.
  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 716
elküldve: 3
receptkönyvben: 250
elkészítve: 9/13
Facebookon megjelent: -

szakács

Arandeira

Mióta szakács: 2011.12.06.
8 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyha: svájci
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

sós fonott kalács, húsvéti kalács, fonott kalács

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vicikó
Vicikó / vicikó Fri, 2012-04-20 20:33

De szép ez a kalács!!! Nagyon kívánatos :-)))
Szép hétvégét Neked!
Üdv: Vicikó

1092
tej 4 dl
élesztő 5 dkg
cukor 2 dkg
tojás 2 db
2 dkg
vaj 15 dkg
rétesliszt 15 dkg
finomliszt 60 dkg
tojás 1 db
cukor 1 csipet
1 csipet