Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Svéd áfonyás kalács

Svéd áfonyás kalács
Svéd áfonyás kalács
50 perc / előkészület: 10 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt készítettem a kolléganőmnek névnapi meglepetésnek, és mivel nagyon siettem, a tűzforró sütőtálból nem tudtam még kivenni a kalácsot, ezért azzal együtt szállítottam el. Így készült a fotó is.

hozzávalók / 6 adag

A sütőforma előkészítéséhez

A tésztához

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejszínbe belecsurgatjuk a mézet, meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, megkelesztjük.
  2. Hozzáadjuk a joghurtot, tojásokat, olvasztott vajat és az őrölt kardamom magot, majd a lisztet és a csipet sót.  Rugalmas tésztát dagasztunk belőle, melyet 3/4 órát kelesztünk.
  3. A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 50x20-25 cm-es téglalappá.
  4. Rászórjuk az áfonyát, a tetejét megszórjuk fahéjas cukorral, feltekerjük, és kivajazott kuglófformába fektetjük, végeit egymásba dugjuk.
  5. A megmaradt tojásfehérjével megkenjük, megszórjuk kandiscukorral.
  6. 10 perc újra kelesztés után  előmelegített sütőben megsütjük.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 6 070
elküldve: 9
receptkönyvben: 325
elkészítve: 6/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyha: skandináv
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

áfonyás kuglóf, gyümölcsös kalács, áfonyás kelt

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

magno77
magno77 Sun, 2014-01-12 23:20

Szia, csak egy kérdés: a tojásokat miként rakod bele? 1 tojás + egy sárgája, ezt írod, a végén pedig, hogy a maradék fehérjével megkenjük... akkor hogyan megy bele a tojás a tésztába? a két sárgája?

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Mon, 2014-01-13 16:31

Szia!
Úgy csinálom, hogy egy tojás fehérjét és két sárgáját teszem bele, a maradék egy tojásfehérjével megkenem a tésztát.
Üdv: Évi néni

.Méhecske.
Méhecske / .Méhecske. Mon, 2013-05-27 14:25

Hát ez az, a két kedvencem, a kardamom, és az áfonya, teljes gyönyör! Már alig várom, hogy megsüssem! ;)

evacili
evacili Thu, 2012-08-23 14:54

Gondolom aszalt áfonya is jó hozzá. Hol lehet zöld örölt kardamommagot kapni? Én még soha nem használtam, nem is hallottam róla. Tetszik a recept, kipróbálom.

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2012-08-24 07:09

Kedves Éva: Ha budapesti vagy, akkor az Ázsia boltban a vásárcsarnoknál ( Vámház krt.- Pipa u. sarkon megveheted, de szerintem gyógynövényes, fűszerüzletekben biztosan kapsz. Először csak keveset vegyél, nem biztos, hogy fogod szeretni. Én a szerelmese vagyok, még a kávémba is szoktam tenni. Nagyon illatos, nagyon intenzív fűszer. Indiai főtt ételek nagy százalékába teszek, vagy több fűszerkeverékben is ott található. Próbáld meg, érdemes. Igen, készítheted aszalt áfonyából is, csak akkor talán egy kevéssel több folyadékkal próbáld a tésztát. Azért próbáld meg friss áfonyával is, most van a szezonja. Üdv: Évi néni

evacili
evacili Fri, 2012-08-24 13:05

Kedves Évi! Köszönöm a gyors választ. Valóban most friss áfonyából érdemes csinálni, de én már előre gondoltam, a téli időszakra. Köszi a címet, ha a Vásárcsarnok felé járok megpróbálom beszerezni ezt a fűszert. Ha nem kedvelem meg, gondolom nélküle is finom lesz a kalács. Üdv: Cili

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2012-08-10 18:17

Szia Szabina!
Most tele a piac áfonyával. A hírek szerint szeptemberig biztosan lesz. Én ilyenkor elteszek a mélyhűtőbe néhány kilót a télre (mint a maci), de most azért a legfinomabb a frisset használni. Örülök, hogy ízlett a recept. Köszönöm, hogy értesítettél róla. Üdv: Évi néni

Major Szabina
MSzabina / Major Szabina Fri, 2012-08-10 17:21

Szia!
Nekem nagyon ízlett a kalács. Én is fagyasztott áfonyából készítettem el (sokáig tartott mire találtam). Máskor is elfogom készíteni. Köszi!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Mon, 2012-06-18 18:40

Én mélyhűtöttből készítettem, de természetesen finomabb a friss. Nagyon jó!!!!! dv: Évi néni

628
vaj 2 dkg
finomliszt 50 dkg
habtejszín 1 dl
joghurt 2 dl
méz 4 ek
friss élesztő 2 dkg
tojás 1 db
tojássárgája 1 db
vaj 8 dkg
1 csipet
áfonya 30 dkg
cukor 2 ek
zöld kardamom 1 teáskanál
tojásfehérje 1 db
cukor 1 púpozott ek