Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Svéd fahéjas kalács

Svéd fahéjas kalács
Svéd fahéjas kalács
55 perc / előkészület: 25 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy kedves barátnőm már hetedik éve Svédországban él, és most úgy döntött, kitanulja ott a szakácsmesterséget. Amikor legutóbb itthon járt, akkor mutatta ezt a nagyon egyszerű, gyors és rendkívül mutatós kelt kalácsot. Sütés közben csodás illat járja be a lakást, szinte karácsonyi hangulata van.

Azt mesélte, hogy ez a svédek nemzeti eledele, reggelihez, a napi kávézáshoz szinte mindig ezt eszik, boltban is kapható. De otthon készítve még jobb, valamint ajándéknak is tökéletes.

Első nekifutásra is sikerült elkészíteni, de bevallom, az első kalács kicsit alaktalan lett - a képen a 2.0 verzió szerepel. Tapasztalatom, hogy mélyen be kell vágni a tésztát, és gondosan ki kell forgatni - ki kell csavarni a szeleteket, másképp nem lesz belőle virágforma. Sütés közben óhatatlanul összedagadnak a szeletek, ezért ha nyersen nem igazítjuk el azokat, oda a látvány.

hozzávalók / 10 adag

Tésztához

Töltelékhez és kenéshez

ajánlat

Teához, kávéhoz kitűnő, de egy tartalmas levessel ebéd lesz belőle.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztben elkeverjük az őrölt vagy általunk mozsárban porrá tört kardamom-magot. Ez a fűszer különösen illatossá varázsolja kalácsunkat, de ha nem jutunk hozzá, el is hagyhatjuk, úgy is finom lesz.
  2. A tejet meglangyosítjuk, felolvasztjuk benne a cukrot és a margarint, végül belemorzsoljuk az élesztőt, és pár perc alatt kicsit habosra felfuttatjuk.
  3. A lisztet és a tejes keveréket összeadjuk, és kidagasztjuk. Akkor jó, ha a tészta a kezünkről és a tálról is összeszedi a ragacsot, és összeáll egy engedelmes gombóccá. (Ez így épp jó arány, de ha nagyon ragad, egy kanál liszttel segítsünk rajta.) A magyar kalácsnál keményebb tésztát kapunk.
  4. A tésztát 20 percig kelni hagyjuk - vagyis nem kell túlságosan megkeleszteni.
  5. Közben a töltelék hozzávalóit (cukor, margarin és sok-sok fahéj) alaposan kikeverjük.
  6. A tésztát kettévesszük, és a két gombóccal azonosan járunk el! (Magyarul: két kalács lesz a végeredmény.)
  7. A tésztát egészen vékonyra kinyújtjuk - a táblát nem kell lisztezni, mert egyáltalán nem ragad -, majd egyenletesen megkenjük a margarinos-fahéjas töltelék felével. A hosszabbik oldala felől szorosra feltekerjük. Ügyködésünk akkor volt sikeres, ha most egy kb. 65-70 cm hosszú rudat kaptunk.
  8. A feltekert rúd biztosan nem egyenletes, a vége elvékonyodik. Addig húzogassuk a közepét, míg a "cső" szabályos nem lesz, majd formáljunk belőle koszorút, és dolgozzuk össze a végeket. (A tészta nagyon jó állagú, "engedi" magát alakítani.) Helyezzük rá egy sütőpapírral beborított sütőlapra - most, mert később már nem fogunk vele bírni!
  9. Most jön a furfang! Egy függőlegesen tartott ollóval kb. 1-1,5 cm-es közöket hagyva mélyen csipkedjük be, szeleteljük fel a tésztát úgy, hogy ne vágjuk át teljesen a tésztarudat. Az így keletkezett szeleteket egyenként, felváltva forgassuk el: az egyiket a tésztagyűrű belseje felé, a másikat kifelé - kicsit csavarjunk is a szeleteken, hogy szépen kiterüljenek.
  10. Az egészet kenjük le alaposan a felvert tojással, és jól előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt süssük ropogós aranybarnára.
  11. Míg az első koszorú sül, készítsük el a kalácsot a másik tésztagombócból is, majd azt is süssük meg.
  12. Nagyon mutatós, finom kalácsot kapunk, ami napokig eláll, és finom marad!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 33x33x2 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 530
elküldve: 4
receptkönyvben: 114
elkészítve: 4/8
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
85 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, újév
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyha: skandináv
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

fahéjas-kardamomos koszorú, fahéjas kelt kalács, svéd kalács

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Shasa
Shasa Tue, 2014-12-23 23:39

Köszönöm szépen a receptet, DW liszt és zabpehely liszt keverékével is működött! Nagyon szép és finom lett, még szénhidrát csökkentett verzióban is, két nap alatt el is fogyott :)

Koszider
koszider / Koszider Thu, 2014-12-25 16:57

Örülök, hogy ízlett és hogy kipróbáltad "light-os" verzióban is!
Üdvözöl: Koszider

Koszider
koszider / Koszider Fri, 2013-09-20 15:14

Kedves Éva-Anyóca!
Finom reggeli kalács, de jó egy kávé mellé is - a svédek ahhoz eszegetik. Nem szárad ki, mint a kelt tészta általában, én folpackba csomagoltam és napokig friss maradt.
Igen, a lisztet deciliterben kell mérni, a 14 dl kb. 80-90 dkg (bár nem mértem meg, de egy zacskó liszt majdnem kellett hozzá).
Üdvözöl: Koszider

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Wed, 2013-09-18 17:12

Kedves Koszider, nagyon tetszik a kalácsod, hasonlót készítettem dióval, ezt is el fogom készíteni. Köszi a receptet. Üdvözlettel: Piroska

Koszider
koszider / Koszider Wed, 2013-09-18 19:58

Kedves Piroska!
Gondoltam én, hogy nem én találtam fel a spanyol viaszt ezzel a kaláccsal, de bevallom, annyira megtetszett a végeredmény, hogy nem tudtam megállni, hogy fel ne tegyem. Meg ebben a formában teljesen svéd, ahogy a barátnőm tanulta ott, a szakácsiskolában.
Örülök, ha kipróbálod, nekem nagyon tetszett az állaga, jól alakítható, engedelmes tészta.
Üdvözöl: Koszider

687
finomliszt 7 bögre
kardamom 1 teáskanál
cukor 0.5 bögre
margarin 15 dkg
tej 5 dl
élesztő 5 dkg
cukor 10 dkg
margarin 10 dkg
fahéj 2 ek
tojás 1 db