Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Svéd hercegnőtorta - karácsonyi módra

Svéd hercegnőtorta - karácsonyi módra
Svéd hercegnőtorta - karácsonyi módra
105 perc / előkészület: 60 perc főzés: 20 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tavaly karácsonyra készítettem a családnak, és hatalmas sikert aratott. Nem túl olcsó és eléggé macerás, de a végeredmény magáért beszél.

*Lisztérzékenyeknek is ajánlom figyelmébe a receptet, mert a mennyiségek meghagyásával, lisztkeverékkel is ugyanúgy használható. (tapasztalat)

*FONTOS! ha nem azonnal/ aznap szeretnéd fogyasztani, akkor az összeállításhoz használt habtejszín helyett inkább tortakrémet használj. :) 

 

hozzávalók / 8 adag

Piskóta

Töltelék

Díszítőelemek és bevonat

  • 50 dkg tetszőleges színű cukorfondant (marcipánt is lehet használni hozzá)
  • 1 teáskanál porcukor

ajánlat

Ez a süti bármilyen alkalomkor megállja a helyét. Akár ajándékként névnapra, anyák napjára, stb.

Szólj hozzá!

elkészítés

Piskóta

  1. Egy nagy tálba belerakjuk a cukrot, aztán rá a 6 tojást. Botmixer segítségével felverjük, ameddig szép, krémes állagot nem kapunk. Eközben hozzáadjuk a vaníliaaromát és a vizet.
  2. A lisztet és a keményítőt leszitáljuk egy másik tálba. Majd szintén szitálva kis adagonként hozzáadjuk a felvert tojásos krémhez (adagonként összekeverjük). Megjegyzés: gluténmentes lisztkeverékkel is tökéletesen működik ez a recept.
  3. Ezután 180 fokon készre sütjük. (25-30 perc) (Közepes, szögletes tepsit használtam a sütéséhez, sütőpapírral bélelve.)
  4. Amikor megsült a piskóta, fontos, hogy megvárjuk, amíg kihűl.

Töltelék

  1. Ameddig sül a piskóta, előkészítjük a tölteléket, a főzött csokikrémet. A tojásokat az átszitált kakaóporral és a cukorral csomómentesre kikeverjük egy fém keverőtálban (kézi habverővel).
  2. Egy lábas 1/3-ába vizet öntünk, és elkezdjük forralni. Amikor már elég meleg a víz, felrakjuk rá a tálat, és kis lángon, folyamatosan kevergetjük, amíg egy sűrű állagot nem kapunk.
  3. Amikor elértük a kívánt sűrűséget, beletördeljük a csokit. Még pár percig sütjük, utána félrerakjuk hűlni. Amikor kihűlt, a habosra vert vajat kanalanként hozzáadjuk.
  4. Ezután előkészítjük a habot, ami az egészet összetartja majd. 2 csomag habtejszínt a botmixer táljába öntünk, és kemény habbá verjük. Közben hozzáadjuk a kiskanál cukrot.

Díszítőelemek és bevonat

  1. Kerek sütiszaggatóval (kb. 12 cm átmérőjű) szeleteket szaggatunk a piskótából, amennyi kijön belőle. Majd ezeket óvatosan félbevágjuk. Ha nincs sütiszaggató, használható egy kistányér is, amit csak körbe kell vágni. :)
  2. Ezután az egyik kis korong felső részét megkenjük a habtejszínnel, majd rakunk rá egy réteget a csokikrémből is (én még bueno darabkákat is tettem itt bele). Majd ráteszünk még egy piskótakorongot.
  3. A tetejét és az oldalát is megkenjük ezzel a habkrémmel. Ha ez megvan, a tetejére kis félgömb formában rárakunk még habkrémet, és próbáljuk kis gömbnek kinéző sütinek átalakítani.
  4. Beporcukrozzuk a nyújtódeszkát és a nyújtófát, majd ezen elkezdjük kinyújtani a fondantot. (marcipánt is lehet használni). Kb. 2-3 mm-esre szoktam kinyújtani. Ha fehér fondantot használunk vigyáznunk kell arra, hogy tiszta legyen a felület és a kezünk is, mert minden kis kakaópor egyből meglátszik rajta.
  5. A kinyújtás után ráigazgatjuk a sütinkre. Az alján kívül minden részét be kell fednie. Amikor elkészült, tetszőlegesen díszíthető csokifigurákkal, marcipánrózsákkal.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 32x22x6 cm
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 885
elküldve: 0
receptkönyvben: 8
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Szegedi Eszter

Mióta szakács: 2019.05.10.
1 recept

receptjellemzők

költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
alkalom: karácsonyi édességek
konyha: skandináv
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

mini torta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1177
tojás 6 db
cukor 240 g
víz 1 evőkanál
finomliszt 180 g
kukoricakeményítő 60 g
vaníliaaroma 1 teáskanál
csokoládé 20 dkg
habtejszín 500 ml
cukor 20 dkg
tojás 4 db
cukrozatlan kakaópor 2 ek
vaj 25 dkg
cukor 1 tk
cukorfondant 50 dkg
porcukor 1 teáskanál