Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Svéd húsgolyók barnamártásban

Svéd húsgolyók barnamártásban
Svéd húsgolyók barnamártásban
50 perc / előkészület: 30 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Aki már járt az Ikeában, és evett svéd húsgombócokat, nem felejti az ízét. Sokan a húsgolyók kedvéért járnak az Ikeába. Hozzánk nincs közel Ikea áruház, viszont a húsgolyókat szeretjük, ezért többféleképp próbálkoztunk az elkészítésével. A barnamártással nincs gond, kapható az Ikeában a pénztárak után van egy kis bolt. Vörös áfonya lekvárt is ott lehet beszerezni. Méregdrágán árulnak 1 kilós zacskóban gyorsfagyasztott húsgolyókat is, de az ára miatt ezt az ötletet mellőztük. Idén nyáron jártunk Norvégiában - ahol ugyanezt az ételt "norvég húsgolyónak" hívják. Szerintük a svédek csak ellopták a receptet... Na itt végre megismertem az eredeti elkészítési módot. Itthon azonnal kipróbáltuk, és nagyon finom lett.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Az eredeti recepten kicsit változtattam: darált pulykacombot vettem hozzá. Lusta voltam a húsdarálót elővenni, ezért a kész keveréket merülő mixelővel kicsit megdolgoztam. A golyók kisütése után finom fűszeres vaj maradt vissza, ezt beleöntöttem a barnamártásba. Hagyományosan egész főtt krumplival tálalják, nálunk sokan sült krumplit kérnek hozzá - ízlés kérdése.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst nagyon finomra daráljuk.
  2. A nagyon apróra vágott hagymát kevés vajon megfuttatjuk.
  3. A tojást felütjük egy tálba, kissé felverjük, beleöntjük a tejszín felét.
  4. A tojásos-tejszínes keverékbe tesszük a zsemlemorzsát, összekeverjük, 10 percig állni hagyjuk.
  5. A darált húshoz adjuk a hagymát, összekeverjük a zsemlemorzsás-tejszínes-tojásos keverékkel. Sóval, őrölt borssal, kevés őrölt szegfűborssal ízesítjük.
  6. Jól öszegyúrjuk, majd vizes kézzel kis gombócokat formázunk.
  7. A vajat felforrósítjuk (vigyázzunk, ne égjen meg!) és a golyókat több részletben rázogatva, forgatgatva aranybarnára sütjük.
  8. Elkészítjük a használati útmutató szerint a barnamártást: 1 dl víz és 1 dl tejszín keverékében elkeverjük a tasak tartalmát, folyamatosan kevergetve felforraljuk.
  9. Hajában főtt krumplival, kevés áfonyalekváral tálaljuk a barnamártással leöntött húsgolyókat.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 24 538
elküldve: 6
receptkönyvben: 321
elkészítve: 11/17
Facebookon megjelent: -

szakács

8zsuzsa8

Mióta szakács: 2011.04.05.
199 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
konyha: skandináv
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kötbullar, húsgolyók barnamártással

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Haszusz
Haszusz Fri, 2018-01-12 22:01

Kedves 8Zsuzsa8! Valahol rejtőzködik a receptem, ezért most átnéztem elég sok helyet, keresve az eredeti receptet. Hát a tanulság: volt aki fokhagymát javasolt, volt aki petrezselyem zöldet, de szegfűborsot elvétve sem. Szerintem az adja a jellegzetes ízét-zamatát ennek az ételnek. Köszönöm a receptet, erre emlékeztem, ezt kerestem. Ha lehet egy megjegyzés: barna szószt készíteni igen egyszerű, nem biztatnék senkit a készen kapható por használatára. Jó szakácskodást, üdvözöl Haszusz

8zsuzsa8
8zsuzsa8 / 8zsuzsa8 Sat, 2018-01-13 09:59

Köszönöm a soraidat. A barna szószhoz: tudom, hogy szükségmegoldás, időnyerés az oka.

viqus
viqus / viqus Wed, 2012-02-15 20:47

Én őzgerinc formában szoktam megsütni így nem kell pepecselni a húsgolyók sütögetésével. Igaz nem lesznek csini húsgolyóink de kényelmeseknek (lustáknak :)) bátran ajánlom, mivel szerintem azt a különleges ízt, amit a mi fasírtunk nem tud a szegfűbors adja. Ha a vaj ízét is érezni szeretnénk az őzgerinc formát vajjal kenhetjük ki. Az ízhatás hasonló lesz a mi időnk pedig több :). Talán még kalóriában is szegényebb, bár ez csak feltételezés :).

Boribon
Boribon / Boribon Thu, 2011-09-08 03:15

Neked hogy maradnak ilyen csinosak? Az enyemek minden oldalon lelapulnak, ahogy "allnak" a serpenyoben, igy fasirtkockaim lesznek. Az izen persze nem ront, de megis... En meg neha teszek bele kardamont is a skandinav feelingert.

8zsuzsa8
8zsuzsa8 / 8zsuzsa8 Thu, 2011-09-08 14:53

Kedves Boribon!
Az én svéd golyóim is inkább szögletesek, mert kevés vajon forgatom. Gondolom, ha bővebb zsiradékot használnánk, sikerülne a tökély... A képen azért látszik ennyire "csinosnak", mert a mártás elfedi az egyenetlenséget. Amúgy az unokáim gömbölygették, igen lelkiismeretesn. Üdv Zsuzsa

Tánya88
vNóra / Tánya88 Wed, 2011-09-07 22:40

Én is pont így szoktam csinálni, és nagyon-nagyon finom! :) Amúgy mi a Corában szoktunk hozzá venni lekvárt, nekünk az jobban bejött, mert kevésbé kesernyés. Egyszer a Knorrnak is kipróbáltuk a barnamártását, szerintem az is jobb volt, mint az ikeás Graddsås, de sajnos azóta sehol sem láttuk :(

615
darált marhahús 25 dkg
darált sertéshús 25 dkg
vaj 10 dkg
vöröshagyma 1 nagy fej
tojás 1 db
zsemlemorzsa 10 dkg
főzőtejszín 2 dl
1 kávéskanál
bors 0 ízlés szerint
szegfűbors 0 ízlés szerint
barna mártás 2 dl
vörösáfonya 4 dkg