Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Svéd karácsonyi sáfrányos keksz

Svéd karácsonyi sáfrányos keksz
Svéd karácsonyi sáfrányos keksz
40 perc / előkészület: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A svéd sáfrányos keksz klasszikusan karácsonyi sütemény. Nem túlzottan édes, de tele van mandulával. A sáfrányt a középkor óta használják Svédországban. Tudtátok, hogy 100.000 kis virág szükséges 1 kg szárított fűszer készítéséhez, amelynek mindegyikét kézzel szedik... Döbbenetes szám, nemigaz? Így nem csoda, hogy főleg a középkorban hatalmas profitra tett szert az a kereskedő, aki sáfránnyal kereskedett, a sáfrány szó szerint aranyat ért. 

legtöbb nemzetnek megvan a maga verziója a biscottira, ami az angoloknál a rusk, a franciáknál a biscotti és a croquets de carcassonne, a németeknél a swieback, a görögöknél a biskota és paxemadia, a zsidóknál a mandelbrot, az oroszoknál sukhariki, az a svédeknél a skorpor. 
A svédek klasszikus karácsonyi süteményeire jellemző, hogy szinte mindegyikhez vagy sáfrányt vagy pepperkakor (svéd gyömbéres keksz, a mi mézeskalácsaink svéd megfelelője) fűszerkeveréket használnakfrányos desszertek közül példáként említhetjük a lussebullart (telező, mint nálunk a beigli), a kanelbullar (híres svéfahéjas csiga) karácsonyi megfelelőjét, a saffransbullart, a saffranslängdet, azaz sáfrányos rudat, a saffransmuffinta sáfrányos muffint vagy éppen asaffranskaka-t, azaz a sáfrányos tortát.
A kekszikék kedves Facebook nyertesemnek készültek egy másik karácsonyi finomság, a saffransbullar mellett (ennek a receptjét a következő bejegyzésemben teszem közzé)Pontosan 2 hónappal karácsony előtt hirdettem meg a játékotA feltétel az volt, hogy ha elérjük a 200 like-ot, kisorsolok egy svéd karácsonyi keksz- és süteménycsomagot. Az időzítés nem is lehetett volna jobb, a héten ugyanis egyik percről a másikra elértük a varázslatos számotígy ígéretemhez híven sorsoltam, sütöttem, csomagoltam és szállítottam.:)

hozzávalók / 5 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  2. A vajat felolvasztjuk, elkeverjük a sáfránnyal, majd hozzákeverjük a tojást és a narancshéjat.
  3. A száraz hozzávalókat egy külön tálban elkeverjük, majd hozzáöntjük a vajas masszához, és addig gyúrjuk, amíg egy jól formázható, nem ragadós tésztát kapunk. 
  4. A tésztából 2 hosszabb vagy 3 rövidebb rudat formázunk, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. 
  5. Kb. 20 percig sütjük, majd kivéve, még melegen kb. 1 cm-es vastagságú csíkokra vágjuk. Hagyjuk kihűlni.
  6. Tökéletes gasztroajándék is lehet karácsonyra, hiszen a többi biscottihoz hasonlóan ez is tökéletesen eláll napokig. Annak, aki kedvet kapott, még nem késő nekikezdeni elkészíteni.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 900
elküldve: 1
receptkönyvben: 54
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Baklavaria

Mióta szakács: 2012.09.12.
54 recept

receptjellemzők

mikor: mindig, reggeli, tízórai
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék
kategória: édes keksz
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyha: skandináv
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 5 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

Saffransskorpor, mandulás cantuccini, pisztáciás karácsonyi keksz

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tmea
Tmea / Tmea Fri, 2013-05-10 08:55

Valahol olvastam, hogy a sáfrány tökéletesen helyettesíthető a magyar büdöskével. Állítólag ugyanolyan citrusos íze van és ugyanolyan lesz a színe is az ételnek, amelybe beleteszik, csak jóval olcsóbb. Én még nem próbáltam, de így első ránézésre eléggé elképzelhetőnek tartom...:-))

730
vaj 100 g
sáfrány 1 g
tojás 2 db
narancshéj 2 db
cukor 135 g
finomliszt 300 g
sütőpor 1.5 tk
mandula 200 g