Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Svéd mandulatorta Harmathy Ildikótól

Svéd mandulatorta Harmathy Ildikótól
Svéd mandulatorta Harmathy Ildikótól
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (25)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Glósz Kriszta receptje Lesznik Angéla kerámiájában fotózva a piacomon. Alatta Pataki Tibor gyönyörű vágódeszkája.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Feltörjük a tojást, a sárgáját félretesszük. A tört manduladarabkákat egy serpenyőben a porcukorral aranybarnára sütjük, majd félretesszük.
Tészta készítése:
  1. A tojásfehérjét nagyon sűrű habbá verjük fel, miközben 150 g cukrot adagolunk lassan hozzá.
  2. A darált mandulát lassan hozzákeverjük és a pépet egy sütőpapírral kibélelt tortaformába töltjük. (Ne zsírozzuk ki a formát!)
  3. 200 fokon kb. 20 percig sütjük, majd hűlni hagyjuk.
  4. A kész alapot sütőpapír nélkül helyezzük vissza a tortaformába.
Krém készítése:
  1. A tojássárgáját, a tejszínt és a maradék kristálycukrot egy fazékban, gyenge tűzön kavargatjuk és felverjük, míg a krém sűrűn folyó nem lesz. Ne főzzük vagy forraljuk!
  2. Vegyük le a tűzhelyről, majd lassan, kisebb darabokban kevergessük bele a vajat, amíg teljesen bele nem olvad.
  3. Még pár percig kevergessük, amíg a krém már csak langyos.
  4. A krémet a tortaformába, a tortaalapra simítjuk, cukros manduladarabkákkal megszórjuk és a hűtőbe tesszük pár órára.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 36 303
elküldve: 4
receptkönyvben: 532
elkészítve: 7/9
Facebookon megjelent: 1

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
diéta: gluténmentes
konyha: skandináv
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

mandulatorta

Hozzászólások (25)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

andex
andex Fri, 2012-02-17 15:49

Sziasztok!
Tegnap én is elkészítettem ezt a tortát a tészta nagyon jó lett de a krém,hát az valami borzasztó.Mindent a recept szerint csináltam vízfürdő felett vertem föl a tojássárgáját,hogy még véletlenül se forraljam fel ,jó is lett szépen besűrűsödött.Hűlni hagytam csak akkor kezdtem a vajat(nem margarint) hozzákeverni és végül vaj lett az egész, egyáltalán nem lett folyós,teljesen vaj állagú ,ízre is olyan mint a vaj.Olyan mintha vajat kentem volna a tésztára!Segítsetek mit rontottam el?Egyáltalán nem olyan mint az IKEÁS.Nem vagyok kezdő háziasszony de most ez kifogott rajtam!Most a kukában fog landolni mert nem ízlik senkinek!Mit csináltam rosszul?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2011-03-15 13:52

Sziasztok!

Nagyon jól néz ki a torta, biztos nagyon finom is, ha mandulás csak finom lehet :) Meg is sütöm valamelyik hétvégén.
Megírná valaki, hogy milyen méretű tortaformában kell sütni?

Köszönöm előre is.

Elisabeth
Elisabeth Tue, 2010-09-21 22:52

Megcsináltam. Istenem, soha többet nem eszek ilyen tortát az IKEÁban...
Ez valami mennyei, köszönöm a receptet!!!!! :):)

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Thu, 2010-08-26 17:18

Azért kommunikálunk ezen az oldalon, hogy megosszuk tapasztalatainkat, Dorka. Sokaknak jól sikerült a torta, másoknak - Neked - nem, sajnálom.

A recept nem minden, magunkat is hozzá kell tegyük. Más a hozzááállásunk, más a vérmérséletünk, más a sütőnk, ezekről beszélünk, ezért beszélgetünk.

Ha tudnád én hány receptet hányféle módon próbáltam...................

Saját magunkra kell formáljuk a recepteket: mit, hogyan, miként és KINEK , mely alkalomból akarunk készíteni. Ez az ételkészítésben a szép, nem a hiánytalanul ismételhető recept!

Így gondolom: Ildikó

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-08-26 13:35

Kedves Ildikó!

A recept szerint haladva megsütöttem a tortát, hát nem mondanám, hogy olyan mint az IKEÁ-s torta, iszonyatosan tömör és émelyítő. Véleményem szerint kevesebb cukor, és kevesebb mandula (a felére gondolok) is elegendő lenne, illetve a tetejére elég lenne csak simán, natúr mandulát szórni. A recept nem rossz, csak javítást igényelne, illetve az elkészítési időt én átírnám még egy fél órával, mert csak maga a krém tart annyi ideig.

matika
matika Tue, 2010-08-24 13:53

Kedves Ildikó!

Lisztérzékeny barátainknak készítettem el a tortát és nagyon-nagyon finom lett, egy morzsa sem maradt belőle :). Köszönöm a receptet.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-05-18 20:16

Kedves Ildikó!
Elkészítettem a tortát, és isteni lett! Házi tojásból készült a krém, ettől gyönyörű sárga színt kapott! Mindenki imádta!

huppancs
Angela / huppancs Wed, 2010-05-12 17:27

Ha nem bánod a blogomra is kitenném, természetesen a forrás megjelölésével:)

huppancs
Angela / huppancs Mon, 2010-05-10 19:27

A mennyei és az isteni határait súrolta, hétvégén elkészítettem a bogrács bulimon, elvitelre is kértek szeleteket:)))

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Tue, 2010-04-06 17:06

Szerintem annyi, Erzsi, hogy nem főzted elég sűrűre a krémet. Forrnia ugyan nem szabad (attól lesz ugyanis szemcsés, Mislenbaba!), de be kell sűríteni, állandó kavarás, verés mellett. Régen vízfürdő felett sűrítettük a főzött krémet, a forrás elkerülése végett, ma a jól szabályozható elektromos tűzhelyeken simán megoldható a forrásmentes sűrítés, de mindkettő fontos: a forrás elkerülése és a kellő sűrítés is!
Ne add fel Erzsi!
Üdv: Ildikó

palo22
palo22 Mon, 2010-04-05 13:33

Kedves Ildikó!
Maradéktalanul jó lett volna a torta, ha nem folyt volna szét a krém, amikor felvágtam. Ez némileg csökkentette az élvezeti értékét, de az íze így is fantasztikus lett. Valamit rosszul csináltam???! Van ötleted?
Üdv Erzsi

mislenbaba
mislenbaba / mislenbaba Thu, 2010-03-04 19:34

SZIASZTOK! IGEN MEGSÜTÖTTEM, DE NEM SIKERÜLT. A KRÉM SZÉP SÁRGA LETT, ÉS NEM VOLT FINOM KRÉMES, HANEM APRÓ SZEMCSÉS LETT. NEM TUDOM BIZTOS ÉN RONTOTTAM EL VALAMIT, DE AZT HISZEM, HOGY NEM FOGOM TÖBBET ELKÉSZÍTENI. AKKOR ESTE MÉG KÉSZÍTETTEM RAFAELÓT ÉS SAJTTORTÁT. A RAFAELÓ SE LETT NAGYON JÓ. :( A SAJTTORTA VISZONT ESZMÉNYI. NEM LEHET RÁ SZAVAKAT TALÁLNI. MINDENKINEK AJÁNLOM!! ÉN A GOOGLE BA SZOKTAM BEÍRNI, HOGY PESSUTH RITA SAJTTORTA RECEPT .... NA AZT KELL MEGCSINÁLNI. DE LEGALÁBB KÉT ADAGGAL :) ÜDV MINDENKINEK.

mislenbaba
mislenbaba / mislenbaba Sun, 2010-02-21 16:53

Sziasztok! Az IKEÁBAN szoktunk svéd mandulatortát enni. Isteni. Annak a receptjét keresem. De azért ezt is meg fogom sütni : )

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2010-02-02 11:30

Köszönöm Ildikó.
Sajnos a dolog nem sürgös, legközelebb csak Húsvétkor tudok hazalátogatni Magyarországra megint, és majd valahogy azidötájt szerét ejtjük a paiclátogatásnak. Èpp itt van már az ideje. :-)
A linket köszönöm!
Kívánok további jó egészséget, kitartást.
Eszter

Gargoyle
P. / Gargoyle Mon, 2010-02-01 23:50

Még annyit: ezeket a kerámiákat meg lehet nézni/vásárolni a piacodon is?
Vagy máshol?
Több receptednél láttam öket és egészen elvarázsoltak.

Gargoyle
P. / Gargoyle Mon, 2010-02-01 23:48

Kedves Ildikó!
1999 óta keresem ezt a receptet. :-)
Akkor ettem elöször ilyen sütit Malmöben.
Megcsinálom - biztosra veszem, hogy nem fogok csalódni.
Ahogy eddig egyik receptedben sem. :-)
Köszönöm!
Üdv:
Eszter

1331
mandula 80 g
tojás 4 db
mandula 250 g
cukor 250 g
habtejszín 150 ml
vaj 220 g
porcukor 30 g