Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Svéd mandulatorta 2.

Svéd mandulatorta 2.
Svéd mandulatorta 2.
65 perc / előkészület: 20 perc főzés: 20 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (68)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha IKEA-ba megyek, ezt nem hagyom ki. A fenti recept pont olyan, mint ami ott kapható. Bátran ajánlom mindenkinek, egyszerű, elrontani nem is lehet.
A méretén senki ne lepődjön meg. Elég kicsi. Kb. 23 cm átmérőjű és  kb. 4 cm magas "torta". A svédek is ilyet csinálnak.
Gluténmentes, lisztre érzékenyek is ehetik.


hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A krémhez

A díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához felverjük a tojásfehérjéket, és belekeverjük a mandulát a cukorral.
  2. Kisebb tortaformába öntjük, és készre sütjük.
  3. Közben a krémhez a tojások sárgáját a porcukorral és a keményítővel vízfürdőben vagy gőz fölött keményre keverjük/verjük.
  4. Végül apránként hozzáadjuk a vajat, és készre keverjük.
  5. A megsült tésztánkat kettévágjuk, megtöltjük és bevonjuk a krémmel.
  6. Díszítésnek pucolt, gyufára vágott mandulát serpenyőben (szárazon) aranybarnára megpirítunk, és ezzel beszórjuk a sütit.

  • sütési hőfok: 200°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 54 403
elküldve: 22
receptkönyvben: 984
elkészítve: 37/52
Facebookon megjelent: -

szakács

Timiana

Mióta szakács: 2011.04.22.
5 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
kategória: torta
diéta: gluténmentes
konyha: skandináv
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mandulatorta liszt nélkül, krémes mandulatorta

Hozzászólások (68)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

VasNikoletta
VasNikoletta Mon, 2014-03-10 15:48

Sziasztok! Szeretném kipróbálni ezt a receptet, és több hozzászólásban is láttam, hogy tejszínnel javítani lehet a krém állagán, azt viszont sehol sem találom, pontosan hogyan. Valaki lenne olyan kedves és leírná nekem, hogyan kell módosítani az eredeti recepten? A tejszínt mikor, mennyit, hogyan (felverve?..) kell hozzákeverni a többihez? Előre is köszönöm! Niki

cloudberry
cloudberry Sat, 2014-03-08 11:28

Egyszer ettem ilyet az IKEA-ban (sajnos nem gyakran járok oda), annyira finom volt! Viszont en úgy emlékszem, a tetején tejcsoki volt. Rosszul emlékszem? Mindenesetre, megcsinálom biztosan!

Timiana
Timiana / Timiana Mon, 2014-03-10 13:52

Igen, jól emlékszel. Kétféle van: mandulás és tejkaramellás.Biztos ezt az utóbbit etted. Azért kóstold meg a mandulásat is :-))

cloudberry
cloudberry Fri, 2014-04-18 01:38

A tejkaramellásnak is ennyire világos a krémje? Mert mintha a krém ilyen lett volna, a tetején meg a csoki...hmmm...én még olyan finomat nem ettem! De megpróbálom ezt a mandulásat, biztosan ez is nagyon finom lesz!

budavar
budavar Sat, 2013-01-26 20:17

Isteni finom. A krém kicsit folyós, legközelebb többet várok, míg rárakom. De nagyon-nagyon finom.

Timiana
Timiana / Timiana Sun, 2013-01-27 00:12

Jaj de örülök!
Még az jutott az eszembe, azt hiszem itt olvastam egy másik svéd-mandulatortás receptben,
hogy eleve két lapot kell sütni és akkor nincs ez a macera a kettévágással.
Jó ötletnek tartom.Kövessük mi is.
Tehát az adag ugyanannyi, csak két vékony lapot sütünk ki.
üdv.mindenkinek
Timiana

budavar
budavar Thu, 2013-01-24 10:55

Azt szeretném kérdezni, hogy tudnál írni néhány jó vaj fajtát, amit Te használtál hozzá? nekem most német márkázott vajam van. Az szerinted jó. Szeretném holnap megcsinálni aztán mindenképpen beszámolok.

Timiana
Timiana / Timiana Thu, 2013-01-24 22:59

Kedves budavar!

Bármilyen vaj jó. A margarin is, csak annak van az a jellegzetes íze, tudod.
Nem ismerem azt a német fajtát.
Arra vigyázz azért nehogy sózott vajkrém legyen.
Én, ha tehetem magyar vajat veszek, meg egyáltalán mindenből magyart veszek
ezzel is támogatva a magyar gazdaságot:-))
Jó munkát!
Timiana

Timiana
Timiana / Timiana Thu, 2014-02-27 21:10

Hát persze:-))
Nemcsak nemzetgazdasági érdek ez - jó lenne, ha már rájönnénk lassan mindannyian- hanem jó is!

budavar
budavar Sat, 2013-01-26 15:06

Nah, akkor a következő történt: Elolvastam minden hozzászólást én is megijedtem, de elkezdtem. A tésztával addig nem volt semmi baj, amíg a sütőből ki nem vettem. Összesett, pedig nagyon jó magasra feljött. Sajnos nem tudtam kettévágni. A krémet a hsz-ok alapján kevesebb cukorral (10 dkg) csináltam, de szerintem még ennek a fele is elég lesz, mert elég édes. Most annyit tettem , hogy csak a tetejére öntöttem a krémet, rászórtam a pirított mandulát. És most várok néhány órát :))) Az ízteszt este lesz...

raanita3
raanita3 Sat, 2013-01-12 16:12

Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, amit már többen is megtettek, de senki nem válaszolt: a krém a leírás szerint csak a ketté vágott tésztába kell, de a fotón is és az IKEÁ-ban is van a tetején is. Szóval hogy van ez?
Köszönöm!
Anica

Timiana
Timiana / Timiana Sun, 2013-01-13 14:34

Jaj, bocsánat! Tényleg félreérthető.
Helyesen: megtöltjük ÉS BEVONJUK vele a tortát.
üdv.

ether91
ether91 Tue, 2013-01-01 01:16

Sajnálatomra nekem sem sikerült jól :( nagyon nem lett finom. A tésztája sem az igazi és a krém nagyon vaj ízű.

csutitlan
Csilicake / csutitlan Mon, 2012-12-24 11:49

Isteni ez a recept!
Elolvastam a hozzászólásokat, és kezdtem megijedni...Karácsony este előszörre nekifogni.., de annyira szeretjük a bolti változatot, hogy gondoltam: próba szerencse! Nos, a félelmeim alaptalanok voltak! Nagyon könnyű elkészíteni, és isteni finom!!! Teljesen olyan, mint az IKEA-ban! :)
A tésztát én 8 fehérjéből készítettem, mert a Karácsonyi sütögetés miatt volt 4 elfekvőben a hűtőben. Nagyon kemény habbá vertem, cukor nélkül, ezt forgattam az előzetesen összekevert cukorhoz és mandulához. Nem tudom meddig sütöttem, kb. fél órát 150 fokon légkeverésen. A tészta magas lett, könnyű volt elvágni. A barna cukor helyett simát használtam. A krémbe pedig én is tettem kb. 120-130 ml tejszínt, ehhez pedig még egy kanál keményítőt, ill. a porcukor mennyiségét én is lefeleztem. A vajból viszont véletlenül 20 dkg-t tettem, de egyáltalán nem lett vaj ízű. Kiráz a hideg a vaj ízű krémektől, de ez nagyon finom, a kislányom majdnem meg is ette, mielőtt a tortára tettem volna. :)
Szerintem ez egy tuti recept, biztosan sokszor fogom még elkészíteni!
Köszönöm Timiana, és persze köszönet a többieknek is, akik ajánlották a tejszínt, és a cukor csökkentését! :)
Boldog Karácsonyt!

kidor
kidor Thu, 2012-04-19 19:00

Sziasztok!
Már egy ideje kutattam olyan recept után, ami ezt a tortát utánozza, mert sosem hagyom ki, ha az IKEÁban járok. És akkor megtaláltam ezt a receptet...:) Meg is csináltam, és mindenkinek nagyon ízlett!! A krémet én is lazítottam egy kis tejszínnel, de szerintem nem volt sok bele a cukor (valószínű pont a tejszín miatt). A tésztája lapos. De az IKEÁban is lapos. Valóban kicsit nehézkes a vékony tésztát kettévágni, de nem lehetetlen. Nekem is eltört egy kicsit az egyik lap, de nem számít, a krém összetartja:)
És még egyszer: Nagyon finom!!
Ja, és nagyon köszönöm!!

juvemate
juvemate Sun, 2012-03-04 15:04

Én megcsináltam,a tészta leragadt,a krémben nem olvadt el a cukor,és vaj ízű.
Nagyon rosszul sikerült.

Gitta Györgyi
Gitta Györgyi Mon, 2012-02-27 20:33

Sziasztok!

Szombaton csináltam meg másodjára ezt a tortát, megint variáltam kicsit a recepten, a korábbi hozzászólások figyelembe vételével. Most is sikere volt. Igaz, hogy vékony a tésztája, de gond nélkül el tudtam vágni éles késsel. A sütőm elég öntörvényű, 200 fokon könnyen megégnek a sütik, ezért 180 fokon sütöttem 25 percig a tésztát.
A jelentősebb változtatás a krémben az volt, hogy a 20 dkg pocukor helyett 15 dkg cukorszirupot használtam, és 1.5 dl tejszín most is ment bele, mint az első kísérletemnél. Szépen sűrűsödött, felvette a vajat, tésztára kenés előtt kicsit időzőtt a hűtőben a krém, hogy biztosabban a helyén maradjon.

A kész tortát is azonnal betoltam a mélyhűtőbe 20 percre. Legközelebb is ezzel az eljárással csinálom majd.

Gitta

Timiana
Timiana / Timiana Tue, 2012-02-28 20:04

Kedves Györgyi!

Igazi csapatjátékos vagy! Köszönöm. Kedvesen, barátságosan, tárgyilagosan segítesz mindannyiónknak a fejlődésben.
A tészta vastagságáról csak annyit, hogy ez egy lapos süti. Az említett bútorboltban is lapos.
Krémmel együtt kb 3-4 cm magas. Most üzenem mindenkinek ne várjon hagyományos tortát.
Ez egy tömény, lapos "torta", ezért olyan kicsi, kisebb szelet is elég belőle.
Köszönöm mégegyszer a kedvességedet és kitartásodat.
Timiana

Goldvike
Goldi / Goldvike Sun, 2012-02-26 15:20

szerintem ez egy pocsék recept. Bocs. Ha kicsi (24es) formában csinálom a tésztát, szét lehet vágni ketté, de akkor meg sok és iszonyat édes a krém. A tészta foszlik, törik, jobb nem is hozzányúlni. Harmadjára csinálom meg, harmadjára kuka... pedig nem egy olcsó recept.

Macoka00
Cecilia / Macoka00 Mon, 2012-02-20 11:20

A krémet csak a tészta közé vagy pedig a torta tetejére is kell rakni? Egyébként istenin néz ki és biztosan megcsinálom. :)

moflizsu
moflizsu Fri, 2012-02-17 10:41

Kedves Timiana!
A Férjem szokta mondani, hogy milyen ügyes vagyok, erre én, "Áh, jó a recept!" :D
Szép napot!
Üdv,Zs.

moflizsu
moflizsu Tue, 2012-02-14 20:28

Kedves Timiana!
Bálint nap alkalmából megsütöttem Férjemnek a tortát. Huhhh nagy sikert arattam vele, azt mondta, finomabb mint az Ikeás :) ; nagy meglepi volt.
Köszönjük szépen.
Üdv,Zs.

Timiana
Timiana / Timiana Thu, 2012-02-16 22:15

Kedves Moflizsu!

Köszönöm a szép szavakat. Igazából Te voltál az ügyes:))

üdv.
Timiana

Timiana
Timiana / Timiana Sun, 2012-02-12 17:20

Kedves Escso!

Lehet, hogy elkéstem a válasszal, de hagyományos -zsírozott-lisztezett- módon süthető. Én sütőpapírt szoktam alá tenni és tortaformában sütöm. A kisült tészta állaga nem különbözik más tésztákétól. Száraz tapintású, sűrű tészta lesz.

üdv.
Timiana

eszcso
eszcso Wed, 2012-02-08 17:29

holnap szeretném megsütni, és olyan kérdésem lenne akár a feltöltőtől, akár olyan valakitől aki már megsütötte, hogy miben érdemes sütni, mert nem szeretném, hogy beleragadjon az amúgy is vékony tészta..:/
előlre is köszi!

raca001
raca001 Sat, 2012-01-21 13:38

Kedves Timiana!

Elkészítettem és szerintem nagyon finom. Lenne egy kérdésem. A képen is és ha jól emlékszem akkor az IKEAban is a tészta olyan barna. Mikor elöször csináltam, akkor nem volt barna cukrom így fehéret tettem bele. Viszont csak a recept miatt vettem barna cukrot és megsütöttem még egyszer és nekem megint világos lett a tészta. Nem mintha ez valamit is számítana, ízre szerintem minenhogy egyforma, de érdekelne hogy lesz a tészta sötétebb? Már csak azért ha így fölvágom a tortát, akkor eltünik a tészta a krém között ha világos. :-( Valamit rosszul csinálok? Vagy nem megfelelö barna cukrot vettem, az is lehet.
Köszi
Ági

Timiana
Timiana / Timiana Tue, 2012-01-24 01:25

Kedves raca001!

A tésztába a barnacukor és a hámozatlan! darált mandula adja a sötét színt. Igen, többféle barnacukor létezik.
Amit én használtam az olyan sötét mint a kakaópor, az a jellegzetessége, hogy egy tömbbe összeáll levegő
hatására, de ütésre szétesik újra. Olyan aromás, kávés/karamelles/fahéjas/malátás ... illata van.Nedves tapintású, állagra teljesen más mint a hagyományos kristálycukor.
Most nincs itthon, hogy gyorsan lenézzem a cimkéjét neked, de majd utánajárok.
Igazad van, úgy tényleg szebb, hogy barna tészta és sárga krém váltakozik .
Örülök, hogy ízlett neked ,végülis ez a lényeg!
üdv.
Timiana

raca001
raca001 Tue, 2012-01-24 13:01

Köszönöm szépen a választ. Akkor én bizony még keresgélek a barna cukrok között valami sötétebbet mert az enyém nem volt ennyire sötét. És a mandulát sem hámozom meg legközelebb, ez nem jutott eszembe.

retekszisz
retekszisz Thu, 2011-11-03 16:48

Elkészítettem a tortát, finom lett, de legközelebb módosítok rajta: mivel túl lapos lett és nem sikerült kettévágni (a krém a tetejére került), legközelebb több tojásfehérjéből készítem a tésztát + a krémbe kevesebb cukrot teszek. (Most is elfeleztem a 20 dkg-ot 10-re, de elég lett volna 5 dkg is.) Köszönöm a receptet! Üdv: mfranciska

Timiana
Timiana / Timiana Fri, 2012-08-17 15:13

Milyen érdekes, többeknek is a cukor mennyiségével volt gondja.
Egy süteménynek nem édesnek kell lennie?
Tudom, hogy van light-lekvár is, nekem az is furcsa. Ha lekvárt akrunk enni nem édeset kívánunk?
Persze ne legyen gejl - mondjuk a baklava már ez a kategória.
A közeljövőben ki fogom próbálni fele cukorral és megírom a tapasztalatot.
üdv.mindenkinek

Timiana
Timiana / Timiana Tue, 2011-09-20 22:54

Szia Hajni!

Lehet, hogy én bántottalak meg téged? Bocsi, nem akartam.
Csak furdallt a lelkiismeret, hogy a recepttel valakinek bosszúságot okoztam.
Pedig olyan lelkesen tettem közzé.
A Dobostortát én sem szeretem - csak a dobot a tetején- és régebben én is vajkrém-ellenes
voltam, de az utóbbi időben rájöttem, hogy a vaj, meg zsír, meg szalonna meg mittudomén milyen jó.
Azok a régi, hagyományos műmentes ízek, alapanyagok ...és visszakanyarodtam például
a vaj felé a margarinnal szemben.
Ha Ikeá-ban jársz nyugodtan ehetsz ilyet, tényleg gluténmentes, talán még így is promózzák.
További jó sütés-főzést.

üdv
Timiana

Nelluna
Nelluna Tue, 2011-07-26 16:46

Szia Timiana!
Megcsináltam a tortát, és nagyon finom lett. Mivel margarint használtam, nem lett meg az az ízharmónia, mint amit az IKEA éttermében szoktam élvezni :) Hamarosan újra elkészítem, de csakis vajjal! Köszi a receptet

Nelluna
Nelluna Fri, 2011-07-15 10:52

Húú, ezt most nagyon megkívántam! Mennyire rontja el, ha vaj helyett margarint, keményítő helyett pedig lisztet használok? Vagy inkább várjak holnapig, és vegyek?

Timiana
Timiana / Timiana Fri, 2011-07-15 18:40

Szia Nelluna,

szerintem vágj bele! Első gondolatom az volt, hogy semennyire. A második pedig, hogy a margarinnak
az a jellegzetes íze valószínűleg kicsit módosítja az ízét és lehet, hogy a krém lágyabb lesz, de sebaj!
Jó sütést!
Timiana

szaveart
szaveart Sun, 2011-07-03 13:38

Elkészítettem Férjemnek apák napja alkalmából, de sajnos az állaga nem lett az igazi, meg a tojássárgája szinte nyers marad ugye, amitől mindketten rosszul lettünk. :(

Timiana
Timiana / Timiana Sun, 2011-07-03 20:05

Jaj de sajnálom. Biztos túl hamar levetted a gőzről. Egyébként a nyers tojássárga ehető és nem okoz
gyomorpanaszokat- kivéve a kacsatojás!!. Gyermekkorunkban cukorral kikeverve sokat ettük. Magas a tápértéke.
Azért ne add fel! Legközelebb sikerülni fog!
üdv.
Timiana

osztriga
OsztriGa / osztriga Sun, 2011-06-26 19:11

Megcsináltam!!! Isteni lett!!
Van azonban egy két észrevételem: A tészta olyan lapos lett, hogy nem is próbáltam felvágni, de ez az ízélményt egyáltalán nem befolyásolta. :D
Krém: a hozzászólások alapján én is tettem bele 1 dl tejszínt, és csak 150 g porcukrot tettem bele. Nekem még így is kissé édes lett. Legközelebb viszont a tejszínben fogom elkeverni a keményítőt, mert így nagyon érezhető volt a krémben.... gondolom ha folyadékban elkeverem, akkor ez nem lesz ilyen legközelebb, mert LESZ legközelebb!!! Nagyon finom, és gyorsan elkészülő édesség.
Köszönet a receptért!!
T.

Timiana
Timiana / Timiana Wed, 2011-05-11 18:14

Hű, mislenbaba! Most látom, hogy előzőleg is írtál és kérdeztél.
Na szóval: Felverjük a tojások fehérjéjét és szépen szórjuk a végefelé a cukrot, aztán amikor már elég jó kemény a habos cukor, belekeverjük -óvatosan- a por és durva mandulát.Lisztezett tepsi vagy sütőpapír mindegy, irány a sütő.
Jön a krém: vagy fél liter vizet odateszünk forrni, bele a krémkavaró edényünket amiben már ott figyel a sárgája a cukorral és a keményítővel. Forr a víz, robotgépezzük a krémet, ujjunkkal nézük a krém hőmérsékletét. Már jó meleg a krém és már sűrű is ,abbahagyjuk , hűtjük kicsit langyosra, belekockázzuk a vajat, krémesítjük. Ez már kenhető a sütire.
Ha nagyon folyna hűtsd egy kicsit hűtőben mert a vaj bekeményíti és utána kend a tortára.
Éjszakára hűtőbe -előtte szórd rá még a pirított mandulát. Jó lesz!
Ha a tésztára melegen kened akkor beissza a tészta. Így is lehetne de jobb, ha külön van a krém.
A vaj megolvasztva más ízt ad - ez különlegessége egyébként a vajnak így a csokoládénak is- ezt
majd még tapasztalni fogod. Úgyis lehetne csinálni, de általában a krémekben kenhető állapotú de nem megolvasztott vajat teszünk.
Ügyi legyél!

mislenbaba
mislenbaba / mislenbaba Thu, 2011-05-12 07:24

Kedves Timiana!
Elkészült, sőt meg is ettük.
Sütőpapíron sült nekem is.
A vajat akkor tettem bele. amikor levettem a tűzről.
Nem tudom miért, de tényleg egy kicsit a porcukor dominált. Elég tömény lett.
Arra gondoltam, hogy mi lenne ha cukorszirupot tennék bele legközelebb a porcukor helyett,
Már csak azért is, mert szemcsés volt. Na mindegy, nekem nem nagyon megy ez a tojássárgája kikeverés:-(
Azért köszönöm a segítséget!!!
Ajánlom neked az én receptjeim között a pavlova torát! Isteni:-D sajnos.
Puszi Icu

Sárkánypocok
Sárkánypocok Mon, 2014-06-02 18:36

Nyugodtan használhatsz cukorszirupot is, én már próbáltam másik sütinél és jó lett.
A gőz fölötti kevergetésnél nagyon kell vigyázni, hogy az edény ne érjen bele a vízbe. Én egyébként minden főzött krémet a tűzről levéve átkeverek robotgéppel. Akkor olyan selymes és egyenletes lesz. És persze hamarabb kihűl :D

Timiana
Timiana / Timiana Thu, 2011-05-12 12:56

Jaj de jó! Akkor végülis egész jól sikerült.
Azt tudom, hogy nekem is kísérletezgetni kellett és mindíg korrigáltam a receptet. Előszőr sok lett a krém - a képen is látszik- másodzsor túl édes lett vagy pont fordítva? , és igen ez a szemcsésség is volt. De az íze mindíg finom volt. Lassan kikísérletezzük a tutit!
puszi

Gitta Györgyi
Gitta Györgyi Thu, 2011-06-02 18:06

Timiana,
én is kipróbáltam a receptedet, a tortának nagy sikere lett! :-)
A porcukor dominanciájának csökkentésére 1.5 dl tejszínt kevertem a krém alapanyagába a gőzölés előtt. Hosszabb ideig tartott a sűrítés, de nagyon finom lett!
Köszi!
Gitta

mislenbaba
mislenbaba / mislenbaba Wed, 2011-05-11 12:47

A mártáshoz előbb megint el kellene olvasnom az eredeti csomagoláson lévőt, de sajna január óta nem voltam az ikeában :-( Majd, ha oda jutok egyszer még valaha, akkor elkészítem és felteszem!

626
tojásfehérje 4 db
mandula 10 dkg
mandula 5 dkg
barna cukor 4 ek
tojássárgája 4 db
porcukor 20 dkg
étkezési keményítő 1 evőkanál
vaj 15 dkg
mandula 8 dkg