Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Svéd mandulatorta vikki konyhájából

Svéd mandulatorta vikki konyhájából
Svéd mandulatorta vikki konyhájából
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (30)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Bizonyára sokan ismeritek ezt a tortát a kék-sárga svéd lakberendezési áruház étterméből, én is ott ettem ilyet először. Ez az én változatom az otthon készített mandulatortára. Nem állítom, hogy ez pont ugyanolyan, mert nyilván annak a pontos receptjét soha senki nem fogja tudni… Ez a változat a korábban árusítottra hasonlít, amin sokkal jobb krém volt (és szerintem sokkal finomabb volt, mint ami mostanában kapható).

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A krémhez

ajánlat

A krémhez mindenképpen vajat kell használni, különben teljesen más lesz az állaga! További képek az elkészítésről a blogomon.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a tojások fehérjét a cukorral robotgéppel kemény habbá verjük. A mandulát óvatosan beleforgatjuk a cukros tojáshabba.
  2. A masszát kettéosztjuk: két külön sütőpapíron 1-1 darab, kb. 20 cm átmérőjű körben egy lapát segítségével eloszlatjuk (a kört akár elő is rajzolhatjuk a sütőpapír másik oldalán, így egyszerűbb egyformára eloszlatni).
  3. Az így kapott kör alakú lapokat előmelegített sütőben egyenként kb. 20 perc alatt megsütjük.
  4. Miután kivettük a sütőből rácsra, vagy egy gyúródeszkára fordítjuk, és lehúzzuk a sütőpapírt az aljáról. Megvárjuk, míg teljesen kihűl.
  5. Addig elkészítjük a krémet: Az egész tojásokat a cukorral, a tejjel és a tejszínnel egy fém tálban kézi habverő segítségével simára keverjük.
  6. Egy lábasban vizet forralunk, és mikor már gyöngyözik, fölé rakjuk a tojásos tálat úgy, hogy teljesen passzoljon a lábasra. Gőz fölött, folyamatosan kevergetve sűrű krémmé főzzük (kb. 5 perc, olyannak kell lennie, mint a vaníliapuding). Ekkor levesszük a gőzről és néha átkeverve langyosra hűtjük. (minimum 30 perc)
  7. A vajat feldaraboljuk és kockánként a főtt krémhez adjuk, és botmixer segítségével homogénre keverjük.
  8. Az így elkészült krémet teljesen kihűtjük, kb. 15 percre a hűtőbe tesszük, hogy kenhető állagúra dermedjen. Mikor a krém már kenhető állagú, az egyik tésztalap tetejét megkenjük a krém harmadával.
  9. Óvatosan ráhelyezzük a másik tésztalapot amit így megkenünk a maradék krémmel. Az elkészült torta tetejét mandulaszeletekkel díszítjük.
  10. Legalább 4 órára (de jobb, ha egy éjszakára) hűtőbe tesszük, hogy a krém teljesen megdermedjen.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 32 456
elküldve: 23
receptkönyvben: 683
elkészítve: 28/44
Facebookon megjelent: -

szakács

vikki

Mióta szakács: 2011.02.07.
84 recept

receptjellemzők

alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
diéta: gluténmentes
konyha: skandináv
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mandulatorta, svéd mandula torta, vajas krémes mandulatorta

Hozzászólások (30)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

rezmandi
rezmandi Mon, 2015-06-01 17:14

Szia vikki, azt szeretném kérdezni, hogy a mandulát őrölve kell belerakni? Előre is köszi a választ Andi.

szacsiga
szacsiga / szacsiga Thu, 2014-04-17 14:20

Megcsináltam, de a krémbe biztos, hogy EGÉSZ tojás kell? Nem csak a sárgája? Nekem remekül összetúrósodott a fehérje, szóval nekifutottam még egyszer de csak a sárgájával. A szilárdulás is nehezen ment.

cloudberry
cloudberry Sat, 2014-03-08 10:33

Egyszer, évekkel ezelőtt ettem ilyet az IKEA-ban. Mintha tejcsoki lett volna a tetején. Rosszul emlékszem?

Angiska
Angiska Tue, 2013-12-10 08:50

Kedves Vikki! Milyen vajat ajánlanál hozzá? köszönöm :)

vikki
vikki / vikki Sat, 2014-01-11 10:03

Szia Angiska,

igazából a márka teljesen mindegy, egy a lényeg, hogy vaj legyen és ne margarin :)

SzEva975
SzEva975 Sun, 2013-11-17 18:10

Szia!
Szuper ez a torta! A férjemnek sütöttem meg 2 hete a szülinapjára, mert ez a kedvence az ismert áruházban, nagyon ízlett Neki és az egész családnak. Ma ott jártunk a bizonyos áruházban, vett egy szeletet és közölte, hogy meg sem közelíti az általam sütöttet (a régen kapható tényleg jobb volt). Köszönöm a receptet :-)

cartoyk
Jámbor Barbara / cartoyk Sun, 2013-09-22 21:04

Szia!
Köszi a receptet, nagyon finom volt! Mindent a leírtak szerint csináltam, szerintem ezen kár változtatni, így tökéletes!
Barbi

dianno
dianno Thu, 2013-03-14 11:13

Sziasztok,

Nekem nagyon nagyon vajas lett a krém, elvitte az ízét. Elképzelhető, hogy azért, mert Ramaval csináltam?

vikki
vikki / vikki Thu, 2013-03-14 20:24

Szia!

A krémhez mindenképp vajat kell használni, nem margarint, ezért is írtam külön az ajánlatban is. Ezért lett élvezhetetlen ízű. Vajjal egy nagyon finom, selymes krém lesz belőle mindenféle mellékíz nélkül. Szóval ezután ennél a receptnél CSAKIS VAJAT a krémbe!:)

Riszti
Riszti Fri, 2013-02-22 10:02

Megcsináltam, nagyon finom lett. Köszönöm szépen a receptet! :)

dorikaa
dorikaa Mon, 2013-01-21 22:34

Sziasztok!

Nekem a krém egyáltalán nem lett szilárd, hűtés után sem... :-(
Mit ronthattam el?

Üdv!

vikki
vikki / vikki Fri, 2013-02-22 22:40

Szia!

A vaj miatt pedig ha hűtőbe teszed meg kell dermednie. Vajjal készítetted és nem margarinnal, ugye?

.geo.
*geo* / .geo. Tue, 2012-11-27 15:04

Elnézést az off-ért, de muszáj...
"Ami egészségesebb mindenkire nézve,nem csak azoknak jó,akik esetleg laktózérzékenyek!"
Hogy lenne a növényi tejszín egészségesebb mindenkire nézve???? hogy lehetne egyáltalán egészséges??? aki nem tanult élelmiszer ismeretet, az legalább a google-be üsse be, hogy növényi tejszín, és olvasson el legalább egy értelmes cikket ezzel kapcsolatban....
nagyon sajnálom, ha valaki allergia, vagy érzékenység miatt kényszerül a növényi tejszínek használatára. de itt hívnám fel a figyelmet arra, hogy ezek is tartalmazhatnak tejfehérjét és laktózt... pl. a Hulala is tartalmaz...

villers
villers Tue, 2012-04-10 16:33

Megcsináltam, tényleg finom, de szerintem nagyon sok a 20 perc sütés. Én kb 15 percig sütöttem, kisebb hőfokon, és még így is kemény lett, úgyhogy legközelebb kb 10 percig fogom csak. Ja, és ha nem vagyunk restek folyamatosan keverni kézi habverővel, akkor nem túl nagy lángon sokkal hamarabb megvan a krém, mint gőz felett... Ja, és a botmixert sem kell öszekoszolni, mert a habverővel simán elkeverhető a benne a vaj. Ez csak egy vélemény, én utálok mosogatni, meg plusz időt szánni arra, amire nem muszáj :)

vikki
vikki / vikki Tue, 2012-04-10 18:45

Szerintem kell neki a 20 perc, mert ha rövidebb ideig sütöttem, nekem ragacsos lett. Inkább ropogós lesz, mint száraz, viszont a krémtől visszapuhul. Valóban elkeverhető robotgéppel is a vaj, de szerintem a botmixerrel sokkal lágyabb és krémesebb lett az eredmény. Sokat próbálkoztam vele és nekem így lett a legjobb:)

villers
villers Tue, 2012-04-10 20:09

Ropogós volt tényleg, de nekem nem puhult vissza, és elég vicces volt, hogy ahogy vágta anyukám a villával és egyszerűen elpattant a konyha másik sarkába a tészta :) Nekem finom krémes lett , és még robotgépet sem vettem elő, csak a kézi habverőt, amivel kavartam, míg besűrűsödött. De persze ez az én hülyeségem, hogy ha nem muszáj, akkor nem veszek elő újabb eszközt :)

NovakAndi
NovakAndi / NovakAndi Mon, 2012-04-02 07:40

Kedves Vikki!
a lányom nem ehet tejtermékeket. A vajt helyettesíthetem valamilyen más zsiradékkal? A kókuszzsír, pálmazsír lehet hasonló állagban, de nem tudom, annak milyen íze lesz :-(.
Köszi a segítséget

Andi

Kriszuka
Kriszuka Tue, 2012-04-03 14:07

Kedves Andi!

Tudom,nem tőlem kérdezted,de gondoltam talán tudok segíteni.Igen,a vajat nyugodtan helyettesítheted az általad felsorolt dolgokkal,én pl. tegnap készítettem csokimázat is margarin helyett kókuszolajjal!Csak jól le kell majd hűtened a sütit,hogy megkössön benne az anyag-mert pl. a kókuszolajnak az olvadási pontja 24 fok,tehát szobahőmérsékleten nagy eséllyel folyóssá válik.
Én sütikben szívesen használom,semmilyen mellékíze nincs,és ráadásul a sütinek nem lesz tömény vaj íze!
A pálmazsír is hasonlóan jó,hiszen elvileg az is viszonylag íztelen!

Ja,és ha tutira akarsz menni,hogy ne váljon folyóssá valami,érdemes egy kis kakaóvajat beletenni-ez szilárdabb anyag,és összefogja pl a krémeket jobban!

Remélem segítettem!

Üdv:Kriszti

NovakAndi
NovakAndi / NovakAndi Tue, 2012-04-03 18:31

Kedves Kriszti!
nagyon köszönöm!!! Esetleg arra is van tipped, a tejszínt mivel helyettesíthetem? Soha nem vertem habbá még sima tejszínen kívül másfajta tejszínt (kókusztejszín, szójatejszín), nem tudom, ugyanúgy működnek-e mint a sima tejszín. Nagyon köszönöm!!! Andi

Kriszuka
Kriszuka Wed, 2012-04-04 07:34

Szia Andi!

Nos,rengeteg szójás dolgot kipróbáltam/fogyasztok,de tejszínt még nem vertem fel ilyen készítményekből!
De!!!!!!!!!!!!!Nem kell csüggedned,hiszen a java tejszín,ami a boltokban található--->NÖVÉNYI!
Ami egészségesebb mindenkire nézve,nem csak azoknak jó,akik esetleg laktózérzékenyek!
Ezekből olyan kemény hab lesz,hogy ki sem tudod majd szedni a tálból,én is mindig ilyet használok!

Szép napot!

Kriszti

NovakAndi
NovakAndi / NovakAndi Wed, 2012-04-04 08:48

Kedves Kriszti!
köszönöm, mivel cukormentesen is kell a kislányomnak táplálkoznia, tudsz olyan terméket ajánlani, ami növényi tejszín és cukormentes? Ne haragudj, hogy téged kérdezlek és elnézést Vikkitől is, hogy pont az ő sütije kapcsán, de hátha másnak is érdekes lehet ez.
Köszi előre is, Andi

Kriszuka
Kriszuka Wed, 2012-04-04 09:34

Szia!

Igen,a hulalának van ilyen terméke,keress rá az oldalukon a termékeknél.Ennek világoskék-fehér a doboza,és növényi,plusz cukormentes is:) És legalább ezt bárhol be tudod majd szerezni!

Sok sikert!

Kriszti

vikki
vikki / vikki Mon, 2012-04-02 08:47

Szia Andi!

Ebben sajnos nem tudok segíteni, nem ismerem ezeket a termékeket, hogy milyen lehet az állaguk. Remélem valaki olyan is olvassa aki tud ebben segíteni.

1015
tojásfehérje 3 db
mandula 18 dkg
barna cukor 11 dkg
tojás 3 db
cukor 8 dkg
tej 1 dl
habtejszín 0.5 dl
vaj 25 dkg