Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Svéd sáfrányos csiga vaníliakrémmel

Svéd sáfrányos csiga vaníliakrémmel
Svéd sáfrányos csiga vaníliakrémmel
40 perc / előkészület: 30 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Facebook nyertesem ajándékcsomagjába a sáfrányos keksz, a saffransskorpor mellé (amelyet az előző bejegyzésemben a mindenestül, receptestül bemutattam) a másik népszerű svéd karácsonyi süteményt, a saffransbullar-t készítettem. Szerintem nagyon fini lett, remélem Kingának is ízlett. :)

A receptet a svéd supermarket-lánc, az ICA (ejtsd IKA,n em Ica:) ) honlapján találtam, ahonnan már eddig is nagyon jó, bevált recepteket töltöttem le. Most se csalódtam.

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt kb. 0,5 dl meleg tejben egy kis cukorral futtassuk fel 35°C-on (sütőben), majd keverjük össze a megolvasztott vajjal és a sáfránnyal.
  2. Az élesztős vajas masszát keverjük össze a cukorral, a krémsajttal, a sóval és a tojással, majd szórjuk hozzá fokozatosan a lisztet, és kb. 10 perc alatt gyúrjuk lágy tésztává. Lefedve 30-45 percig kelesztjük meleg helyen. (Nyugodtan betehetjük 50°C-os sütőbe, kicsit nyitva hagyva a sütő ajtaját.)
  3. Amíg a tészta kel, készítsük el a tölteléket. Egy kis tálkában keverjük össze a puha vajat a cukorral, vaníliás cukorral.
  4. Ha a tészta megkelt, osszuk ketté, és egyesével nyújtsuk ki lisztezett felületen kb. 25*60 cm nagyságú téglalap alakúra.
  5. Kenjünk meg a töltelék felével, hajtsuk ketté a hosszabbik oldala mentén. A rövidebb oldala mentén vágjuk fel a tésztát kb. 2-3 cm vastagságú csíkokra, majd mindegyiket a két végüknél fogva, ellentétes irányba csavarjuk őket, majd formáljunk csigákat a tésztacsíkokból.
  6. A kész csigákat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd lefedve kelesszük kb. 30 percig (én ezt a lépést kihagytam, és így is tökéletesek lettek).
  7. Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra.
  8. A csigákat kenjünk meg a felvert tojással, és ha van, szórjuk meg gyöngycukorral, és kb. 8-10 perc alatt süssük aranybarnára.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 542
elküldve: 2
receptkönyvben: 97
elkészítve: 1/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Baklavaria

Mióta szakács: 2012.09.12.
54 recept

receptjellemzők

mikor: mindig, reggeli, tízórai
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
konyha: skandináv
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

saffransbullar med vanilj, vaníliás csavart, skandináv csiga

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ibra
ibra Thu, 2013-01-10 14:24

A Kesella amugy ugyanaz mint a quark csak az Arla:nak a màrkàjàt igy hivjàk. Lehet hogy Philadelphiaval is helyettesithetö, de nem ugyanaz!

villers
villers Mon, 2013-01-07 22:11

Biztos, hogy 17 dl a liszt? Az 1,7 liter, az elég sok....

baklavaria
Baklavaria / baklavaria Wed, 2013-01-09 01:12

Szia Villers! Igen, az eredeti recept 17 dl lisztet írt, nekem is soknak tűnt, ezért én fél adagot készítettem legelőször és úgy is bőven elég volt. Akár negyedelheted Te is, hogy megkóstold. :)

915
friss élesztő 50 g
vaj 150 g
sáfrány 0.5 g
cukor 135 g
tej 5 dl
krémsajt 250 g
0.5 teáskanál
tojás 1 db
finomliszt 1.2 kg
vaj 200 g
cukor 135 g
vaníliás cukor 4 teáskanál
fahéj 1 ek
tojás 1 db
cukorgyöngy 1 ek