Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szabolcsi töltött káposzta kelkáposztával

Szabolcsi töltött káposzta kelkáposztával
Szabolcsi töltött káposzta kelkáposztával
50 perc / előkészület: 10 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szabolcsban ez tradícionális étel. Nincs összejövetel, sőt hétvége sem töltött káposzta nélkül. Mi kelkáposztával szeretjük igazán, de általában sima káposztából készítik. A paradicsom erre alapvető a levében. Nélküle nem készítik. 

Próbálják ki kacsahússal, azzal igazán verhetetlen.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Első lépésként a káposztát egy nagyobb fazék vízben, melybe mikor felfő, ecetet és kb. 1 evőkanál sót teszünk, megfonnyasztjuk. A torzsáját kivágva a megfőtt levelek a fejről könnyen leválnak. A megfonnyadt levelekről a középen futó erős szárat (eret) levágjuk, úgy könnyebb lesz beletekerni a tölteléket.
  2. A töltelék a 2. lépés: A darált húst összekeverük a rizzsel, a fűszerekkel, a tojással. A tojás elhagyható, errefelé nem is teszik bele sokan. Nélküle megfőlve lazább lesz a töltelék. Ki hogy szereti. Édesanyám a hagymát mindig összefonnyasztja zsíron a pirospaprikával, borssal, sóval. Én ilyenekkel nem bajlódok: csak összekeverjük a tölteléket, és miután megkóstoltuk, hogy nem igényel-e egy kis plusz fűszert, beletekerjük a megfonnyadt levelekbe. Mifelénk a káposztának csak az egyik végét nyomják be, így lesz ilyen tölcsér alakú. 
  3. Az edény alját kizsírozzuk, aztán megszórjuk apró káposztával. Nálam ez mindig a káposzta torzsa körüli levelei összevágva. Azokból úgysincsenek szép levelek, amibe tölteni lehet.
  4. Az apró káposztára aztán körbe-körbe kirakjuk az edényt a megtöltött káposztákkal. Én úgy tanultam, hogy jó szorosan. 2-3 sor is mehet az edénybe, a lényeg az, hogy ne tegyük tele az edényt, számítsunk arra, hogy dagadni fog elég sokat.
  5. A felső sort szorítsuk le egy kissebb tányérral vagy fedővel. Öntsük fel vízzel. A kistányér felett kb. 2 cm víz legye. 
  6. Tegyük oda főni. Mikor felfő, tegyük bele a sűrített paradicsomot és egy csipet sót. Ezután kb. fél óra lassú főzés után vegyünk ki egyet a káposztákról, és kóstoljuk meg. Ha kell, utánaízesíthetjük, és egyúttal meggyőződhetünk róla, hogy elkészült-e az étel. Számítsunk rá, hogy a melegben a rizs még tovább fog puhulni, miután már a tűzről levettük az ételt. 

Jó étvágyat!

  • elkészítettem: 1000 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 25 947
elküldve: 4
receptkönyvben: 82
elkészítve: 5/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Amazóna

Mióta szakács: 2012.12.27.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: egytálételek
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

töltött kelkáposzta, szabolcsi káposzta, karácsonyi töltött káposzta

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Harmadik2011
Harmadik2011 Thu, 2013-01-10 12:11

Jómagam is többször elkészítettem, számtalanszor, de nem szabolcsiasan, hanem füstölt hússal, kolbásszal. Mindkét változat nagyon finom. A vejem CSAK és kizárólagosan a szabolcsit szereti, no nem kel-, de édes káposztából.
Nem osztom a tanácsot, senkit nem szeretnék kiokítani, de vegyünk példát Dédnagyanyáinkról! Ők a töltött káposztát valamikor a kemencében készítették. No nekünk nincs kemencénk, de sütőnk viszont van!
No én abban készítem. A rácsot a legalsó állásba teszem, így soha nem ég oda a káposztám. Beteszem a nagy fazekat, felfűtöm 200-asra, miután látom, hogy forr, lecsökkentem 100-ra. Este készítettem be és hajnalban kikapcsoltam. Sokkal ízesebb volt, mintha csak a platnin főztem volna. Ezenkívül nem kell rá figyelni, biztosan nem ég oda! Szívből ajánlanám, valódi szeretettel! - Bojana*

fasigy1
Amazóna / fasigy1 Thu, 2013-01-10 17:34

Nos, a kemencés módszerről már én is hallottam az öregektől. Sokminden finomat főztek akkoriban szinte a semmiből. Nagyszüleinktől sok érdekes dolgot lehetett hallani.
Én is sok tőlük hallott fortélyt építek be a mindennapi ételeinkbe.

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-01-10 10:54

Mentettem, köszönöm Amazona! Nagyon tetszik a recept es a leírás is, üdv, Torma :)

524
kelkáposzta 1 db
ecet 0.5 dl
darált sertéshús 0.5 kg
rizs 0.5 kg
vöröshagyma 1 nagy db
tojás 1 db
1 tk
bors 1 csipet
fűszerpaprika 1 teáskanál
ételízesítő 1 teáskanál
sűrített paradicsom 100 g