Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szabolcsi töltött káposzta - Töltött káposzta 7.

Szabolcsi töltött káposzta - Töltött káposzta 7.
Szabolcsi töltött káposzta - Töltött káposzta 7.
190 perc / előkészület: 30 perc főzés: 160 perc
receptkönyvben hozzászólások (55)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A töltött káposzta a magyar konyha egyik legjellegzetesebb étele. Nem hiányozhat egyetlen ünnepi asztalról sem e páratlan finomság, és legfőbb érdekessége, hogy számtalan változata ismert hazánk különböző részein. Talán a legkülönösebb a töltött káposzták véget nem érő sorából a szabolcsi változat. A híres étel ízesítésének ugyanis a friss paradicsomlé az alapja, amit sehol másutt nem használnak az országban. Emellett sok más különlegesség is egyedivé teszi a szabolcsi töltött káposztát. Itt a hústölteléket nem csupán káposztába, de paprikába is töltik, és a kettőt együtt főzik meg, ez szintén páratlan a receptek sorában. Szabó Edit azt is bemutatta az Ízvadásznak, hogy télen a fejes káposzta helyett előszeretettel használják az édeskés kelkáposzta levelét is, de e vidéken előfordul az is, hogy a rizs helyett kukoricadarát kevernek a darált húshoz. 
Zsidek László

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Mindenkinek, aki a paradicsomos töltött káposztát szereti.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A káposztát előkészítjük a főzéshez, a külső leveleket eltávolítjuk, megmossuk.
  2. A káposztákat 5 percig egy nagyobb edényben, sós vízben főzzük, a külső leveleket egyesével leszedjük, kicsit tovább főzzük úgy, hogy a levelek göngyölhetőek legyenek.
  3. Ezután a leveleket egy nagyobb tálba helyezzük, majd a vastagabb ereket a káposztalevelekről levágjuk.
  4. A hagymát megtisztítjuk apróra vágjuk, kevés napraforgó olajon megfonnyasztjuk, fokhagymát és pirospaprikát teszünk bele. A töltelékhez összekeverjük a rizst, a darált húst, a tojást, a sót, a borsot és a hagymából készített pörköltalapot.
  5. A töltelékből kézzel kis gombócokat formázunk, a levelekbe göngyöljük a következőképpen. Minden levélre (a nagyobbakat vágjuk ketté) 1-1 púpozott evőkanál tölteléket teszünk.
  6. A levelek két szélét behajtjuk, majd feszesen, de nem túl szorosan feltekerjük, és formázzuk. A kész töltött káposztákat egy tányérra tesszük. Amikor elkészültünk az összes töltött káposztával, a kész töltött káposztákat a vágott káposzta felére egy nagy fazékba helyezzük.
  7. Majd ráhelyezzük a csíkokra vágott füstölt szalonnát és a karikára vágott kolbászt, majd a maradék káposztával megszórjuk.
  8. A paradicsomlét ráöntjük, picit megsózzuk, egy evőkanál cukrot szórunk rá, majd annyi vizet töltünk rá, hogy éppen elfedje a töltelékeket.
  9. Az ételt fedő alatt lassú tűzön (kb. 1,5 óra alatt) megfőzzük, a megfelelő állagot kóstolással ellenőrizzük.
  10. Tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 110
össznézettség: 180 602
elküldve: 35
receptkönyvben: 846
elkészítve: 47/64
Facebookon megjelent: -

szakács

Mártika és Feri

Mióta szakács: 2008.09.24.
107 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel

egyéb elnevezések

paradicsomos töltött káposzta, töltött édes káposzta

Hozzászólások (55)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kecskedora
Kecskedora Sat, 2018-07-28 06:27

Komolyan egy recept miatt így egymàsnak tudtok esni? Komolyan azon kell vitàzni, hogy ki a nagyobb magyar és kinek nem ősi magyar neve van?
Én inkább szégyellem ilyenkor, hogy magyar vagyok.. Ez csak egy recept, miért kell veszekedni feleslegesen?
Btw megcsinàltam ez alapján a töltött káposztát. Nekünk nagyon ízlett, pont nem érdekel, hogy ez az eredeti vagy sem. Finom volt, ilyenre számítottam a kép alapján.
Annyit változtattam, hogy savanyú káposztaba töltöttem mert így szeretjük jobban.

etele74
etele74 Thu, 2018-02-15 02:08

Előre bocsátom, az Etele, az egy ősi magyar név, a mai Attila megfelelője. Csak csatlakozni tudok Koncz László hozzászólóhoz!!! EZ NEM A SZABOLCSI TÖLTÖTT KÁPOSZTA RECEPTJE!!! Nem vitatom hogy finom, de NEM szabolcsi, az biztos!! Én úgy tudom az andré név az egy " elidegenített" Endre, tehát szégyenli, hogy magyar. Aki nem hajlandó ill. képes a normális magyar nevét használni, független attól, hogy milyen doktori címe van, az Őt minősíti!! Doktori címmel ill. felsőfokú végzettséggel is lehet valaki idióta!!

Kecskedora
Kecskedora Sat, 2018-07-28 06:25

Ha te igazi magyar vagy, akkor én inkább mondom magam európainak..szégyen, amit írkàlsz.. Óvoda, más nevébe belekötni. Nem ezen múlik, hogy ki magyar és ki nem. A mai világban amúgy sem árt, ha valakinek nemzetközibb neve van és külföldön is ki tudják ejteni.
Téged minősít ez a komment, nem őt.

Koncz László
Koncz László Fri, 2017-06-23 17:17

Kedves töltött káposzta rajongók!Ennek a receptnek nem sok köze van a szabolcsi töltött káposztához!

énvagyok
énvagyok Tue, 2017-10-31 12:32

Kedves Koncz László! A lőtéri döglött tacskót nem érdekli, hogy kinek mi a szabolcsi töltött káposzta. Az a lényeg, hogy guszta és finom!
De ha te tudod az eredetit, akkor uccu neki, töltsd fel! Biztosan sok mindenkit érdekelne...

Koncz László
Koncz László Tue, 2017-10-31 14:13

Először is "énvagyok" magyar név nincs!Se én vezetéknév,se vagyok keresztnév!Másodszor nem őriztünk együtt libát hogy letegezz!Utóbbi azt jelenti hogy amikor az intelligenciát osztogatták,nem álltál sorba!Harmadszor a szabolcsi töltött káposzta levéltári,hiteles receptje több helyen megtalálható a világhálón.Ne feledd "énvagyok" nevű akárki,hogy Szabolcs Szatmár Bereg Ung Ugocsa vármegye területén legalább öt féle töltött káposzta létezik!Van szatmári-,ezen belül legalább két féleberegi-,szabolcsi-,nyírségi-,illetve ezek összemosódásai,keverékei.Utóbbiakat is sajnos tévesen nevezik "szabolcsinak"!A szabolcsi töltött káposzta a fent említett egykori vármegye Szabolcs nevű részéről kapta a nevét.Ezt az ételt mára már csak nagyon kevesen tudják hitelesen elkészíteni.Egyszerre,egy időben,több száz évvel ezelőtt.több száz vagy ezer háztartásban több száz vagy ezer asszony nem találhatott ki ugyanolyan néven semmilyen ételt se.Pontosan ezért nem igaz "az ahány ház,annyi szabolcsi töltött káposzta" mondás.A gulyáslevest is 8-900 éve egy féle képen készítik.Utóbbi ételnek semmit sem torzult a leírása ennyi idő elteltével sem.Úgy látszik hogy a gulyáslevest nagyobb becsben tartják mint a szabolcsi töltött káposztát.Ínség és éhinség idején,például háborúk alatt nem mindenki tudta az eredeti alapanyagokat beszerezni,ezért más egyéb hozzávalókból készítették el a töltött káposztát az asszonyok.Nem volt mindenkinek például kukoricája amit a szabolcsiak tengerinek és málénak hívnak.Helyette rizs,köles,hajdina,zab vagy akár tarhonya is kerülhetett az ételbe.Továbbá nem volt mindenkinek mangalicája.Azon belül füstölt mangalica szalonnája vagy füstölt mangalica sonkája.A húsdaráló megjelenésével,illetve elterjedésével már nem vágták apróra se a füstölt-,se a füstöletlen húsokat.Az apróra vágott füstölt szalonnán történő hagyma pirítást mellőzték,miután elterjedt annak,illetve mangalica zsír hiányában sokan áttértek az étolajra.A gáztűzhelyek elterjedésével eltűntek a kemencék.Köztudott hogy a kemencében,cserépedényben készült ételek sokkal finomabbak mint a tűzhelyen,fémedényben készültek.A kemencében a hő átöleli a cserépedényt,melyben párolódik az étel,ellentétben a tűzhelyeken történő főzéssel,ráadásul utóbbi módon csak az edény alját éri a hő.A legtöbben nagyüzemileg,savanyú paradicsomokból készült sűrített paradicsommal főzik a szabolcsi töltött káposztát,holott édeskés,lúgos paradicsomból házilag hígra befőzött paradicsomlére lenne szükség.A Kárpát medencében kétszáz éven keresztül az ökörszív paradicsom volt elterjedve,ami lúgas-és lúgos.Reflux betegek is fogyaszthatják,nekik sem okoz problémát,nem jön vissza a szájüregükbe a gyomorsav.Som dolgot lehetne még írni azokról az eltérésekről amik egy két száz év alatt mentek végbe az eredeti töltött káposztához képest.Aki nem hiszi el,járjon utána miért következtek be a torzulások.

AndreDavid
AndreDavid Sat, 2017-11-25 14:50

Tisztel Koncz László Úr! Kommentjeit olvasva ismét bizonyosságot nyert, hogy a keleti oldala országunknak szellemileg visszamaradott emberekböl áll, akik nem tudják elviselni mások igazát. Receptjét izgatottan várom és bízom benne, hogy szavak helyett mást is le tud tenni az asztalra.

Koncz László
Koncz László Sun, 2017-11-26 00:16

Tisztelt Andre David Úr,vagy akárhogy is hívják Önt!Lehet hogy Dávidot akart írni amikor a keresztnevét megadta?Fogalmam sincs!Megjegyzem továbbá hogy a magyar nyelv szabályai szerint a vezetéknevet és a keresztnevet külön írjuk!Harmadszor egy magyar ember tartózkodik az idegen szavaktól!Komment helyett szerencsésebb lett volna a hozzászólás szót írnia!Negyedszer ahogy Ön jellemzi a Magyarország keleti részén élőket,az csupán egy vélemény,mely egyszerű szavakból áll,jelentősége pedig nincs!Egyébként a "megtisztelő" jellemzéséből semmilyen más következtetés nem vonható le,mint hogy pontosan Ön a szellemileg visszamaradott!A szabolcsi töltött káposzta hiteles leírása több,Szabolcs Szatmár Bereg(egykoron Szabolcs Szatmár Bereg Ung Ugocsa vármegye)megyében fekvő levéltárban megtalálható.Nem létezik több száz vagy több ezer féle szabolcsi töltött káposzta!Megjegyzem még hogy Önnel érdemi vitát nem kívánok folytatni mivel Ön egyáltalán nem azon az értelmi szinten van,hogy egyszerű dolgokat megértsen!

AndreDavid
AndreDavid Thu, 2017-11-30 15:30

Tisztelt Koncz László ùr, vagy akárhogy is hívják! Becsületes nevem: vitéz Dr. Dávid André (gyengébbek kedvéért az André az Endre megfelelöje, lsd: André Ady) Hozzászólásaiban teljesen figyelmen kívül hagyta, hogy a vesszö (,), pont (.), kérdöjel (?) és felkiáltójel (!) után szóközt hagyunk! A magyar nyelv jelenleg több mint 1600 idegen szót tartalmaz, melyek tanulmányozása feltehetöen önnél elmaradt, ezért figyelmébe ajánlom az idegenszavak szótárát, vagy az internet (nemzetközi-háló) elhagyását. Aki nem halad a korral, az megdöglik a butaságában. Az IQ -m (intelligencia-hányadosom) megítélésében pedig az ön véleménye kb. (körül-belül) annyit jelent, mint egy porszem a szélben... magyarul semmit!

Koncz László
Koncz László Fri, 2017-12-01 22:21

Ide figyelj AndreDavid vagy hogy a fenébe is hívnak téged!Kénytelen vagyok abban a stílusban írni neked amit megérdemelsz!Ha intelligens lennél,akkor nem sértegetnéd a Szabolcs Szatmár Bereg megyében élőket!Ennél fogva az esetedben IQ-ról nem beszélhetünk!Másodszor valószínüleg azért próbálod fényezni magad az okoskodásoddal ,mert nem volt gyerekszobád és kisebbségi komplexusod van mint egy kerti törpének és így akarod magadra felhívni mások figyelmét!Pontosan ezért akasztottad magadra a dotori titulust.Apropó!Ha már a doktor szónál tartunk,minek is vagy te a doktora???A kötekedésnek talán!Valószínű!Harmadszor a magyar nyelvbe jóval több mint ezerhatszáz idegen szó épült be.Lehetne még hosszasan sorolni a hiányosságaidat,viszont érdemi vitát nem kívánok folytatni veled!Egyrészt azért mert ez nem az a fórum,másrészt a hiányos tudásoddal vitapartnerem nem lehetsz!Ha annyi eszed lenne,mint amennyi sose lesz az életben,akkor nem kezdtél volna sértegetni,viszont így lejárattad magadat.Mindezen cselekedeted téged minősít!Ajánlok figyelmedbe hiteles forrásokat,kutatásokat minden témával,tudománnyal és ténnyel kapcsolatban és ha megszerzed azokat,akkor talán a jövőben távol tartod majd magad az okoskodástól!

Szalánczi Anna
Panno / Szalánczi Anna Sat, 2017-11-25 21:49

Kedves Felhasználónk!

Megkérünk tartózkodj a sértő, bántó, személyeskedő hangvételtől.
Üdvözlettel:

Szalánczi Anna
Nosalty

AndreDavid
AndreDavid Thu, 2017-11-30 15:41

Kedves Felhasználónk!

Megkérünk(jük) tartózkodj(on) a sértő, bántó, személyeskedő hangvételtől. Látom azért ez az oldal sem ismeri az alapvetö megszólítást... szerintem nem öriztünk együtt libákat kedves Anna, vagy mégis? Tegezö szavai valahogy nem illenek a képbe! Üdvözlettel: vitéz Dr. Dávid André

dadimami
dadimami Mon, 2016-10-17 23:39

Kedves Mártika és Feri!
Még csak tervezem a töltött káposzta szabolcsi változatának elkészítését, mivel az utóbbi időben a párom kevésbé kedveli a savanyú káposztásat, én pedig bizonyára azt is szeretném. Tetszik a receptetek, én annyit fűznék hozzá, hogy a nagymamámtól tanultam, hogy a rizst - ha nem főzzük elő - úgy tesszük a töltelékbe, akkor vizet is adjunk hozzá, (amit a rizs magába szív) hogy ne legyen kemény a töltelék. Ez a módszer nálam bevált, ajánlom mindenkinek.
A receptet pedig köszönöm!
Üdvözlettel: Margó

Cica1967
Cica1967 Sun, 2015-05-24 15:04

Igazan finom lett, nagyon kozel all ahhoz, amt sok evvel ez elott kostoltam a Baratnomeknel es a Vasarosnamenyban szuletett Anyukaja fozte. Koszonom!

nyilas1980
nyilas1980 Sun, 2014-12-21 17:07

Vajon savanyított káposztával, és édes káposztával felváltva is el lehet készíteni?
Köszönöm a választ.

Nico0406
Nico0406 Wed, 2014-03-05 14:53

Kedves Mártika és Feri!

Az én Anyukám szabolcsi és ő is így készíti a töltött káposztát,amit én is ugyanígy csinálok,mert nagyon finom..:-) Örülök,hogy megosztották velünk,mert így meg fog maradni az "utókornak" is.
Üdvözlettel: Nico és szabolcsi Anyukája :-)

Szedli
Szedli Tue, 2013-04-09 09:08

Sziasztok! Vajon kuktában el merjem készíteni? Vagy inkább ne... nem rég óta van kuktám, nem vagyok még valami profi vele, ezért érdekel, csinálta-e már valaki abban...

koszorucska
koszorucska Fri, 2013-03-22 06:15

Kedves Mártika és Ferenc!

Szabolcsi vagy nem az, nekem édes mindegy budapesti lányként, ha finom. :DDD
És amit az Önök alapötletéből készítettem, az nagyon is az volt!
Elkészítettem a pörkölt alapot, rá a darált húst, só, bors, babérlevél, majoranna és egy pici zsálya, majd jól nyakon öntöttem paradicsomlével. Hozzá kevertem főtt rizst és ezt a tölteléket tettem bele az előfőzött fejeskáposzta levelekbe, föltekertem, ahogy kell és itt jött a trükk! :)
Bepaníroztam és megsütöttem! Pici tejföllel és savanyú káposztával tálaltam, a siker elsöprő volt. Azt hiszem, ez az újragondolt töltött káposzta! :D
Azoknak a gyerekeknek is jó ötlet lehet, akik egyébként nem szívesen esznek zöldséget.

Minden esetre nagyon köszönöm a paradicsomos ötletet (remélem, nem probléma, hogy "lenyúltam") és még sok hagyományos étel elkészítését/fogyasztását kívánom! :)

Tisztelettel: Orsolya

melind
melind Thu, 2013-03-21 14:28

Pont úgy néz ki mint amit a barátnőm hozott mindig Záhonyból. CSak az a baj, hogy teljesen kezdőként fogalmam sincs mennyi só és bors és paprika kell bele. Bors és paprika még oké annyira nem lehet elrontani érzésre is bele lehet tenni, de a só az más.
Kb. mennyi só kell bele?

taksi
Mártika és Feri / taksi Thu, 2013-03-21 14:55

Kedves Melind!

A só fajtája válogatja mennyi sót vesz fel a készítmény.
tengeri só, vákuumsó, jódozott, durva , finom stb.
Körülbelül 2 teáskanálmyi, vagy 1 evőkanálnyi szükséges.

melind
melind Sat, 2013-03-23 15:13

Kedves Mártika és Feri!

Erre nem is gondoltam :) Köszönöm a választ, hamarosan ki is próbálom. Pesti vagyok, de nekem ez az igazi töltött káposzta.

hokuszpokusz
hokuszpokusz Tue, 2013-01-01 18:28

Szimpatikus recept, de lenne egy kérdésem... 4 személy részére nem sok ez a káposzta mennyiség egy cseppet?
4 db közepes fej édes káposzta
40 dkg apróra vágott édes káposzta

Posgai Andrea
Posgai Andrea Mon, 2012-12-24 00:48

én is szabolcsi vagyok,és sok féle képen lehet csinálni a tőltöttkáposztát. szoktuk tölteni savanyú,édes,kel káposztába,sőt még tormalevélbe is. rizs helyett lehet gerslivel (árpagyöngy),vagy kukoricadarával késziteni.
én tojást nem szoktam hozzá használni. a darálthust,pőrköltalapon megdinsztelem,összekeverem a nyers rizzsel,és kanállal adagolom a káposztalevélbe. a tojás felesleges bele. :) üdv: Andi

Barbica
Barbica Sun, 2012-12-23 12:04

Ez az igazi szabolcsi töltött káposzta és igen, lapos fejű édes káposzta és paradicsomlé. Én magam főzöm a paradicsomot is, amibe néha bazsalikomot is teszek, isteni így a káposzta !:)

A páromnak viszont a kolozsvári töltött káposzta a "töltött káposzta" :)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2012-04-08 10:35

Kedves Mártika és Feri!

Sok töltött káposztát megfőztem már, de ilyet még soha, ezért mivel annyira ott mocorgott a fantáziámban, rákészültem, és megcsináltam.:-)))
Ő lesz a mai ebédünk.
Illata kezd felséges lenni, remélem, hogy fincsi is lesz.
Köszönöm.:-))

Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok családommal együtt.

Éva-Anyóca

demily
Emily / demily Tue, 2012-02-07 10:49

A recept nagyon jó, csak tk savanyú káposztából az igazi. Akkor kell igazán a paradicsom hozzá, hogy egyensúlyba kerüljenek az ízek. Édes káposzta, édes paradicsom....bár a füstölt szalonna meg a kolbi elveszi az édes ízt, de na :)
Egyébként kiváló a recept, Erdélyben mi is így csináljuk a tölteléket, csak kolbász nem mindig kerül bele :-)

Taxis
KoBoZsuzsi / Taxis Fri, 2011-12-23 00:17

Én Vas megyei vagyok és az anyukám is paradicsomosan készítette, jelzem én úgy nem szerettem:-) Én míg otthon éltem úgy készítettem, ahogy az anyósom Nógrádban (savanyú levélbe töltve), itt Németországban számtalanszor csinálom kelkáposztába, érdemes azt is megpróbálni, egy egészen más ízvilág!

almamag
almamag Sun, 2012-12-23 15:16

Próbáld ki kelkáposzta és édes káposzta vegyesen, ugyan így paradicsomosan. Eszméletlen, milyen finom! A véletlen műve volt nálam is. Egyszer elfogyott az édes káposztám, így pótoltam kelkáposztával. Mindenkinek nagyon ízlett, azóta mindig teszek hozzá 2-3 kelkáposzta levelet is.
Üdv. Ili

taksi
Mártika és Feri / taksi Thu, 2011-12-22 11:41

Kedves Sancho!

Az alábbi honlapokon további töltött káposzta recepteket találhatsz.

http://www.tutitippek.hu/blog/szabolcsi-toltott-kaposzta.php
http://mamakonyhaja.hu/index.php?m=recept&kategoria=14&id=44
http://hu.wikibooks.org/wiki/Szakácskönyv/Növények/Káposzta
http://www.serpenyo.hu/recept/hagyomanyos_toltott_kaposzta_/2996

Kellemes karácsonyi ünnepeket!

Üdvözlettel:
Ferenc

Sancho
Sancho Thu, 2011-12-22 11:48

Vendéglátós vagyok, de megtartom a magam recepteimet. Nem érdemes az egyszerűt bonyolítani.

ildiko8612
ildiko8612 Mon, 2011-11-28 17:17

kedves Mártika mi is így készítsük a töltött káposztát és nekem így ízlik,és ennél is maradok bár már más megyében élek és itt savanyú káposztával készítik,ízlik az is de én maradok a mi hagyományainknál.

csaj81
csaj81 Tue, 2011-04-12 13:53

Kedves Mártika,

Nagyon kezdő vagyok. Az apróra vágott édes káposzta, az apróra vágott édes káposzta. Én csinálom és nem veszem, ugye?

Köszönöm,
csaj

TRózsa
TRózsa Fri, 2011-03-25 14:45

Kedves Mártika és Feri! Már régóta szeretnék készíteni ilyen szabolcsi töltött káposztát. Igazából kb. húsz éve ettem ilyesmit Szabolcsban ami akkor nagyon izlett. Jobban mint a mifelénk készített savanyúkáposztás. A fenti recept annyira megtetszett,hogy elhatároztam, hogy most jött el az ideje. Tulajdonképpen töltött káposzta készítésben meglehetősen gyakorlatlan vagyok, azért lenne egy kérdésem ami lehet hogy egy kissé butácska. Vasárnap szeretném ebédre, viszont nem lenne jó, ha rámenne a napom. Arra gondoltam, hogy szombaton előkészíteném. Ami azt jelentené, hogy másnapra csak a főzés maradna. Ha előre megcsinálom a töltelékeket másnapra az állaga ugyanolyan maradna? Úgy értem, hogy példáúl a darált hús nem ereszt levet?
Üdvözlettel: Rózsa

taksi
Mártika és Feri / taksi Mon, 2011-03-28 07:39

Kedves Rózsa!

Javaslatom ha pénteken van időd akkor már pénteken véglegesen elkészíteni, megfőzni a töltött káposztát.
Szombaton újramelegítve sokkal finomabb.
Második verzió a 8. ponttal bezárólag elkészíteni.
"A paradicsomlét ráöntjük, picit megsózzuk, egy evőkanál cukrot szórunk rá, majd annyi vizet töltünk rá, hogy éppen elfedje a töltelékeket."
Hűvös helyre kamrába, hűtőgépbe, ha befér az edény behelyezni.
Másnap már csak a főzés marad 1-1és fél óra.
További kellemes főzőcskézést!

Üdvözlettel Ferenc

TRózsa
TRózsa Mon, 2011-03-28 13:51

Kedves Ferenc!
Köszönöm a választ! Végül is előző nap este teljesen elkészítettem, és a garázsban hűlt éjszaka. Másnap kiporcióztam ( mert jó adag lett belőle ) és csak annyit melegítettem amennyit aznap megettünk. Az eredményben nem csalódtam, az íze olyan finom lett amilyenre emlékeztem. Biztos,hogy máskor is el fogom készíteni.
Üdvözlettel: Rózsa

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2011-02-22 10:38

Kedves Mártika és Feri!

Köszi a sok napsütés és pozitív energia küldést, rám fér:-)))

Igen, valóban megjártam azt az utat, amit leírtatok, önkormányzat nem tud munkát ajánlani, a munkaügyi központ se,.....:-(((
Régi ismerősöket, barátokat kerestem meg , és keresek folyamatosan, volt, aki havonta hívott, és jókat dumáltunk. Három éve az egyiktől ilyen segíts rajtam bajban vagyok meló kéne, is belejött a beszélgetésbe,...na , ő azóta nem hív:-((((És Barát volt, tényleg , most már csak volt:-(((
Rokon, akinek vállalkozása van, és be tudnék segíteni? Igen van, de mindig leszerel valamivel, pedig nem enném ki a vagyonából, igen saját kis élelmiszerüzlete van, csúcs lenne besegíteni, emberekkel beszélni, és némi pénzt is kapni, mind-mind jó,de eddig valami módon leépített, kedvesen, de nem kellettem.:-((
Próbálkozok folyamatosan, és állandóan, de egyre többen széttárják a karjukat, és mindenki félti azt, ami melója van, nemhogy segítsen.Hát ez van.Próbálkozok,nem adom fel!:-))))) Élni még szeretnék, két gyereket fel kell nevelni, és igen, jó lenne még az a 10-15 év munka, de ha mindenki zárt ajtót mutat,nehéz lesz.Minden nap van legalább 3-4 emberke ,aki keresve van általam, hogy mit tud, hátha van munka,...tényleg szeretném,csak korlátaim vannak.:-((
Szép napot! Éva-Anyóca

taksi
Mártika és Feri / taksi Tue, 2011-02-22 10:28

Kedves Éva anyóca!

Szomorúan olvastuk soraidat.
Ferenc szerint "A pénz nem boldogít,
de pénz nélkül nem boldogulsz".
Az egészségedet kell szem előtt tartani, azért
mindent meg kell tenned.
Kérdésünk van-e a családodban olyan
vállalkozó aki alkalmazhatna?
Van-e olyan rokon, barát, ismerős, aki szívesen felvenne dolgozni?
Óvodába, iskolába, főiskolába konyhai munkára (ahol le tudsz ülni)
kisegítő munkákra gondoltál-e már?
Medt ugyebár a nyugdíjig még van vagy 10-15 éved és élni is kell valamiből.
Otthon ülni és várni a csodát, hogy valaki munkát ajánl elég nehéz.
Az önkormányzatnál, munkaügyi központban úgy gondoljuk már jártál.
Kívánjuk , hogy sorsod jobbra forduljon és sikerüljön mielőbb munkát találni!
Sok-sok napsütést és pozitív energiát küldünk Neked!
Szeretettel:
Mártika és Feri

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2011-02-22 09:51

Kedves Mártika és Feri!

Az a jó, hogy van munkátok, ezért irigyellek Benneteket.Ennek örülni kell,mai világban meg főleg:-))) A munka , ha szereted jó, ha nem igazán, csak kell,dolgozni, hát nem a legjobb, de muszáj.
Sajnos ritka ma az az ember, aki azt a munkát csinálja, amit szeret!
1 év táppénz, 9 év leszázalékolás után, 1 év munkanélküli után, sajna ott tartok, hogy támogatásra sajna nem szorulok, semmi segélyre, mert az egy főre jutó pénz 2850 ft-tal túllépi az adott keretet, amit nem lenne szabad:-((( Egy forintot se kapok február 14-e óta, akkor járt le a munkanélkülim.Egy fizu, családi pótl.,mire elég???:-(((( 5 éve próbálok munkát kapni, amibe beleszól eü. állapotom is, és nincs,pedig annyi helyen voltam, személyesen, telefon, levélbe, bárhogy,:...nincs.Ma meg már, inkább kiszórják az embereket ,itt legalábbis a mi városunkban, mint hogy felvegyenek.Na persze, mehetnék targoncavezetőnek, oda kerestek melóst, meg négy műszakos,sőt 12-ezéses melóba szalag mellé, műanyagos munkára, de nem tudom elvállalni, a lábam, gerincem, szívem,asztmám miatt.:-(((((
Amit tudnék, olyan meg nincs.:-(((
Bizakodok,reménykedek,...:-)))
Én meg ezért nem rakok fel olyan recepteket, amiket igazándiból szeretnék, mert nem tudok alapanyaggal szolgálni.Ezért vannak az abszolút házi ételek. Remélem, csoda történhet itt is, nálam is, és akkor jobb kedvvel, és némi pénzzel már jobb a főzés:-)) Persze a pénz nem boldogít,....viszont jó, ha van:-)))
Napsugarak jöhetnének többen is, a küldést tiszta szívből köszönöm!:-)))
Családnak is átadom:-))
Szép napotok legyen! Éva-Anyóca

taksi
Mártika és Feri / taksi Tue, 2011-02-22 10:29

Kedves Éva anyóca!

Szomorúan olvastuk soraidat.
Ferenc szerint "A pénz nem boldogít,
de pénz nélkül nem boldogulsz".
Az egészségedet kell szem előtt tartani, azért
mindent meg kell tenned.
Kérdésünk van-e a családodban olyan
vállalkozó aki alkalmazhatna?
Van-e olyan rokon, barát, ismerős, aki szívesen felvenne dolgozni?
Óvodába, iskolába, főiskolába konyhai munkára (ahol le tudsz ülni)
kisegítő munkákra gondoltál-e már?
Medt ugyebár a nyugdíjig még van vagy 10-15 éved és élni is kell valamiből.
Otthon ülni és várni a csodát, hogy valaki munkát ajánl elég nehéz.
Az önkormányzatnál, munkaügyi központban úgy gondoljuk már jártál.
Kívánjuk , hogy sorsod jobbra forduljon és sikerüljön mielőbb munkát találni!
Sok-sok napsütést és pozitív energiát küldünk Neked!
Szeretettel:
Mártika és Feri

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2011-02-21 10:18

Kedves Mártika és Feri!

Tegnapi ebéd volt, mert még tart ez a fránya tél,még mindig a laktatóbb ételeket kívánjuk, és nagyon jól jött ez a más módon készített töltött káposzta, és mit mondjak, most agyalok, mert mára alig maradt belőle valami,...mit főzzek, mert nem lesz elég:-)))) Isteni volt, ennyi, egy szóval.:-))Köszönjük szépen, lesz ő még elkészítve:-)) Tegnap késő este tudtam csak feljönni, mert a fiam egész nap gőzerővel tanult,akkor meg már én is csak az újdonságokat legeltem le:-)), úgyhogy azért jelölöm be ma.:-))További jó ötleteket:-)) Szép napot!Éva-Anyóca

taksi
Mártika és Feri / taksi Mon, 2011-02-21 14:21

Kedves Éva anyóca!

Köszönjük, hogy írsz Nekünk.
Mindig jó olvasni Rólatok.
Egy pár sort írok magunkról.
A hétvége gyorsan eltelt. A szokásos főzés, mosás, takarítás.
Ma újra hajtunk mindketten a munkahelyen.
Alig marad időnk receptbekülodésre.
Nem tudom mások , hogy csinálják, vagy már
mi felettünk jár el az idő át kell adni a staféta botot a fiataloknak.
További napsugaras szép napot
Neked és kis családodnak.

Üdvözlettel:
Mártika és Feri

MARCSIKA31
MARCSIKA31 Mon, 2011-02-07 22:20

Kedves Mártika és Feri !
Szabolcsi emberként elmondanám, hogy ez lehet , hogy töltött káposzta , de nem nem Szabolcsi , mert az eredeti recept sem tojást, sem szalonnát, sem pedig füstölt kolbászt nem tartalmaz . Mi fokhagymát és cukrot sem teszünk bele , a rízs-hús arány sem stimmel . Ettől függetlenül lehet nagyon finom, de ne kereszteljük szabolcsinak !
Üdvözlettel: Marcsi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2011-02-08 09:14

Kedves Marcsika31!

Szabolcs melyik részén tetszik lakni?
Ahány ház annyi szokás ez egy Nyírteleki recept.

További szép napot!

Üdvözlettel:
Ferenc

Julcsi 09
Julcsi 09 / Julcsi 09 Mon, 2011-02-07 15:22

Az én édesanyám is paradicsomosan készítette és így készítem én is (pedig mi nem szabolcsiak, hanem zempléniek vagyunk :) )
Tojást pedig a töltött paprikánál használunk. Na de ahány ház, annyi szokás! :)
Üdvözlettel: Julcsi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2011-02-07 14:52

Én is ugyanígy készítem a töltöttkáposztát annyi különbséggel hogy tojást nem teszek
bele, mi rizsesebben szeretjük de ez ízlés dolga, én ennyi húshoz kb. fél kiló rizst teszek.
Épp ma fogyott el az utólja ebédre, pedig töltöttem a hét végén egy jó nagy fazékkal.
Ebből nem lehet eleget enni, ajánlom mindenkinek,
Üdv.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2011-02-07 12:48

Csodálkozva olvasom mindig a szabolcsi töltött káposzta receptekben a hús-rizs mennyiséget, illetve azt, hogy tojást tesznek a töltelékbe. Én is szabolcsi vagyok, anyukám káposztája valami isteni, de sosem látott tojást, az már biztos. Bár elrontani nem tudja, de ha a töltelék szétesése miatt kerül bele az ételbe, azt hiszem teljesen feleslegessé vállik. A hús-rizs arányairól pedig.. saját tapasztalat, hogy ha legalább a hús mennyiségének a fele rizs kerül a töltelékbe, akkor biztosan nem lesznek kemények a töltikéink. Viszont örömmel olvastam, hogy Mártikáék nem főzik elő a rizst, mint sok receptben olvasható. Mindenkinek ajánlani tudom, kedvenc ételeink egyike!

1484
káposzta 2 közepes fej
káposzta 40 dkg
sertéslapocka 1 kg
rizs 25 dkg
vöröshagyma 2 közepes fej
napraforgó olaj 2 ek
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
1 ek
bors 0 ízlés szerint
paradicsomlé 10 dl
füstölt szalonna 15 dkg
kolbász 10 dkg
fokhagyma 2 gerezd
tojás 2 db
cukor 1 ek