Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szaftos csirke tikka masala

Szaftos csirke tikka masala
Szaftos csirke tikka masala
95 perc / előkészület: 15 perc főzés: 60 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kezdek beleszerelmesedni az indiai ízekbe - ha lenne időm, mindennap indiait főznék szívem szerint.

Nagyon sok fűszerünk van itthon, ezért abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy szinte bármikor elő lehet állítani valamit :) Ez a recept nem éppen a 'gyorsan összedobunk valamit' esete, de a szósz miatt megérdemli a pepecselést. Nemrég ettem ugyanezt egy indiai étteremben - ez a verzió majdhogynem jobb is lett.

Igazi grillen sütött csirkével még finomabb, és az ínyencek főzhetnek mellé kemény tojást is.

hozzávalók / 4 adag

  • 70 dkg csirkemell filé
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 nagy pohár natúr joghurt (nem görög)
  • 1 közepes fej hagyma
  • 9 gerezd fokhagyma reszelve
  • 6 tk reszelt gyömbér
  • 6 tk kurkuma
  • 4 tk garam masala
  • 4 tk őrölt kömény
  • 4 tk őrölt koriander
  • 12 szem kardamom magja
  • 4 tk chilipehely
  • 1.5 ek só
  • 3 ek ghí vagy növényi olaj
  • 1 nagy konzerv paradicsompüré
  • 1 nagy konzerv hámozott felkockázott paradicsom
  • fél csokor friss koriander vagy 2 ek szárított koriander-levél
  • köretnek basmati rizs
  • 15 dkg gomba
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Keverjük össze a fokhagymát, a gyömbért, a kurkumát, a garam masalát, az őrölt koriandert és a köményt egy kis tálban.
  2. A csirkemelleket vágjuk fel csíkokra.
  3. Másfél doboz joghurtot öntsünk egy nagyobb tálba, mehet bele az evőkanálnyi só és a fűszerkeverék fele, majd a csirkeszeletek. 4-5 órát is állhat a hűtőben, de akkor is finom, ha csak addig áll a szószban, amíg előkészülünk a többivel.
  4. Szeleteljük nagyon vékonyra a hagymát. A vajat olvasszuk fel egy vastagabb falú (teflon vagy vas) edényben közepes lángon, majd ha már serceg, mehet bele a hagyma és a paradicsompüré, az apróra összetört kardamom mag és a chilipehely. Főzzük-pirítsuk sűrűn kevergetve addig, amíg a paradicsompüré el nem kezd barnulni (kb. 5 perc).
  5. Ha a hagyma már puha, keverjük hozzá a fűszerkeverék másik felét, és további 5 percig pirítsuk, pároljuk. Nem baj, ha kicsit lebarnul az alja, kevergessük hozzá.
  6. A konzerv paradicsomot kicsit törjük össze a kezünkkel, majd öntsük a paradicsompürés-hagymás-fűszeres szószhoz. Forrásig hevítjük, majd addig rotyogtatjuk, amíg egy kicsit összeáll a szósz (kb. 8-10 perc).
  7. Ezután jöhet bele a tejszín, a friss/szárított koriander és a maradék fél pohár joghurt. Amikor már forr, lejjebb vesszük a lángot, és így hagyjuk főni-rotyogni 25-30 percig. Akkor lesz jó, amikor a szósz már nem teljesen folyós.
  8. Közben gyújtsuk be a sütőt grillfokozaton jó forróra. Egy tepsibe tegyünk sütőpapírt, majd erre egy grillrácsot. A csirkéket rendezgessük a rácsra, és tegyük be sülni-grilleződni (kb 10 perc oldalanként). Addig kell sütni, amíg kicsit 'megkapja' a csirkét, és már itt-ott feketéllik. Kültéri grillen mások az arányok, úgy óvatosabban kell sütni, ez most a konyhai verzió :) 
  9. A maradék joghurtos-fűszeres pácot, amiben a csirkék áztak, keverjük hozzá a paradicsomos szószhoz.
  10. Ha a csirkék nagyjából megsültek, gyors mozdulatokkal vágjuk őket nagyobb kockákra, és keverjük hozzá a szószhoz. Ha túl száraznak tűnik, felönthetjük a sütésből visszamaradt lével, hogy jó szaftos legyen (olyan nincs, hogy túl szaftos :). 8-10 percig még kicsit rotyogtassuk együtt, amíg a csirkék teljesen átfőnek.
  11. Gombás vagy citromos rizzsel tálaljuk.
  • sütési hőfok: 250°C
  • költség: 1400 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 26 457
elküldve: 4
receptkönyvben: 174
elkészítve: 19/22
Facebookon megjelent: -

szakács

Zsófi.M

Mióta szakács: 2011.11.03.
39 recept

receptjellemzők

konyha: indiai
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
konyhatechnológia: grill
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

fűszeres csirke, pácolt csirke grillen, indiai fűszerezésű pácolt csirkemell

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Control
Control Tue, 2013-07-30 15:07

A kömény római vagy sima, és a kardamom zöld vagy fekete? Még nem vagyok túl jártas "indiaiban" :)
Köszi!

mzsofi
Zsófi.M / mzsofi Tue, 2013-07-30 15:10

A kömény sima, a kardamom zöld :) Persze biztos finom a másik verziókkal is, az eredeti recept, ami alapján néztem, ezekkel operált.