Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szaftos mustáros karaj

Szaftos mustáros karaj
Szaftos mustáros karaj
105 perc / előkészület: 15 perc főzés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mivel untam már a csirkét, és amúgy is szeretek veszélyesen élni, ezért amint megtudtam, hogy a vörös hús instant rákot okozhat, azonnal vettem a közértben szeletelt sertéskarajt, hogy összedobjak belőle valami finom, omlós, szaftos húst vacsorára.

hozzávalók / 2 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húsokat kiklopfoljuk, majd a szeletekhez 1-1 gerezd fokhagymát megtisztítunk, megroppantunk, és feldarabolunk, és a hússzeletek egyik oldalába szépen bemasszírozzuk, belenyomkodjuk. Ezután a szeletek mindkét oldalát ízlés szerint megkenjük mustárral, sózzuk, borsozzuk. Célszerű, ezt az egész műveletsort egy picit hamarabb elvégezni, és a húsokat kicsit félretenni a hűtőbe, hogy átvegyék az ízeket, de nem kötelező (én kb 3/4 órát "pihentettem" őket).
  2. A császárszalonnát 0,5-1 centi vastagságú csíkokra vágjuk, én 4 ilyen csíkot csináltam, minden szelet húshoz passzolt egy szalonnadarab. A tetejüket beirdaljuk. Egy olyan serpenyőt teszünk a tűzhelyre, aminek kicsit magasabb pereme van, beledobjuk a szalonnákat, és elkezdjük közepes lángon sütni őket, hogy a zsírjuk kisüljön, és szépen megpiruljanak.
  3. Ha ez kész, kivesszük a szalonnákat, félretesszük. Ha nem sült volna ki elég zsír, egy kevéske zsiradékkal pótoljuk.
  4. Ezután a húsok mindkét oldalát meghintjük liszttel, majd először a fokhagymás felükkel fölfelé a forró zsiradékba dobjuk őket. Ez azért fontos, mert ha egyből a fokhagymás felüket kezdjük sütni, mire a hússütés végére érünk, a fokhagymadarabok megégnek, és megkeserednek. Ha a fokhagymamentes oldal már lepirulgatott, fordítunk egyet a húsokon, majd ha a másik oldal is kész, a húsokat is kivesszük.
  5. A lángot egészen kicsire visszavesszük, és a serpenyőbe öntjük a félkörökre vágott hagymát és a felkarikázott paprikát. Löttyintünk alá egy nagyon kevés vizet, és szépen felkaparjuk az edény aljához tapadt pörzsanyagot, elkevergetjük. Meghintjük a köménnyel, elkeverjük, majd ezen a kis lángon, fedő alatt puhára pároljuk az "alapot".
  6. Mikor ezzel megvagyunk, visszatesszük a hús- és szalonnaszeleteket, beletesszük a paprikakrémet (ízlés szerint, ki mennyire szereti a csípőset), szintén ízlés szerint még egy kis mustárt, a fűszerpaprikát, valamint hozzáöntünk még kb. 1,5 deci vizet, és jól összeforgatjuk az egészet. (Ha úgy találjuk, sózhatjuk is, de vigyázni kell, jómagam belefutottam abba a hibába, hogy nem vettem figyelembe, hogy nem csak a hús sós, hanem a paprikakrém is jócskán, valamint a mustár is, és a végeredmény egy picikét sós lett, szóval csak óvatosan!)
  7. A lángot ismét feljebb vesszük, fedő alatt főzzük, ha esetleg kellene még, pótoljuk a vizet. Mikor már a húsok szépen megpuhultak, levehetjük a fedőt, és kevergetve, nehogy odakapja az alját megvárjuk, míg a szaft besűrűsödik.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 17
össznézettség: 33 273
elküldve: 4
receptkönyvben: 66
elkészítve: 7/7
Facebookon megjelent: -

szakács

vonSchwarz

Mióta szakács: 2015.10.14.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kategória: húsételek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: ősz
adag: 2 főre
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

sült karaj, mustáros-köményes karaj

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Katarina956
Katarina956 Mon, 2015-11-02 17:07

Na vegre valaki aki nem finnyaskodik egy kis karaj lattan!Udv.minden veszelyesen elonek!Hajra a jo kaja kedveloinek Ud. Kata.

vonSchwarz
vonSchwarz / vonSchwarz Mon, 2015-11-02 21:38

Kedves Kata!
Örülök, hogy hasonlóan látjuk a dolgot! :) Nem rossz dolog az a csirke, na de azért a hús szó ne jelentsen egyet kizárólag vele semmiképpen! Üdv, Marci

451
sertés rövidkaraj 30 dkg
császárszalonna 8 dkg
vöröshagyma 1 közepes db
fokhagyma 4 gerezd
paprika 1 db
mustár 1 ek
csípős paprikakrém 1 teáskanál
fűszerpaprika 2 teáskanál
őrölt fűszerkömény 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint