Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szaftos szűzérmék sajtmártással

Szaftos szűzérmék sajtmártással
Szaftos szűzérmék sajtmártással
65 perc / előkészület: 15 perc főzés: 40 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kedvesemmel a sertéskarajt csonttal egyben vesszük, és sokszor rajtamarad a szűz, amit hívnak tüskének vagy nyuszinak is. Már untuk a sárgaleves-lapos hús kombinációt, ezért próbáltunk valami különleges és ízletes ételt készíteni. Az utolsó cseppig elfogyott, ezért állíthatom, hogy igazán jól sikerült! Jó étvágyat kívánok mindazoknak, akik elkészítik ezt a gyors és ízletes ételt!

hozzávalók / 2 adag

A húshoz

A sajtmártáshoz

A körethez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Első lépésként elkészítjük a sajtmártást. (Én vegyesen használtam hozzá cheddar, ementáli, trappista, füstölt és kockasajtokat. Szerintem minél többféle kerül bele, annál zamatosabb lesz az íze.) Egy közepes méretű gyorsforraló edényben felmelegítjük a vajat, és hozzáadjuk a lisztet. A liszt mennyiségének annyinak kell lenni, hogy az összes vajat felvegye. Körülbelül 2 percig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, és reszelünk hozzá egy csipetnyi szerecsendiót is. Vigyázzunk, hogy meg ne égjen, ezért folyamatosan keverni kell! 
  2. Apránként tejjel felengedjük, és addig főzzük, amíg el nem kezd besűrűsödni. Ekkor hozzáadjuk a reszelt- tördelt sajtokat, és folyamatosan kevergetjük, amíg egy homogén, csomómentes masszává össze nem áll. Ha kell, öntünk hozzá annyi tejet, hogy folyós, mártás állagú legyen.
  3. Második lépésként a hússzeleteket készítjük el. A bacon szalonnát apró kockákra vágjuk, az újhagymát, fokhagymát vékony szeletekre, a zöldpaprikát pedig szintén apró kockákra daraboljuk.
  4. A zsíron megpirítjuk a szalonnát, majd hozzáadjuk a hagymákat és a paprikát. Kis lángon jól megdinszteljük. Szűrőkanállal kiszedjük a zsírból.
  5. A szűzérmét egy-másfél ujjnyi karikákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és meghintjük nagyon kevés őrölt majoránnával.
  6. A szeleteket lisztbe forgatjuk, majd a meleg zsíron hirtelen átsütjük mindkét oldalán. Nem kell készre sütni, csak egy-két percig pirítani, amíg éppen színt kap a hús. Egyszerre ne tegyünk sok húst az edénybe, mert ha levet enged, akkor csak főni fog, nem pirulni.
  7. A megpirult hússzeleteket is kiszedjük a hagymás alaphoz. Ezután beletesszük a worcestershire szószt, a mézet, és egy jó nagy csipet szárított kakukkfüvet morzsolunk bele. Visszaöntjük a hagymás alapot a hússzeletekkel együtt, ügyelve, hogy a drága, ízletes húslé is visszakerüljön.
  8. Pici vízzel felöntjük, és nagyon puhára pároljuk úgy, hogy villával könnyedén szét lehessen nyomni. A húsnak nem kell sok idő a puhuláshoz, 15-20 perc alatt biztosan elkészül. Ha kell, egy kis sóval még utána ízesíthetjük.
  9. Harmadik lépésben a burgonyákat meghámozzuk, kockára vágjuk, és bő olajban aranysárgára sütjük. Tálalásig konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leitassuk róla.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 45
össznézettség: 60 843
elküldve: 16
receptkönyvben: 241
elkészítve: 23/25
Facebookon megjelent: -

szakács

vicsys

Mióta szakács: 2013.03.17.
13 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

szűzérmék sajtmártással és burgonyával, sajtmártásos szűzpecsenye krumplival, szűzérmák sült burgonyával és sajtmártással

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

marijan
marijan Sat, 2019-07-06 15:49

Ma megcsináltam. Worcestershire szósz helyett szójaszósz (mivel csak ez volt itthon), méz helyett édesítő, krumpli helyett párolt brokkoli (mert muszáj). A többi stimmelt. Nagyon jó lett! És nem utoljára :)

Adriennke26
Adriennke26 / Adriennke26 Wed, 2016-12-14 12:17

Már kétszer is elkészítettem, egyszerűen isteni! Köszönjük a receptet!
Én csak főtt krumplit szoktam hozzá tálalni, meg salátát.
Szerintem a sajtmártás rengeteg, a fele is elég lenne. Mi a megmaradt mártást le szoktuk fagyasztani, és valamilyen tésztás ételhez használjuk fel.

Feszter1983
Feszter1983 Wed, 2016-10-19 13:55

Nagyon szuper szaftos lett a husi, gratulälok a recepthez. En a hust sütes elött nem soztam, csak päroläs közben, igy nem folyt ki a leve es nem szäradt ki. Ferjemnek is nagyon izlett!

mkrivan
mkrivan Sat, 2015-02-07 23:25

tényleg jó recept :-) köszi :-) ízlett a családomnak is :-)

izzzyke
izzi / izzzyke Wed, 2013-12-25 09:17

Húúú nagyon jól sikerült és nagyon nagy siker volt, nagyon finom volt :) nagyon köszönöm a receptet. Mondjuk a sajtmártást és csak tejszínnel csináltam, 1/3ad paprika helyett felet aprítottam és 5dkg szalonnát vágtam kockára. Másfél evőkanál Worcester szószt és egy nagy evőkanál mézet használtam. Még egyszer köszönöm :)

vicsys
vicsys / vicsys Wed, 2013-12-25 10:19

Örülök, hogy jól sikerült!
Igen, én is így szoktam. Átalakítom a saját szájízem szerint.

izzzyke
izzi / izzzyke Tue, 2013-12-10 09:32

Ez lesz a szenteste vacsora, remélem jól fog sikerülni :) Nagyon guszta recept :)

vicsys
vicsys / vicsys Tue, 2013-12-10 16:17

Nagyon megtisztelő! Szorítok, hogy jól sikerüljön és az utolsó cseppig elfogyjon.

1765
sertésszűz 40 dkg
újhagyma 1 db
bacon 1 szelet
sertészsír 1 ek
fokhagyma 1 gerezd
zöldpaprika 0.3 db
méz 1 teáskanál
worcestershire-szósz 1 teáskanál
finomliszt 3 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
majoranna 0 ízlés szerint
kakukkfű 0 ízlés szerint
vaj 5 dkg
finomliszt 1.5 evőkanál
tej 0.5 l
sajt 20 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
szerecsendió 0 ízlés szerint
burgonya 3 db
napraforgó olaj 1.5 dl