Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szalagos fánk ahogy Róka a fazékban készíti

Szalagos fánk ahogy Róka a fazékban készíti
Szalagos fánk ahogy Róka a fazékban készíti
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A múlt hétvégén sikerült végre egy hónap után hazalátogatnunk a szüleinkhez. Édesanyám kapva kapott a lehetőségen, és megszervezett egy kisebb összejövetelt, ha már úgyis hazajövünk :) Így szombaton egy fánkparty közepébe csöppentünk.

Mielőtt belevágnék, hogyan is készül a fantasztikus farsangi fánk, még szeretném megosztani veletek azt, hogy nálunk milyenek is ezek az összejövetelek. Azt már ugye tudjátok, hogy hangosak… ami fontos szempont, enélkül nem lenne az igazi :)

Na jó, viccet félretéve, a baráti társaságunkban ütötte fel a fejét ez az ötlet, ami már-már hagyománnyá vált. Karácsony és húsvét idején összeülünk, és jól érezzük magunkat. Ilyenkor a sok beszélgetés, evés-ivás mellett mindig készül is valami a kezeink között. Karácsonykor mézeskalácsot sütünk és díszítünk, húsvétkor pedig tojást festünk. Akadnak olyan alkalmak is, mint a mostani, hogy egy kedves ismerős vezetésével, aki nagyon ügyes szakácsnő, elsajátítunk egy receptet, lépésről lépésre követjük őt, ellessük a praktikákat, titkokat, és természetesen a végeredményt is megkóstoljuk. :) 

hozzávalók / 8 adag

Sütőzsiradék

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Vegyünk egy nagy tálat, és szitáljuk bele a lisztet, aztán adjuk hozzá a sót, és jól keverjük össze. Eközben a tejet melegítsük kicsit, hogy langyos legyen, szórjuk meg cukorral, aztán morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk kicsit életre kelni. :) Nem is kell túl sokat várni, ha az élesztőnk felfutott, öntsük bele a lisztes keverékbe.
  2. Ha ezzel elkészültünk, a vajat olvasszuk fel, és várjunk, míg lehűl. Addig a tojásokat keverjük hozzá az élesztős liszthez, majd ha már a vaj is lehűlt, vegyítsük ezt is a többihez. Most következik csak a kemény munka! Nekünk Magdi néni természetesen kézzel készítette el a tésztát, de szerintem az sem probléma, ha elővesszük a dagasztógépet. Ezt jó tanácsként mondom, mert a tésztát 30 percig kell dagasztanunk, míg a táltól el nem válik a tészta. Tapintásra lágynak és selymesnek kell lennie. Ha ezt sikerült elérnünk, nincs is más dolgunk, csak szórjuk meg liszttel, aztán takarjuk le a tetejét.
  3. A tészta kelesztésére a délután folyamán sok bevált praktikát hallottam. Én személy szerint a sütőmet szoktam kissé felmelegíteni, és oda rakom be pihenni a tésztámat, letakarva, párnával a tetején. Volt olyan időszak, mikor a hősugárzó kapcsoltam be, és a tálam oda helyeztem elé. Így utólag belegondolva viccesen nézett ki, de ezzel a lépéssel gyorsabban sikerült megkelesztenem a tésztát. Mert néha nagyon türelmetlen tudok lenni! Az egyik barátnőm azt mesélte, hogy ő a mikróba zárja a tésztát :)… Egy kedves rokonom viszont már az előkészületeknél ügyel arra, hogy a tészta szépen megkelhessen. A lisztet kissé megmelegíti a mikróban, hogy tapintásra langyos legyen. Sőt, arra hívta fel a figyelmünket, hogy míg készül a tésztánk, nem szabad ablakot nyitnunk, mert megfázhat a fánk! :) Szerintem minden családnak vannak jól bevált praktikái, de általában a végeredmény ugyanaz, gyönyörű, kétszeresére duzzadt tésztát kapunk.
  4. Tehát miután a tésztánk szépen megkelt, borítsuk ki egy lisztezett munkafelületre, és könnyed mozdulatokkal húzkodjuk meg, nyújtsuk ki, és már szaggathatjuk is. A kiszaggatott fánkokat szórjuk meg liszttel, és ismét pihentetnünk kell 25 percig letakarva, meleg helyen. Míg a tésztáink pihennek, egy magasabb falú lábost készítsünk elő, öntsük bele az olajat.
  5. Aztán pihenjünk egy kicsit, igyunk egy kávét, míg várunk! Ennek a receptnek csak annyi szépséghibája van, hogy nagyon sokat kell rá várni... de megéri :)
  6. Ha megkeltek, a nem túl forró olajban süssük meg a fánkokat. A trükk, amire figyelni kell, hogy szép szalagosak legyenek: a lisztes felével lefelé kell az olajba belefektetnünk, de mielőtt ez megtesszük, az ujjaddal nyomjunk egy kis lyukat vagy kettőt a közepébe!
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 857
elküldve: 0
receptkönyvben: 7
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Róka a fazékban

Mióta szakács: 2016.02.11.
12 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

fánk, farsangi fánk, szalagos fánk

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

624
finomliszt 1 kg
tej 8 dl
friss élesztő 5 dkg
tojás 4 db
rum 3 ek
1 kávéskanál
margarin 5 dkg
cukor 4 ek