Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szalajkás krémes

Szalajkás krémes
Szalajkás krémes
80 perc / előkészület: 20 perc főzés: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Enélkül nincs Karácsony nálunk. Nagyon sokszor megsütöttem ezt a krémest.  Nálunk (Szlovákiában) a szalalkáli salajka, ezért hívjuk Szalajkás krémesnek. Édesanyám emlegette, hogy milyen nagy szegénység volt a háború után, és ezzel sütötték a süteményeket, még tojást sem tettek bele, mert nem volt. Nemcsak olcsó sütemény, de nagyon finom! Másnapra megpuhulnak a tésztalapok a krémtől, és szépen szeletelhető, de mi nem bírunk másnapig várni.

hozzávalók / 8 adag

Tészta

Krém

Csokoládémáz

ajánlat

A krémbe tehetünk rumízt, de nem szükséges. A krémet legjobb tejforralóban elkészíteni, mert így ritkábban kell kevergetni, és nem kapódik az aljára.

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A szalalkálit kevés langyos tejbe áztatjuk.
  2. Kimérjük a tésztához a lisztet, vajat, cukrot, és egy tálba készítjük. Hozzáöntjük a szalalkális tejet, a többi tejet lassan adagolva dolgozzuk bele. Szép rugalmas, sima tésztát kapunk.
  3. 4 egyenlő részre osztjuk, és külön-külön kinyújtjuk.
  4. A fordított tepsit megvajazzuk, ráhelyezzük a tésztát. Előmelegített sütőben 190 fokon kb. 8-10 percig sütjük.
  5. A többi lapot csak előnyújtjuk, és a meleg tepsin nyújtjuk formára, így sokkal könnyebben nyújtható a tészta. A tepsit csak az első alkalommal vajazzuk meg! Egy nagy tálcára csúsztatjuk, de vigyázat, mert könnyen törik!

Krém

  1. A tejet feltesszük egy fazékba főni, hozzáadjuk a lisztet és a cukrot, sűrűre főzzük.
  2. Amikor kihűlt, vajjal jól kikeverjük.
  3. A csokoládémázhoz a vajat mikróban megolvasztjuk, a csokoládét kockára tördeljük, hozzáadjuk, és addig kevergetjük, míg szép simává nem olvad.
  4. Szépen elsimítjuk a sütemény tetejére. Én most mandulával szórtam meg a tetejét.
  5. A sütemény másnapra megpuhul, így sokkal könnyebb szeletelni.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x20 cm
  • elkészítettem: 40 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 4 277
elküldve: 1
receptkönyvben: 63
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

helena26

Mióta szakács: 2011.09.18.
458 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: húsvét, buli receptek, karácsonyi édességek
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

szalalkális krémes, krémes, krémes süti

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Judith75
Judith75 Tue, 2013-12-31 12:09

Ez a süti nagyon guszta.A napokban biztosan el fogom készíteni.Köszi!

1149
finomliszt 70 dkg
tojás 1 db
cukor 7 dkg
vaj 12 dkg
szalalkáli 40 g
tej 1.5 dl
1 csipet
tej 1 l
finomliszt 6 púpozott ek
cukor 15 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
vaj 15 dkg
1 csipet
ribizlidzsem 30 dkg
csokoládé 20 dkg
vaj 10 dkg