Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szalonnagombóc leves

Szalonnagombóc leves
Szalonnagombóc leves
50 perc / előkészület: 20 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Speckknödelsuppe a hivatalos neve, tiroli specialitás.
A sielőkből biztosan előcsalogat egy  kis "Hütte" érzést.
 


hozzávalók / 6 adag

ajánlat

A gombóc főzésénél nagyon fontos, hogy forrjon a víz. Először érdemes csak 1 gombócot a vízbe rakni, ha esetleg szétomlana a vízben. Ebben az esetben egy  kis lisztet kell még keverni a masszához. Ha egyben marad, akkor mehet hozzá a többi.
Mindenképpen külön vízben főzzük meg a gombócokat, mert a szalonnadarabok lepotyognak róla és ez elrondítaná a levesünket.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szalonnát 1centis kockákra, a zsemlét ennek a duplájára vágjuk fel.
  2. A szalonna zsírját kisütjük, hozzáadjuk a zsemlét és világos barnára sütjük.
  3. A füstölt húst apróra vágjuk.
  4. A tejet összekeverjük a tojásokkal, a liszttel  és a sóval.
  5. Ha a pirított zsemle kihűlt, ráöntjük az előzőekben összekevert tojásos-tejes lisztet. Hozzáadjuk a füstölt húst.
  6. A hagymát és a petrezselymet apróra vágjuk, majd az olvasztott vajon pár percig dinszteljük. Hozzáadjuk az előzőekhez. Jól összekeverjük és hűtőben fél órát pihentetjük.
  7. Vizes kézzel gombócokat formálunk belőle. Forrásban lévő sós vízben 15-20 perc alatt megfőzzük.
  8. Tányérokba rakjuk és a forró erőlevest rászedjük. Finomra vágott petrezselyemmel vagy metélőhagymával tálaljuk.

  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 24 886
elküldve: 18
receptkönyvben: 612
elkészítve: 14/22
Facebookon megjelent: -

szakács

Kiki

Mióta szakács: 2008.08.27.
476 recept

receptjellemzők

költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: levesek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: osztrák
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: leves
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

Speckknödelsuppe, erőleves szalonnagombócokkal

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

b-n
b-n Mon, 2013-03-04 10:11

Egy ideje nézegettem ezt a receptet aztán úgy döntöttem, hogy mindkét verzióban elkészítem.

Levesbetét: csak a szalonna ment bele, de abból 2 fajta. (húsos és kenyér)
Hús helyett zsemlemorzsa és több zsemle. Alig 20 perc pihentetés után össze is állt. Kifőzve levesbe, pici főtt kelbimbóval nagyon finomra sikeredett!

„Sütve”: másnap egy adag, de már húsos bekevert masszát, amely addig a kamrában hűsölt kifőztem, forró szalonna zsírral leöntve úgy ahogy murmulya írta elkészítettem. (Talán annyit jegyeznék meg kezdőknek, hogy miután leszűrjük a gombócokat ne nagyon kísérletezzünk forró zsiradékon való futtatáson, mert nagyon csapkod az olaj/zsír! Egyszerűbb a forró zsiradékot mértékkel ráönteni, majd irány a sütő.)
Tejföllel, sajttal, mellé salátával ismét egy finom étel készült.

Értem én, hogy miért „hüttés” az érzés…..gombóc-gombóc és millió emlék… 
Érdemes elkészíteni, akár így vagy máshogy! A közelgő húsvétra lehet vadhússal is tálalom.

Sancho
Sancho Wed, 2012-11-21 08:09

Hát, a sízők ilyet biztos nem ennének... Mi köze hozzá?

murmulya
murmulya Sat, 2012-09-08 13:51

Elkészítettem. A gombóc isteni lett, a levesbe téve viszont senkinek nem jött be. Legközelebb a gombócot főzés után megkapattam forró zsiradékon, ahogy a zsemlegombócot szokás. Jénaiba raktam, nyakonöntöttem egy pohár tejföllel, reszeltem rá sajtot, és ment 10 percre a sütőbe. Kétpofára falta mindenki. Nálunk ezentúl így megy majd a szalonnásgombóc, köszi a receptet.

463
alaplé 2 l
füstölt szalonna 10 dkg
zsemle 6 db
füstölt tarja 20 dkg
tej 2.5 dl
tojás 2 db
1 kk
finomliszt 4 evőkanál
vöröshagyma 1 kis fej
petrezselyem 1 csokor
vaj 3 dkg