Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szalontüdő szalvétagombóccal

Szalontüdő szalvétagombóccal
Szalontüdő szalvétagombóccal
230 perc / előkészület: 40 perc főzés: 150 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyermekkorom kedvenc fogása ez, amiből hihetetlen mennyiséget tudtam elfogyasztani. Persze akkor megfelelt a mirelit is. Most viszont olyan elvakultan láttam neki, hogy a szalvétagombóchoz való sós kalácsot is én sütöttem meg, kifejezetten ehhez az ételhez.

hozzávalók / 4 adag

Szalontüdő

Szalvétagombóc

Szólj hozzá!

elkészítés

Szalontüdő

  1. A tüdőt, szívet megtisztítjuk, ne legyen rajta semmilyen felesleges zsír, porc, stb. Alaposan átmossuk, feltesszük főzni sós vízben. (Én, amikor már főtt egy negyed órája, leöntöttem róla a vizet, megmostam a szívet és a tüdőt, kisikáltam a fazekat , hogy ne maradjon rajta véres hab sehol.) A fűszerekkel, hagymával, fokhagymával feltesszük főzni, és kb. 1 óra múlva hozzáadjuk a zöldségeket is.
  2. Ha megpuhultak a belsőségek, félretesszük hűlni, majd felszeleteljük keskeny csíkokra.
  3. Egy lábasban egy kanál kacsazsíron megpárolunk egy felkockázott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a cukrot, pirítjuk egy kicsit, míg karamelizálódik.
  4. A zöldségeket összeturmixoljuk, hozzáadjuk a megpirított hagymához, hozzáadjuk a mustárt, a citrom levét és reszelt héját, felengedjük a húslevessel szósz állagúra. Beletesszük a felszeletelt belsőséget is, és néhány percig forraljuk.

Szalvétagombóc

  1. A szikkadt kalácsról levágjuk a héját, és kb. 1x1 cm-es kockákra szeljük, sütőben aranybarnára pirítjuk.
  2. A tejből, tojásból, lisztből nokedlitészta sűrűségű masszát keverünk, amit sózunk, borsozunk, beleaprítunk fél csokor petrezselymet. Ebbe forgatjuk a megpirult kalácskockákat.
  3. A tésztát fóliára halmozzuk, a fóliát feltekerjük, hengert formálunk belőle, és gőzben 30-40 perc alatt megpároljuk.
  4. A megpárolt zsemle hengert elvágjuk kb. 10 cm-es darabokra, és egy kanál felforrósított vajon minden oldalát roppanósra sütjük.
  5. A tányéron a szalontüdő közepére állítva tálaljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 25x30 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 7 365
elküldve: 0
receptkönyvben: 28
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
maradék ételből: maradék tejtermékből
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

pájsli, szalontüdő gombóccal, egytálétel belsőségből, savanyú tüdő

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

718
sertéstüdő 50 dkg
sertésszív 50 dkg
sárgarépa 3 közepes db
fehérrépa 2 közepes db
zeller 1 közepes db
vöröshagyma 1 közepes db
fokhagyma 2 gerezd
babérlevél 3 db
koriandermag 1 kávéskanál
fekete bors 1 kk
szegfűszeg 3 db
borókabogyó 3 db
dijoni mustár 1 ek
citromlé 0.5 citromból nyert
citromhéj 0.5 citromból nyert
nádcukor 1 teáskanál
kalács 25 dkg
tojás 2 db
finomliszt 10 dkg
tej 1 dl
petrezselyem 0.5 csokor
1 kávéskanál
bors 0 ízlés szerint