Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szalontüdő zsemlegombóccal 2. - vaddisznó húsából

Szalontüdő zsemlegombóccal 2. - vaddisznó húsából
Szalontüdő zsemlegombóccal 2. - vaddisznó húsából
270 perc / előkészület: 30 perc főzés: 240 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tízóraira és előételnek, önálló vacsorafogásnak is alkalmas a savanyú tüdő.

A jó „pájsli pörköltnek” az a titka, hogy addig kell főzni, amíg a tüdődarabok elsüllyednek, s az egyes alkotórészek és a szaft íze már nem különbözik egymástól. Kissé munkaigényes, olcsó és nagyon finom. Érdemes nagyobb adagot főzni belőle, mert jól fagyasztható.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Kísérő ital: sör.

Magyar Elek: ”szeretik a vendéglősök, mert fűszeres és savanykás jellegénél fogva, erősen kívánja a sört, miért is a publikumot könnyen meggondolatlan költekezésre csábítja.”


 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Megtisztítjuk a gyökérzöldségeket, majd a répát karikára, a zellert kis csíkokra vágjuk.
  2. A nyers tüdőről letisztítjuk a hörgőket, hártyákat, a veséről és a szívről a hártyákat és a zsírt, majd megmossuk, lecsöpögtetjük. Annyi vízben, amennyi éppen ellepi a tüdőt, a szívet és a vesét, babérlevéllel, kakukkfűvel, fekete borssal, borókabogyóval, egy kis ecettel, sóval és a karikára, apróra vágott gyökérzöldséggel lassú tűzön puhára főzzük.
  3. Ha megfőtt, és lehűlt, a tüdőt, a szívet és vesét vegyük ki a főzővízből, és a tüdőből a hörgőket, a szívből az ereket eltávolítjuk, majd vágjuk vékony szeletekre.
  4. Közben a hagymát finomra vágjuk, a citrom héját lereszeljük, az uborkát apróra metéljük.
  5. Rántást készítünk. A forró étolajon világosra pirítjuk a lisztet, hozzáadunk egy evőkanálnyi cukrot, és együtt pirítjuk tovább addig, amíg a cukor karamellizálódik a rántásban.
  6. A tűzről félrehúzva felöntjük a tüdő főzőlevével (kb. 1 l) kevergetve sima mártássá főzzük, és átszűrjük.
  7. Citromlével, citromhéjjal és mustárral pikánsra ízesítjük. Ha szükséges sóval, őrölt borssal ízesítjük. Jól kiforraljuk (kb. 20 perc), végül elkeverjük benne a tejfölt, és már csak egy pillanatig forraljuk.
  8. Zsemlegombóccal tálaljuk.


 

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 37 196
elküldve: 6
receptkönyvben: 144
elkészítve: 6/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Mártika és Feri

Mióta szakács: 2008.09.24.
107 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
kalória: átlagos
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel

egyéb elnevezések

pájsli zsemlegombóccal, vaddisznó-szalontüdő

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Fekete kökörcsin
Fekete kökörcsin Mon, 2013-10-28 13:27

Kedves Mártika és Feri!

Köszönöm, hogy hallgattatok rám. Egy picit logikusabb lenne, ha a nyers "tüdőt és a szívet, vesét felhasználás előtt több órán keresztül áztassuk hideg vízben, és a vizet gyakran cseréljük." szöveg nem maradt volna a 7. pontban, hanem 1. pontba került volna, hogy azzal kezdődjön a recept elindítása. Mert ugye még meg is kell főzni. Esetleg a mostani 1. pont helyett lehetne ez, és a számsor tovább csúszna. De ezt csak a könyvtárosi alaposságom mondatja ;-)

Fekete kökörcsin
Fekete kökörcsin Mon, 2013-10-28 12:17

Kedves Mártika és Feri!
Ha "elírtátok" a receptet és a hozzászólóval egyet is értetek, akkor miért nem javítjátok a recept leírásában? Nem mindenki olvassa a hozzászólásokat, így feleslegesen fogja áztatni a megfőtt szalontüdőt, vesét és váltogatni fogja a vizet is, mert azt hiszi, így kell csinálni.
Egyébként nagyon jó receptnek néz ki. Egy külföldről hazalátogató magyarnak kifejezetten szalontüdő volt a kívánsága és így találtam én is erre a receptre.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2011-02-07 10:31

Szép és gusztusos az étel, de a tányérotok még gyönyörűbb:)))

illesera
illesera Sat, 2011-02-05 19:55

Kedves Mártika és Feri !
Tízóraira és előételnek ? hmmm... ez komoly ? mondjuk nekem jöhet bármikor, mert én imádom a szalontüdőt, ...de azért nem hiszem hogy ez tízórai étel...Viszont a 7. pontot nem értem ! a már megfőtt húsokat áztassuk többször váltott vízben ? de miért? semmi ízük nem lesz! vagy tévedek? szoktam én is ilyet főzni, el nem tudom képzelni, hogy a már megfőtt dolgokat áztassam! vagy félreértek valamit?
üdv
Era

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2011-02-07 11:33

Kedves illesera!

Nagyon szépen köszönöm az észrevételt!

Teljesen igazad van.
Elírtam.
További szép napot kívánok!
Ferenc

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2011-02-07 11:32

Kedves illesera!

Nagyon szépen köszönöm az észrevételt!

Teljesen igazad van.
Elírtam.
További szép napot kívánok!
Ferenc

475
vaddisznóhús 75 dkg
vöröshagyma 1 közepes fej
sárgarépa 3 közepes db
zeller 1 közepes db
uborka 5 dkg
finomliszt 2 evőkanál
napraforgó olaj 3 ek
tejföl 2 dl
citrom 0.5 db
babérlevél 1 db
cukor 1 ek
mustár 1 teáskanál
fekete bors 1 tk
ecet 1 ek
borókabogyó 4 db
kakukkfű 1 csokor
bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint