Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szalvétás gombóc

Szalvétás gombóc
Szalvétás gombóc
70 perc / előkészület: 40 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a receptet a Príma Konyha egyik számában találtam és mivel szeretjük a mákos dolgokat, bableves után ez lett a második fogás. Én csak mákosat készítettem és csak egy rúddal, abból kb. 12 kétujjnyi szelet lett. Aki szereti a mákos nudlit, az ezt is fogja!

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A diós töltelékhez

A mákos töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A meghámozott, kockára vágott burgonyát enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük és egy villával, vagy krumplinyomóval összetörjük.
  2. Amikor teljesen kihűlt, az összes többi tésztához valóval összegyúrjuk és két cipót formálunk belőle. Egy kis darab tésztát ellenőrzésképpen gyöngyözve forró vízben kifőzünk. Ha túl lágy, egy kevés lisztet, ha túl kemény egy kis margarint gyúrunk bele.
  3. A darált diót a cukorral elkeverjük és a tejjel együtt felfőzzük, óvatosan, nehogy odakapjon. A sűrűségét lekvárral kissé meglazítjuk és a mazsolát is melegen beleszórjuk, majd félretesszük. Ugyanígy elkészítjük a mákos tölteléket is, mazsola nélkül.
  4. Mindkét tésztát egy-egy tiszta, vajjal (én margarinnal) kikent konyharuhán kb. félcentis vékonyságúra nyújtjuk. Az egyikre a diós, a másikra a mákos tölteléket egyenletesen szétterítjük, majd hasonlóan a bejglihez, a konyharuha segítségével lazán föltekerjük, majd megkötözzük.
  5. Közben felteszünk egy jókora lábas vizet forrni, akkorát, amekkorába a tekercsek majd fektetve pontosan beleférnek. Lobogva forró vízben 30 perc alatt kifőzzük (Én a legnagyobb fazekamba főztem egy kicsit mehajlítva).
  6. Ezután kiemeljük a fazékból, gyúródeszkára fektetjük, megvárjuk, amíg langyosra hűl. Ekkor kihempergetjük a konyharuhából, majd még egyben belegurítjuk a deszkára hintett diós, vagy mákos cukorba, hasonlóan a kürtös kalácshoz. Ez a cukros réteg rátapad a még meleg tésztára. Amint kihűlt, felszeleteljük és tányérra rakjuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 17 544
elküldve: 4
receptkönyvben: 333
elkészítve: 3/4
Facebookon megjelent: 1

szakács

bevuk

Mióta szakács: 2010.12.20.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tészta
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

mákos gombóc, diós gombóc, mákos nudli tekercs, mákos-diós szalvétatekercs

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bevuk
bevuk / bevuk Mon, 2011-04-04 08:44

Persze én elfogult vagyok, de tényleg finom! Mákimádókank mindenképp! :)

1783
burgonya 1 kg
0 ízlés szerint
finomliszt 40 dkg
cukor 0.5 teáskanál
margarin 5 dkg
tojás 2 db
dió 30 dkg
cukor 10 dkg
tej 1.5 dl
sárgabaracklekvár 2 ek
mazsola 5 dkg
mák 25 dkg
cukor 10 dkg
tej 1.5 dl
sárgabaracklekvár 2 ek