Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szamos trüffel torta

Szamos trüffel torta
Szamos trüffel torta
100 perc / előkészület: 60 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kelényi Szamos Gabriellával készítettem interjút nemrégiben és megkértem, hogy a Nosalty olvasóinak áruljanak el egy valódi Szamos receptet. Ő rögtön válaszolt: „Nálunk nincs semmi titok, nagyon szívesen elmondunk mindent“. Így történt, hogy Pap Zoltán, a Szamos Royal nagyon kedves cukrásza megmutatta nekem egyik legfinomabb süteményük, a Trüffel torta elkészítését. Ezt a receptet Gabriella édesapja, az alapító, Szamos Mátyás kísérletezte ki, és fejlesztette tökéletesre.

hozzávalók / 12 adag

A piskótaalaphoz

A csokikrémhez

A díszítéshez

ajánlat

Akár most húsvétra, de szülinapokra, ajándékba, meglepetésnek biztosan beválik. Tejszínhabbal, erdei gyümölcs szósszal, vagy csak magában, az már szinte mindegy, elfogy így is, úgy is!

Szólj hozzá!

elkészítés

Piskótaalap készítése:

  1. A tojásfehérjéket és a cukrot mixerbe tesszük, és kemény habbá verjük.
  2. Az olvasztott csokoládét -épphogy langyosan- a sárgákhoz keverjük, habosítjuk.
  3. A fehérjehabot részletenként adjuk a csokis masszához, és óvatosan beledolgozzuk.
  4. Végül a liszt és darált dió mixet adagoljuk a keverékhez.
  5. A masszát kivajazott tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben 170 fokon, 35-40 perc alatt készre sütjük.

Csokikrém készítése: 

  1. A tejszínt gyöngyözésig hevítjük, majd a csokipasztillákra öntve addig keverjük, míg egyenletes, fényes massza nem lesz belőle.
  2. Kissé lehűtjük, hozzáadjuk a Triple Sec-et és a cukorszirupot, majd gépi habverővel összedolgozzuk, míg könnyű, levegős, habos krémmé nem változik. A következő teendők elvégzésének idejére hűtőbe tesszük pihenni.

Összeállítás:

  1. A kihűlt tortaalapot négy szeletbe vágjuk, először érdemes bejelölni a szinteket. Az egymás után következő lapokat egy megfordított, és papírral letakart tálcára helyezzük, innen könnyebb lesz felemelni őket.
  2. A hűtött krémet 3 kisebb, és 1 nagyobb adagra bontjuk képzeletben, a kisebbekkel az egyes belső szinteket megkenjük, a nagyobb adaggal a torta tetejét és szélét húzzuk be, és egy picit félre is teszünk belőle.
  3. 10 perc hűtés után 70%-os csokireszelékkel szórjuk be kívülről a tortát.
  4. A félretett csokikrémet habzsákba tesszük és 16 kis, habcsókszerű nyomással körbedíszítjük a torta tetejét. Ezekbe a fészkekbe helyezhetünk csokigolyókat, melyek 1 rész csoki, 1/4 rész tejszín keverékéből készülnek, kihűtve, formázva és csokidarába forgatva.
  5. A torta tetejére további díszítésként, ugyancsak ebből a csokikeverékből készíthetünk csokirózsákat: 1 rész csokoládé, és 1/4 rész tejszín felforralt, és kihűtött keverékét még folyékony állapotban vékony falú műanyagedénybe öntjük, jól lehűtjük. A tömbbé dermedt, kiborított csoki tetejéről egyenként, magunk felé húzva egy meghajlított késsel rózsákat „kanyarítunk“.
  6. Félig olvasztott csokiba mártott narancsszeletekkel tökélyre vihetjük a dekorációt!
  • sütési hőfok: 170°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 35 743
elküldve: 35
receptkönyvben: 438
elkészítve: 26/33
Facebookon megjelent: -

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
280 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, húsvét, Anyák napja, karácsonyi édességek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
költség egy főre: megfizethető receptek
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

Csokitorta, tejszínes csokoládétorta, krémes csokitorta

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Diamantstein
Diamantstein Fri, 2017-02-17 21:07

Kedves Gréti! Szeretném megsütni a napokban ezt a tortát :), esetleg azt meg tudnád írni, hogy mekkora tortaformát használtál?
Köszönettel: Enikő

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Mon, 2017-02-20 13:34

Szia Enikő! Ezt a tüneményt a Szamos főcukrászával együtt készítettük el, nem a saját tortaformámban sütöttem, de arra emlékszem, hogy nem a legnagyobb méret volt. Szerintem 28 cm átmérőjűben sütöttük, az az eggyel kisebb. Remélem, jól sikerül és ízlik majd a csodatorta! Üdv, Gréti

Diamantstein
Diamantstein Fri, 2017-03-24 19:32

Szia Gréti! Ma sütöttem meg a tortát. A tésztája tökéletes lett, de a krém teljesen folyós lett miután beletettem az 1 dc cukorszirupot és az 1 dd triplasecket :(. és nem lehet felverni.
Van valami ötleted, hogy mi történhetett? Minden alapanyag a legjobb minőségű volt, azzal nem lehetett gond, vagy legalábbis remélem.
Most beteszem a hűtőbe és megpróbálom még felverni.
Köszönettel:
Enikő

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Mon, 2017-03-27 11:12

Szia Enikő! Ezt a sütit a Szamos főcukrászával készítettük el Vörösmaty téri látványcukrászdájukban. Én csináltam a dolgokat és Ő adta a kezem ügyébe a hozzávalókat. Kaptam egy receptleírást is miután elkészítettük a tortát. Beleegyeztek, hogy megoszthatom az oldalon, én ez alapján vittem fel a leírást. Nekem soknak tűnik az az 1 dl cukorszirup és 1 dl tripesec együtt..., de ez volt a papíron. Mi ott a helyszínen tényleg klasszul összedolgoztuk az alapanyagokat. A melegítésnél néztük a hőmérőt, ne hevítsük túl a dolgokat. A szirup már készen volt, tehát nem láttam, milyen arányban készült. Ha nekem kéne elkészíteni ezt a krémet, biztosan kevesebb likőrt és szirupot öntenék bele, lassan csepegtetve a csokihabba...Nem írtál aztán, én meg, gondolom már későn válaszolok, nem tudom, végül is mi történt, remélem sikerült!!! Üdv, Gréti

Diamantstein
Diamantstein Sat, 2017-03-25 12:22

Szia Gréti!
Talán másoknak is hasznos információ, hogy a folyós krém kb. 10 órás hűtőben való tárolást követően, tökéletesen felverhető lett. Egy olyan krémet kaptam, ami habos, könnyű és nagyon finom.
Még egyszer köszönöm a segítséged és ezt a remek receptet.
Enikő

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Mon, 2017-03-27 11:14

Jaj, de jó! Örülök, hogy sikerült!!!! Érdekes ezt a hozzászólásod csak most láttam, miután válaszoltam az előzőre. Boldog Szülinapot a kisfiadnak! Köszi, Gréti

Diamantstein
Diamantstein Mon, 2017-02-20 18:21

Szia Gréti! Köszönöm a választ. Csak 26 cm van, de veszek egy nagyobbat és a kisfiam születésnapjára megsütőm, de lehet, hogy előtte kipróbálom, hogy minden tökéletesen menjen, mert formatorta alapnak akarom majd neki ezt a tortát és elviekben 18 vendég érkezik, így meg akarom nézni, hogy a 12 adag az elég-e vagy duplázok.
Még egyszer nagyon köszönöm :)
Enikő

aantee
aantee / aantee Sun, 2014-11-09 21:56

Nagyon finom torta, Epercsók házi narancslikőrjét használtam hozzá, picit többet is, amennyit a recept írt - elfért benne. Legközelebb viszont nem fogom így elbonyolítani a tésztát, kár bele ennyi tojás, ízre és állagra is valami extrát vártam, de semmi különös.

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Mon, 2014-11-10 02:24

Kár, hogy nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Nálunk mind egy szálig elfogyott. Én nem vagyok egy nagy édességimádó, de ennek a csokikrémje még nekem is ízlett. Üdv, Gréti

aantee
aantee / aantee Mon, 2014-11-10 07:49

Mint írtam, nagyon finom, a krém abszolút viszi a pálmát. :) Csak a tésztával felesleges ennyit vesződni, olcsóbban, egyszerűbben is lehet hasonló tortaalapot készíteni.

2n2a
2n2a / 2n2a Sat, 2014-02-08 15:35

Csütörtökön volt a születésnapom és megsütöttem magamnak. Tartottam tőle, hogy nagyon tömény lesz, mert alapvetően nem szeretem az ilyen csokis-csoki dolgokat... Várakozáson felül sikerült. Isteni finom! Tökéletes a recept, könnyen elkészíthető torta.
Én a Tripls Sec helyett minden második tortalapot megkentem Szamos narancsos marcipánkrémmel. ;)

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Sun, 2014-02-09 21:01

Szia! Boldog Szülinapot Kívánok! Hát ezt a narancsos változatot én is megkóstoltam volna! Isteni finom lehetett...Üdv, Gréti

Kiscirmi
Kiscirmi Mon, 2013-04-01 00:31

Ez fantasztikus :)! Legközelebbi interjú alkalmával érdeklődhetnél a szarvasgombás csokitortájuk receptje után is ! ;)

723
dió 15 dkg
csokoládé 7 dkg
finomliszt 10 dkg
cukor 14 dkg
tojássárgája 15 db
tojásfehérje 10 db
habtejszín 6 dl
étcsokoládé 40 dkg
Triple sec 1 dl
cukorszirup 1 dl
csokoládé 100 g
habtejszín 25 ml
csokoládéforgács 2 ek
csokoládédara 1 ek
narancs 0.25 db