Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szárított paradicsomos durumkenyér

Szárított paradicsomos durumkenyér
Szárított paradicsomos durumkenyér
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

"A kenyérsütés nem lehet olyan bonyolult" - gondoltam, amikor belevágtam a kísérletezésekbe. Szerettem volna frissen sült kenyér illatot a lakásba, és olyan tésztát, amelyről tudom, mi van benne és még egészséges is. 1-2 recept áttanulmányozása és pár próbálkozás után nyerte el a receptem a végső formáját, és most már alig telik el hét, hogy ne süssek egyet.

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Ezt a tésztát már elkészítettem paradicsom helyett apróra vágott olívabogyóval, előzetesen megdinsztelt hagymával, és kipróbálom majd különféle magokkal is. A durumliszttel könnyű dolgozni, a különféle teljes kiőrlésű lisztekkel viszont csak akkor érdemes, ha sima fehérlisztet is adunk hozzá.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A durumlisztet és a mokkáskanál sót elkeverjük egy tálban. Hozzáadjuk az apró csíkokra vágott paradicsomot.
  2. Egy másik edényben az élesztőt felfuttatjuk a cukorral (én nádcukorból készítem, de sima cukorral is lehetséges), az olajjal és a vízzel. Kb. 10-15 perc kell, míg felfut - akkor jó, amikor habos már a teteje.
  3. A liszt közepébe kis mélyedést csinálunk, ebbe öntjük bele a felfuttatott élesztőt. Kézzel, egyenletesen elkeverjük, majd a tésztát kézzel továbbgyúrjuk legalább 10 percig. Ezen a ponton még lehet hozzáadagolni egy kis vizet, ha száraznak érezzük, vagy kis lisztet, ha nedvesnek. Homogén, nedves, de nem ragadós állagot kell elérni - akkor jó, ha már nem ragad a kezünkhöz.
  4. A kész tésztát kiolajozott falú őzgerincbe helyezzük, a tetejére olajat rakunk, nedves ruhával letakarjuk, és kb. egy órán át kelesztjük meleg helyen. Sok recept azt írja, hogy a megkelt tésztát még át kell gyúrni, én ezt nem szoktam. A tészta kelés közben megemelkedik: durumlisztnél kevésbé, teljes kiőrlésű liszteknél inkább.
  5. Előmelegített, 220 fokos sütőben (nálunk gázsütő van) kb. 20 perc alatt megsül. Amikor már szép piros a tészta és intenzív a kenyérillat, akkor jó. Az őzgerincből kivesszük, és megvárjuk, míg kihűl, mert akkor lehet majd szépen vágni. Kb. 80 dkg kenyér lesz belőle, tésztája sűrű, tömör, a széle ropogós, nagyon finom!
  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 675
elküldve: 0
receptkönyvben: 16
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Gallo

Mióta szakács: 2015.03.07.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
adag: 2 főre
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: köret

egyéb elnevezések

aszalt paradicsomos kenyér, durumkenyér aszalt paradicsommal, durumlisztes kenyér szárított paradicsommal

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1030
durumliszt 0.5 kg
szárított paradicsom 8 db
1 kávéskanál
élesztő 25 g
olívaolaj 2 ek
víz 2.5 dl
barna cukor 0.5 teáskanál