Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szarvas bélszín leveles tésztában

Szarvas bélszín leveles tésztában
Szarvas bélszín leveles tésztában
72 perc / előkészület: 60 perc sütés: 12 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Minden húsok közül a legízletesebb, az 1 éves szarvasbikaborjú bélszínje. Zamatos lágysága semmihez sem hasonlítható, ha olyan szerencsénk van, hogy hozzájutottunk, minden bélszín fogást elkészíthetünk belőle. A még nem ivarérett bikaborjúnak nincsen a közhiedelmen alapuló "vad" íze, húsán az általa kedvelt erdei növények és gyümölcsök kellemes aromája érezhető harmonikus összhatásban, ezzel nyújt sokkal többet a marhaborjú húsánál. Az ivarérés után, különösen bőgési időszakban a szarvasbikák húsa nem fogyasztható, rendkívűl kellemetlen, jellegzetes szagúvá válik, ezért csak olyan helyről származó vadhúst fogyasszunk, melyről biztosan tudjuk milyen ivarú, és korú. Nagyon gyakran találkozom olyan emberekkel, akik teljesen ledöbbennek azon, mennyire finom az őz, vagy a szarvas húsa, mert már volt kellemetlen élményük valahol. A magyar vadjaink húsa a legjobb minőségű az egész világon. A vadhús azonban nem csak finom hanem rendkívül egészséges is, vitamin és ásványi anyag tartalma sokszorosa a telepeken zárt körülmények között tenyésztett állatok húsánál. Zamata pedig magába zárja élőhelyének változatos ízanyagait. Jó étvágyat hozzá.

hozzávalók / 4 adag

A pácoláshoz

A sütéshez

ajánlat

Különlegességek kedvelőinek! Vadászoknak, akik nem csak vadpörköltet szeretnének enni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A bélszínt lehártyázzuk, és ha nagyon friss, a pácolás előtt ferdén fektetve legalább egy órát állni hagyjuk szobahőmérsékleten, hogy a folyadékok távozzanak belőle és kihűljön a hús. Lehetőleg ne fagyasszuk le, vagy ha mégis így alakul, próbáljuk meg 1 hét alatt felhasználni, mert a fagysztás kiszárítja ezt a húst. Ebben az esetben pácoljuk be fagyasztás előtt.
  2. A megfelelő méretűre vágott  bélszínt (kb 15 cm) alaposan bekenjük dijoni mustárral, majd ízlés szerint, de alaposan megborsozzuk. A fiatal hagymát a lehető legvékonyabbra karikázzuk, és a bélszínre fektetjük. A bélszínt ezután folpack-ba tekerjük, és egy napra, de min. 6 órára hűtőben pácoljuk.
  3. A leveles tésztát 0,5 cm vastagra kinyújtjuk, és a bélszínünk méreteihez igazodva merőlegesen egymás mellé a tésztára fektetjük a baconszeleteket, és ezt is beborítjuk a friss bazsalikomlevelekkel. Közben előmelegítjük a sütőt.
  4. A pácolt bélszínt forró zsiradékon, vagy vajon egy serpenyőben mindkét oldalon 3-3 percig kérget sütünk, egy-egy percre az oldalára is ráfordítjuk egy fogó, vagy fakanál segítségével. Összesen 7-8 perc. Ezután az előkészített tésztára fektetjük, megsózzuk és felgöngyöljük, mint egy szőnyeget, a lelógó tésztát a tekercs alá hajtjuk, ügyeljünk arra, hogy a tészta széle is alulra kerüljön. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük.
  5. A tészta tetejét felvert tojással megkenjük, és megszórjuk durva szemű tengeri sóval. Forró sütőben aranybarnára sütjük (max 10 perc), mielőtt tálalnánk, 10 percig pihentetjük. Így a hús rózsaszín lesz, és szaftos puha, ha nem szeretjük véresen, a kéregsütésnél 4-4 percig süssük a húst.
  6. Ribizli-vagy áfonyadzsemmel tálaljuk, és vajon párolt sárgarépát adunk mellé.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 210
elküldve: 2
receptkönyvben: 27
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Mayura

Mióta szakács: 2012.04.29.
30 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
diéta: cukormentes
kategória: húsételek
nehézség: közepes
szezon: tavasz
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

szarvasbélszín leveles tésztában, leveles tésztában sült bélszín, szarvashús tésztába sütve

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

882
szarvasbélszín 1 kg
dijoni mustár 3 ek
négyszínű bors 0 ízlés szerint
újhagyma 1 db
sertészsír 1 ek
bacon 15 szelet
bazsalikom 1 marék
leveles tészta 1 csomag
tojás 1 db
1 csipet