Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szarvasraguleves

Szarvasraguleves
Szarvasraguleves
130 perc / előkészület: 40 perc főzés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy barátnőm konyhájában elsárgult régi újság hasábjain olvastam ezt a vadreceptet. Sok-sok éve féltve őrzi ezt a kitépett lapot. Számtalanszor nagy szerepe van mindig az elkészítések során. Aki valaha megkóstolta ezt a vadlevest, mind a csodájára járt. Most végre eljutott hozzám, én is megfőztem, ráadásul nem csak a levest, de a családomat is! Jelentem, imádni való!

hozzávalók / 6 adag

A leveshez

A gombócokhoz

ajánlat

Ismerkedjünk meg egy vadásszal, és győzzük meg arról, hogy mi készítjük a legfenségesebb ragulevest, akkor télvíz idején biztosan gyakran beállít hozzánk egy nagyobb mennyiségű vadhusival. Ne küldjük el, főzzünk neki!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A jól megmosott húst kisebb kockákra vágjuk, és leforrázzuk.
  2. A finomra vágott hagymát oljban megpirítjuk, rátesszük a leforrázott húst, a mozsárban összetört fűszereket, sózzuk, majd fedő alatt majdnem puhára pároljuk.
  3. Felengedjük egy-másfél liter vízzel, hozzáadjuk az apróra vágott zöldséget, a felszeletelt gombát, a citromot és megfőzzük.
  4. Amíg a leves fő, krumplinyomón áttörjük a főtt, hámozott és kissé kihűtött burgonyát. Sózzuk, összekeverjük a tojással és a burgonyaliszttel, s a két tenyerünk között apró gombócokat formázunk belőle.
  5. Ha a hús és a zöldség is megpuhult beletesszük a zöldborsót, a tárkonyt, a tejszínt és a gombócokat, és az egészet még 10 perc alatt készre főzzük.

Jó étvágyat hozzá!

  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 17
össznézettség: 36 104
elküldve: 25
receptkönyvben: 201
elkészítve: 17/19
Facebookon megjelent: -

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
311 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
kategória: levesek
szezon: tél
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

raguleves, vadraguleves, raguleves szarvashúsból, tárkonyos raguleves gombóccal

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

heni923
heni923 Fri, 2018-12-28 00:40

Köszi Gréti, hogy írtál. Én több, mint 4 liter vizet tettem hozzá...összességében. Illetve kicsit csaltam, mert nem volt itthon burgonyaliszt, és kukoricaliszttel csináltam a gombócokat. Édeskés lett az íze, ezt legközelebb másképp csinálom majd. A leves amúgy tényleg nagyon finom. Köszönjük a receptet.

heni923
heni923 Mon, 2018-12-24 00:23

Kedves Gréti,

Éppen most főzöm a receptedet, de nekem máris gondom van a vízmennyiséggel. Ha az általad megadott mennyiségű húshoz és zöldségekhez csak másfél liter vizet teszek, akkor ebből az ételből nem leves lesz....
Üdv
Heni

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Tue, 2018-12-25 22:25

Szia Heni!
Valóban fel kell még engedni annyi vízzel az első főzés után, amennyit felvesz, hogy leves legyen belőle, ezt a részt beírom,
köszi, G

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Tue, 2018-12-25 22:32

Nos, nem sikerült javítanom, így, ha valaki el szeretné készíteni ezt az isteni levest, akkor pótólja főzés közben a vizet úgy, hogy jó maradjon a hús/gombóc, zöldségek/lé aránya a végén.
üdv, G

Kyttácska
Kyttácska Tue, 2014-02-11 13:13

Mi is megfőztük,isteni finom lett :) Annyi, hogy mi tejszín helyett tejfölt raktunk bele

nuvole
nuvole Sun, 2014-02-02 18:41

Kedves Gréta! Először is nagyon köszönöm ezt a kitűnő receptet! El szeretném mondani, hogy nekem őz volt az alapanyag a leveshez. Húsos csontot használtam. Igaz, hogy megnőtt a főzési idő, de az összes alapanyagot, fűszert a leírásod szerint használtam. Isteni íze van! És ebben a téli időben nagyon jól esett! Köszönöm!:)
Üdv! Nuvole

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Wed, 2014-02-05 13:58

Kedves Nuvole! Micsoda ötlet! Én is utána nézek a piacon egy kis vadhúsnak. Ebben az időben tényleg a legjobb egy nagy tál, jó meleg raguleves. Egészségetekre! Üdv, Gréti

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2012-12-08 21:12

Nagyon ínycsiklandóan néz ki. Azonnal megkívántam, most addig toporgok, míg nem tudok kimenni a piacra szarvasért. Gratulálok ehhez a remek recepthez. Üdv: Évi néni

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Sun, 2012-12-09 20:21

Drága Évi néni, biztos vagyok benne, hogy isteni lesz, ha el tetszik készíteni! Üdvözlet, Gréti

Sancho
Sancho Sat, 2012-12-08 09:58

Ehhez, csak gratulálni tudok, milyen ügyesen kimentetted a megsárgult újságcikket! Még van szarvashús a fagyasztóban!

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Sun, 2012-12-09 20:17

Ugye! A régi Udvarház étterem főszakácsával készült egy interjú és az ő receptjeit közölte le az újság.
üdv, G

607
szarvascomb 80 dkg
sárgarépa 25 dkg
fehérrépa 15 dkg
zeller 10 dkg
gomba 20 dkg
zöldborsó 20 dkg
főzőtejszín 4 dl
vöröshagyma 2 közepes fej
tárkony 0.5 csokor
babérlevél 2 db
kakukkfű 0 ízlés szerint
rozmaring 0 ízlés szerint
borókabogyó 4 db
citromlé 1 fél citromból nyert
citrom 0.25 db
napraforgó olaj 1 dl
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
víz 1.5 l
burgonya 50 dkg
tojás 1 db
finomliszt 15 dkg
0 ízlés szerint