Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szász spárgaleves

Szász spárgaleves
Szász spárgaleves
150 perc / előkészület: 30 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a leves ízvilágában hasonlít a jól megszokott "vasárnapi húsleveshez", és bár a hozzávalók között nem tüntettem fel, van benne egy kis csavar:)

hozzávalók / 10 adag

Alapléhez:

  • 5 szál sárgarépa
  • 3 szál fehérrépa
  • 1 karalábé
  • 1/4 zellergumó
  • 25 dkg káposzta (fejes káposzta, kelbimbó, kelkáposzta vagy karfiol)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 6-7 gerezd fokhagyma
  • 1 bő tk egész fekete bors
  • 1 bő tk egész köménymag
  • 3-4 babérlevél
  • 2 tk só
  • 1 tk ételízesítő

Húsgombóchoz:

  • 300 g darált hús (nekem bélszín nyesedékem volt, de lehet szűzpecsenye, lapocka vagy akár csirkemell is)
  • 10 dkg graham kenyér (lehet helyettesíteni ugyanennyi zsemlemorzsával)
  • 2 kisebb tojás
  • 1 mk só
  • 1-2 tekerés bors
  • 2-3 ek apróra vágott petrezselyemzöld (a leves díszítéséhez is félretehetünk belőle)

Spárgához:

  • 500 g fehér spárga
  • 1 citrom leve
  • 1 ek só
  • 1 ek cukor
  • 5 dkg vaj
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az alapléhez megpucoljuk a fehér- és sárgarépát, a zellert és a karalábét. Feleresztjük 5 l hideg vízzel, és feltesszük főni. Közben beletehetjük az egész paprikát, paradicsomot, fokhagymagerezdeket, a vöröshagymát héjastól, valamint a fűszereket is. Hagyjuk, hogy felforrjon a leves, és gyöngyözve forraljuk 2 óra hosszáig. A káposztaféléből ha keményebb állagút használunk, akkor azt a répákkal együtt tegyük a léhez, ha kelkáposztát, akkor várjunk vele egy órát.
  2. A spárga és a húsgombóc kifőzéséhez tegyünk fel egy külön edénybe melegedni 2-3 l vizet.
  3. A húsgombóchoz daráljuk le a kenyeret (aprítógépben, vagy ennek hiányában használhatunk zsemlemorzsát is), adjuk a darált húshoz, üssük hozzá a tojásokat és szórjuk meg sóval, borssal, majd adjuk hozzá a felaprított petrezselymet. Dagasszuk egyneművé a masszát, végül formázzunk belőle kicsi (teáskanálnyi) gombócokat.
  4. A spárgákat öblítsük le és hámozzuk meg, majd a közepénél és a talpánál fogva hajlítsuk addig, amíg el nem törik. A talpára nem lesz szükségünk a feje felé eső részt daraboljuk fel 1-1,5 cm-es darabokra. Ha felforrt a külön edényben a víz, akkor adjunk hozzá 1 ek sót, 1 ek cukrot, 5 dkg vajat és 1 citrom levét, majd főzzük ebben a lében 4 percig a spárgát. Halásszuk ki a zöldséget a vízből, de a főzőlevet tartsuk meg, ugyanis ebben kell kifőzni a húsgombócot is.
  5. A spárga főzővizébe óvatosan eresszük bele a gombócokat, és gyöngyözve főzzük meg 10-12 perc alatt. Ezt követően a vízben is hagyhatjuk őket tálalásig.
  6. Azokat a zöldségeket, melyeket szeretünk (sárgarépa, karalábé) szedjük ki az alapléből és szeleteljük fel, adjuk hozzá a főtt spárgát és a gombócokat is, szűrjük a zöldségekre az alaplevet, és szórjuk meg a tetejét petrezselyemzölddel.
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 952
elküldve: 0
receptkönyvben: 17
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

edan

Mióta szakács: 2012.11.12.
84 recept

receptjellemzők

szakács elkészítette: ritkán készített receptek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: tavasz
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: német
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 10 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

húsgombócos spárgaleves, zöldségleves húsgombóccal, spárgás húsgombóc leves

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!