Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szatmári szilvalekváros kalács

Szatmári szilvalekváros kalács
Szatmári szilvalekváros kalács
25 perc / előkészület: 10 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Először karácsonyra készítettem ilyet, sajnos nem megfelelő minőségű lekvárból. Persze ehető volt, de nem igazán lehet feltekerni, mert nagyon folyékony lett a lekvár. Inkább lepényféle lett. Aztán igazi házi, nagyon sűrű, darabos, szilvalekvárból készült rögtön utána a második adag, amit el is vittünk a szülőknek. Most ismét kaptam lekvárt...:)  Ajánlott a kész sütit langyosan is megkóstolni. Fergeteges az íze.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is!  :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet az élesztővel és a cukorral elkeverjük, és langyos helyen felfuttatjuk.
  2. A tészta többi hozzávalóit összekeverjük, és hozzáadjuk az élesztős tejet is.
  3. Jól összegyúrjuk, majd letakarva, langyos helyen hagyjuk megkelni, majd fél centi vékonyra kinyújtjuk.
  4. A lekvárt fellazítjuk a pálinkával, és eloszlatjuk a tésztán. Az egyik szélénél ne kenjük ki teljesen, mert különben kifolyik a lekvár sütéskor. Az egészet feltekerjük, megkenjük felvert tojással, villával kicsit megszurkáljuk és sütőben, sütőpapíron aranybarnára sütjük.
  • sütési hőfok: 170°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 653
elküldve: 1
receptkönyvben: 252
elkészítve: 5/7
Facebookon megjelent: 1

szakács

Zsirai Éva

Mióta szakács: 2010.03.05.
67 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: húsvét, buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

kalács, szilvalekváros kalács, szilvás kelt-töltött kalács

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Finimini
Finimini / Finimini Tue, 2016-02-23 12:13

Még valami. Nagymamám a kinyújtott kelt tésztát megkente vajjal, rászórta a cukros mákot és vagy szilvalekvárt, vagy reszelt almát szórt rá (keveset),hogy ne legyen száraz. Én lekváros párnát, háromszöget, kiflit tudok még elképzelni ebből a receptből. Mindenképpen fogok sütni, mert a szilvalekvár nálunk is dobogós helyen áll. :)

Finimini
Finimini / Finimini Tue, 2016-02-23 12:08

Kedves Hozzászólók! Úgy tűnik itt a lekvár minősége a sarkalatos kérdés. Az én idei szilvalekvárom is hígabbra sikerült. Ezen úgy lehet segíteni, a szükséges mennyiséget kislábosban kevergetve sűrűre főzzük, aztán kihűlve használjuk. Másik ötlet: A nem túl hív lekvárba kekszmorzsát keverünk, amíg el nem éri a kellő sűrűséget. Nekem a sütésnél adódik gond. Miután a lekvár sűrű és gazdagon kell kenni, nehezen sül a közepe. Ez a hátránya ennek a tekercsnek. Sajnos.

Mamokam0129
Mamokam0129 Thu, 2016-01-21 12:37

Légy kedves megmondani, hogy a tepsiben kell-e még keleszteni?
Köszönöm.

cphajnalka
cphajnalka Thu, 2013-01-31 16:51

Kelt tésztát eddig nem rontottam el, pedig csináltam jó párat. Viszont ez nekem most nem akar sikerülni. Hatalmasra nőttek a sütőben a tekercsek, és belül nyersek.A tetejük viszont már szép barna. Így visszatettem még forrón sülni őket. Előmelegített sütőbe tettem, közepes lángon. Mi lehet a hiba? Egyébként hihetetlenül fantasztikus a tésztája. Ez a tészta kakaós/pudingos csigának is jó lenne? Köszönöm a választ előre is. Jó egészséget mindenkinek.

Évi.76
Zsirai Éva / Évi.76 Tue, 2013-03-05 16:01

Nem tudom hol lehet a hiba. Első alkalommal nekem szétrepedezett a tészta... Megsült, jó volt, de nem lett olyan szép, mint 2. és 3. alkalommal... Ha kipróbálod más töltelékkel, kérlek írd meg hogyan sikerült! :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2012-05-05 07:31

Kedves Éva!
Most vettem észre ezt a fantasztikus receptet! Az én nagyszüleim is Szabolcs-szatmáriak voltak. Rengeteg szilvafa volt arrafelé, szilvalekvár is nagy mennyiségben, és nyár végén cefreszagtól volt tele a falu, ilyen sütit mégsem ettem soha. De annyira imádom a kelt tésztát meg a szilvalekvárt, hogy tudom, úgysem nyugszom, míg el nem készítem. Köszi receptet, úgy örülök neki. :)
Üdv: Fahéj

Évi.76
Zsirai Éva / Évi.76 Wed, 2012-05-09 07:50

Kedves Fahéj!
Ezt a sütit nagyon-nagyon ajánlom kipróbálásra! Egyszerűen isteni! Az illata, az íze... :)
A lekvár minősége viszont tényleg nagyon fontos! Szerintem boltban nem is lehet olyat kapni, ami ehhez megfelelne... :( /Ha valaki mégis találna, akkor kérem szóljon!/
Remélem elkészíted és nem fogsz benne csalódni!
Szép napot! :)

virag.krisztina
virag.krisztina Thu, 2012-07-05 10:55

Kedves Évi.76 !
A lekvárt szerintem nézd meg Budapesten a III.kerület Szőlőkert u. 4/B. szám alatt levő Kézműves Magyar Ízek márkaboltjában. Szerintem ott biztosan lesz.
Sok szerencsét hozzá ! :-)
A recepted egyébként nagyon jónak tűnik, már alig várom, hogy egy kicsit hűvösebb legyen és elkészíthessem. (40 fokban elég őrült dolog lenne sütni :-))
Üdv: Kriszta

Évi.76
Zsirai Éva / Évi.76 Mon, 2012-07-09 13:32

Kedves Kriszta!
Köszi az ötletet!!!!!! :)
Amúgy a süti van olyan finom, hogy megérje 40 fokban sütni... :D De én őrült vagyok! :)
Szép napot!

:)

Pénztáros01
Pénztáros01 Fri, 2012-05-04 16:54

Szia Évi.76
Jaj de örülök ennek a receptnek, nagyon köszönöm neked.
Az én nagymamám is szabolcsi, sokat nyaraltam nála és imádtam, amikor ezt a kalácsot készítette. Hogy milyen az íze kihűlt állapotában nem is emlékszem, mert alig vártam, hogy kisüljön és szinte forrón már faltam is.
Szeretném a családommal is megismertetni ezt a mennyei kalácsot, eredeti szatmárcsekei szilvalekvárt az ősszel már beszereztem. A tészta miatt aggódom egy kicsit, mert a kelt tésztám nem igazán szokott sikerülni, pedig állítólag ez a legegyszerűbb - de nem nekem.
Tudnál segíteni, mi az, amit nem jól csinálok?
Köszi

Évi.76
Zsirai Éva / Évi.76 Wed, 2012-05-09 07:46

Szia!
Ennek a sütinek a receptje tényleg nem nehéz. Nem tudom mit csinálhatsz rosszul... Talán nem fut fel az élesztő rendesen? Ha minden megfelelő, akkor sikerülnie kell! Tényleg csak az élesztő minőségében lehet kételkedni. Legyen friss mindenképp... szerintem. Aztán meg legyen türelmed... én pl. van, hogy tovább hagyom kelni a tésztákat, mint amennyit ír egy-egy recept... Van időszak, amikor sok kenyeret sütök, olyankor van, hogy több, mint egy órát is pihen az alap tészta... Ki kell tapasztalni, figyelni rá. És semmiképp se stresszelj rajta. Nekem a legjobb kaják úgy sikerülnek ha csak úgy "összecsapom" őket... :)
Szép napot és sok sikert! :)

361
finomliszt 40 dkg
vaj 2 dkg
sertészsír 3 dkg
1 csipet
citromhéj 1 citromból nyert
vaníliás cukor 2 csomag
tej 1.5 dl
élesztő 2 dkg
cukor 1 ek
tojás 3 db
szilvalekvár 30 dkg
pálinka 50 ml