Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szedres-citromos túrótorta

Szedres-citromos túrótorta
Szedres-citromos túrótorta
30 perc / előkészület: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy nyári délután, amikor kiugrottam zöldségekért a Lehel piacra, majd megláttam a friss szedreket, beindult a fantáziám. Elképzeltem, hogy készítek valami krémes, könnyű, nyári süteményt, amihez a 37 fokban nem kell bemelegíteni a sütőt és passzol a friss szeder. Az az örök favorit sütés nélküli torta jutott eszembe, amit még gimis koromban először a legjobb barátnőm anyukája készített, és azóta is minden nyáron többször terítékre kerül nálam is. Köszönöm Nektek, Évikém! :) Ezt a könnyed joghurtos, a citromos túrókrémtől hihetetlenül frissítő desszertet garantálom, hogy mindenki imádni fogja.

hozzávalók / 8 adag

Az alaphoz

A töltelékhez

A tetejére

  • 15 dkg szeder (vagy bármilyen más idénygyümölcs)
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagy tálba szórjuk a darált kekszet, hozzákavarjuk a porcukrot, majd a megolvasztott vajjal és szükség szerint egy kis tejjel jól formázható tésztává gyúrjuk. 
  2. Egy 21 cm-es tortaformát vajjal kikenünk, majd a tésztát egyenletesen belenyomkodjuk a formába, és félretesszük, amíg elkészítjük a túrós tölteléket.
  3. A töltelékhez a túrót egy tálban villával összetörjük, hozzákavarjuk a joghurtot, cukrot, belereszeljük a citromok héját. A citromok levét kifacsarjuk egy mini lábasba, hozzákeverjük a zselatint és 2 ek vizet, és a zacskón leírt módon felforraljuk. Kicsit hagyjuk hűlni, majd ha már langyos, hozzákeverjük a túrós masszához, és ráöntjük a tésztára. Folpack-kal lefedjük, és kb. egy fél óra múlva betesszük a hűtőbe.
  4. A gyümölcsöket csak akkor tesszük rá, ha a töltelék megdermedt.
  • tepsi mérete: 21 cm
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 704
elküldve: 11
receptkönyvben: 193
elkészítve: 4/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Baklavaria

Mióta szakács: 2012.09.12.
54 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: közepes
szezon: nyár
konyhatechnológia: süti sütés nélkül
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

túrótorta szederrel, citromos túrótorta, sütés nélküli túrótorta, darált kekszes túrótorta

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zsuzskabébi
zsuzskabébi Mon, 2014-09-01 09:30

Kedves Baklavaria!
Sok receptet átböngésztem, a Tiedet választottam, nagyon ízlik, többször készítettem, felvettem a repertoárba :) Kicsi fiam keresztelőjére is ezt készítettem, egy vaníliarúd magjaival bolondítottam még az ízét, nagy sikere volt. Egyszerű, kevés hozzávaló, gyors, előre készíthető, kisbaba mellett is neki lehet állni bátran!
Köszönöm!
Zsu

lniki.96
Nikky / lniki.96 Sun, 2012-12-02 19:03

Kedves baklavaria!
Ezt a krémet lehet lapok közé használni? Nem fog szétfolyni?
Köszi előre is :)
Üdv. Niki

baklavaria
Baklavaria / baklavaria Mon, 2012-12-03 13:15

Kedves Niki,

ha belerakod az eredetileg előírt 20 g zselatint, állni fog a krém, mint a cövek :) Én őszintén nem szeretem ennyire zselatinosan, ezért mindig kevesebbet teszek bele. Van, hogy csak fél zacskót, van hogy 3/4 zacskónyit teszek bele. Szerintem ha lapok közé akarod tenni, elég 3/4 zacskónyi is, de ízlés kérdése. Ha félsz, hogy nagyon folyni fog, inkább tegyél először bele többet, az a biztos :)
Remélem jól fog sikerülni!

Emese

lniki.96
Nikky / lniki.96 Wed, 2012-12-05 19:51

Kedves Emese!
Köszönöm a válaszodat :)
még egy kérdés a 2 pohár joghurt az két kis poharat takar ugye? :)

Niki

vcsuka
pussycat / vcsuka Thu, 2012-11-08 15:46

Kedves Baklavaria! Elszeretnem kesziteni ezt a csodat, csak az lenne a kerdesem, hogy ha megtudnad mondani, hogy mennyi lehet (mondjuk teaskanallal merve) a 3/4 csomag zselatin.
Es meg annyit, hogy miutan folpack-kal lefedjuk, varni kell fel orat mielott a hutobe betesszuk? es meddig van a hutoben mielott megesszuk? Bocsi, de ezt nem viccnek szantam, hanem csak en egy kicsit erthetetlen vagyok. Elore is koszi a valaszt, udv. Veronika

baklavaria
Baklavaria / baklavaria Thu, 2012-11-08 16:05

Kedves Vera, én kb. 10 grammnyi zselatint szoktam beletenni. Majd kitapasztalod Te is az első alkalom után, hogy Te hogy szereted. Van aki többet rak bele, de én például kimondottan nem szeretem a zselatinnal, fixálóval telinyomott, cukrászdai tortákra emlékeztető süteményeket, viszont arra figyelni kell, hogy túl kevés se legyen benne, mert akkor szét fog folyni a túró.
Én azonnal be szoktam tenni a hűtőbe, miután elkészül és lefedtem folpackkal. Kb. 1-1,5 óra alatt meg szokott annyira szilárdulni, hogy lehessen díszíteni. Ha ezzel is megvagy, szerintem érdemes egy fél napot vagy egy éjszakát pihentetni fogyasztás előtt. Remélem ízleni fog ez a süti is!!

vcsuka
pussycat / vcsuka Sun, 2012-11-11 13:14

Sajnos nekem nem sikerult, ugylatszik a zselatin keves lehetett ugy hogy egyaltalan nem dermett meg, az alja pedig tul kemeny lett. Holnap lefogom szedni a tesztarol a turot es palacsintaba fogom beletolteni. A keksz alapot meg kidobom. Nem baj, azert kiserletezunk, hogy tanuljunk. Legkozelebb kicsit valtoztatok rajta.

318
kekszmorzsa 25 dkg
vaj 7.5 dkg
porcukor 2 ek
tehéntúró 30 dkg
joghurt 150 g
cukor 7 dkg
zselatinfix 0.5 csomag
citromhéj 2 citromból nyert
citromlé 2 citromból nyert
szeder 15 dkg