Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Székely fonott kalács

Székely fonott kalács
Székely fonott kalács
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Kalács a parasztvilágban mindig az ünnepek eledele. Kenyeret hetente, kéthetente sütöttek a családok, de kalácsot, amibe nem csak liszt, só és víz kerül, hanem nemesebb dolgok, cukor, tej, csak ünnepekre. A kelt kalácsnak van egy nem túl ismert áldásos mellékhatása. Szoptatós kismamáknál tejserkentő hatása van! „Kalács”-ot többfélét készítettek, szögletes formában, ágakból összefonva. A „kontyolókalács” ennek egy változata volt, amelyet 8-12 ágból fontak, tetején három ágból font koszorúval. (Györgyi Erzsébet: Házasságkötés és szokásköre a bukovinai székelyeknél. Néprajzi Közlemények 1962, 71-72. oldal.) Magyarországon a 3-6 ágból fonott kalács az elterjed, de kimaradt tésztából gyerekeknek csemegének gyakran készítettek két ágból sodrott "copf"-ot, amit még cukorral is megszórtak. A sokszor 15–20 kilogrammos süteményhez bontással kellett megnagyobbítani a kemence száját. A szögletes óriás kalács mérete nem ritkán 60×40 centiméter volt. A kalácsok tetején lehettek tésztából rózsák, madarak és más díszítmények. (Magyar Néprajz IV. Életmód kötete. 520-521. oldal) „Perec”: Három ágból font, karika alakú édes kalács, nagysága általában akkora, hogy egy literes pálinkás üvegre ráakasztva megállt, de lehetett ennél nagyobb is, egészen a félméteres átmérőjűig. (Györgyi Erzsébet: Házasságkötés és szokásköre a bukovinai székelyeknél. Néprajzi Közlemények 1962, 71-72. oldal.) A lakodalmi menetben a tisztségviselők karjára, pálinkás üvegére húzták, ajándékozták az eskető papnak, jegyzőnek, feldarabolva dobálták az utcán a lakodalmasokat nézőknek. Helyenként, így Bukovinában is, perec a neve. (Magyar Néprajz IV. Életmód kötete. 520-521. oldal) Kalácsról még itt is olvashatunk: lenolaj.hu/muvelodestorteneti_morzsak/szalloigek-forrasvideken/ha-nincs-kenyeruk-miert-nem-esznek-kalacsot/

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 1 dl langyos tejből, élesztőből, 3 ek lisztből kovászt készítünk, és langyos helyen kelesztjük. Akkor jó a kovászunk, ha az ujjunkat belenyomva és kihúzva lyuk marad a helyén, nem folyik össze.
  2. A maradék tejben elkeverjük a cukrot és a sót.
  3. A lisztet (én mindig átszitálom, hogy lazább legyen), kovásszal, cukros-sós tejjel, tojássárgájával jól kidolgozzuk, majd beledolgozzuk a vajat vagy zsírt. Elsőre egy lágy, folyós massza állaga van, de ahogy dagasztjuk, a liszt elkezd dolgozni a tésztában és gyönyörűen összeáll a mennyiségek pontos betartásával. Ha lágynak találjuk, lisztet adhatunk még hozzá. ("Akkor jó a tészta, ha már sós!" mondták ezt nagymamáink, azaz, csöpög a homlokáról az izzadság...) Most elég, ha már elválik az edény falától és a kezünktől. Ez kb 15-20 perc intenzív kézi dagasztás. A jól kidolgozott tészta ad csak szép kalácsot.
  4. A tésztát felemelve liszttel meghintjük a tál alját és oldalát, a tésztát visszatéve a tészta tetejét is, majd letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük, kb 30-60 perc szükséges.
  5. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és megformáljuk. Lehet fonott kalácsot, lekváros (stb.) kiflit készíteni. Fonott kalácsnál a fonások szárait olvasztott vajjal megkenjük, "foszlósabb" amikor elkészül. Van aki a lisztezésre esküszik.
  6. Kivajazott tepsibe tesszük, megkenjük tojássárgájával a tetejét, hagyjuk pihenni, majd egyenletes tűznél 180 C°-n aranybarnára sütjük.


 

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 40 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 19 484
elküldve: 20
receptkönyvben: 339
elkészítve: 12/25
Facebookon megjelent: -

szakács

SLC

Mióta szakács: 2012.03.12.
7 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

fonott kalács, kelt kalács, perec, kontyolókalács, copf

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

era972
"Inom" / era972 Sun, 2013-03-31 18:51

Szia! Szeretném megkérdezni,hogy a képen látható kalács hány szálból van fonva? 8, 10?Én eddig 6 szálasat készítettem, de ez tuti, hogy több! Köszi! Nagyon szép! Üdv Era.

SLC
SLC / SLC Wed, 2014-09-17 08:12

Nyolc fonatos.
Gyakorlatilag a tészta alap receptet bárhogyan felhasználhatod, mint ahogyan a képen is látod.
A Kislányom pl imádja az egyszerű kétfonatos copfot. :-)

hajnus1989
hajnus1989 Mon, 2012-10-29 15:48

szerintem kevés az a 8dkg cukor.én így készítettem el és nem igazán lett édes.

SLC
SLC / SLC Mon, 2012-10-29 16:04

Szia!
Miért kellene édesebbnek lennie?
Ha töltöd Pl lekvárral, akkor édesebb, ha megfonod 2 ágból akkor mamám mindíg megszórta kristálycukorral ami rásült, akkor is édesebb.
Ha rostélyos / kulcsos kalácsot fonsz belőle, akkor sült hús mellé pont elég édes :-)
De ha édesebben szereted, hát bátran tegyél még bele cukrot vagy akár mézet is!

viki82
viki82 Sat, 2012-09-29 21:40

Hat ez nagyon guszta, ki szeretnem en is probalni. Raadasul az aldasos mellekhatas is jol jon. :)

egy szoptatos kismama :)

SLC
SLC / SLC Sun, 2012-09-30 19:29

Használd egészséggel! Nem hittünk a dédinek amikor meséélte, hogy szinte csak kalácsot fogyasztott kismamaként, de nálunk is bevált. "Már sütés közben az illata is" :-)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2012-09-29 19:45

Nagyon guszta, hogy hogy fogom még fonni, azt nem tudom, de csodásan néz ki, biztosan finom is, megpróbálkozom vele. Annyi ünnep jön, szerencsére.:-o
A story, meg nagyon érdekes, és tanulságos volt, köszönöm.
Szép hétvégét kívánok!
Éva-Anyóca

SLC
SLC / SLC Sun, 2012-09-30 19:34

Azért ezt a képet tettem fel, hogy látszódjon, " fonni" sokféleképpen lehet. A http://www.youtube.com tele van jobbnál-jobb fonási technikákkal, lehet gyakorolni, csak ne legyen túl lisztes a billentyűzet :-)
A kettős fonású "copf" dédim kedvence volt, és nejem imádja. A hatos fonás anyósom kedvence. Én a különféle lekvárral töltött kifliket szeretem.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2012-10-01 14:00

Kedves SLC!

Köszönöm szépen, remélem én is , hogy nem lesz lisztes a billentyűzet .:-O :-O
Köszönöm a tanácsokat, ügyes anyós , ha hatos fonást tud.:-O
Jók ezek a keltek, finom a kifli, a kettős fonású, mind-mind, - jön az ősz és a a tél, jobban lesz kedve az embernek majd készíteni.:-O

Szép hetet kívánok!

Éva-Anyóca

SLC
SLC / SLC Mon, 2012-10-01 14:35

Anyós csak enni szereti, fonni én fonom, mert neki nem megy :-)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2012-10-01 15:33

SLC!

Akkor nagyon ügyesen fonsz,kalácsot :-o , ezzel a tudással befontad nem csak a lányát, hanem még az anyósodat is, ha szereti enni,- nagyon jó veje vagy.:-O

Csipszi
Csipszi Sat, 2012-09-29 19:17

Köszönöm a néprajzi értekezést, nagy élvezettel olvastam.

SLC
SLC / SLC Sun, 2012-09-30 19:31

Nincs mit! Szeretem az ételek értékét növelni egy jó történettel! A legtöbb esetben ezek finomabb étkek is, mit a hagyományos szakácskönyvi receptek.

900
finomliszt 1 kg
cukor 8 dkg
vaj 10 dkg
tej 9 dl
élesztő 3 dkg
1 kk
tojássárgája 2 db
tojássárgája 1 db