Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Székely tészta

Székely tészta
Székely tészta
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (35)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A receptet az anyósomtól kaptam. Megkérdezésemre csak annyit tudott mondani, hogy kb. 30 évvel ezelőtt kapta egy barátnőjétől. Az ő édesapja volt talán székely ember.


hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A diós masszához

A töltelékhez

ajánlat

Én mindig két adagot sütök, mert így nem kell vagdosni és biztosan el is fogy.
Hagyjuk rendesen kihűlni, mert a diós massza eléggé ragad melegen.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához valókat összegyúrjuk, gáztepsibe tesszük.
  2. A diós masszához az egész tojásokat elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a darált diót, ízesítjük kevés rummal, majd a tésztára öntjük.
  3. Előmelegített sütőben megsütjük.
  4. Hűlni hagyjuk, kettévágjuk, és lekvárral összeragasztjuk úgy, hogy mindkét felén a diós rész kerüljön kívülre.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x35 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 35 192
elküldve: 8
receptkönyvben: 685
elkészítve: 11/20
Facebookon megjelent: -

szakács

F.Edina

Mióta szakács: 2010.06.24.
5 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

diós-lekváros sütemény, székely sütemény, sütemény diós burokkal

Hozzászólások (35)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

moflizsu
moflizsu Tue, 2012-02-14 11:52

Kedves Edina!
Vasárnap délután megcsináltam a sütit. Nagyon finom lett, még a Férjemnek is ízlett, pedig ő nem nagy dió rajongó. Érdekes, hogy nekem nem lett olyan ropogós a diós része, igaz hagytam kihűlni és nádcukorral csináltam. Nagyon finom és nagyon GYORS süti és meggylekvárral az igazi, mivel savanykás és ellensúlyozza az édes sütit. Köszönöm szépen! Üdv, Zs.

F.Edina
F.Edina / F.Edina Tue, 2012-02-14 15:27

Kedves moflizsu!
A diós résznek egyáltalán nem kell ropogósnak lennie,szóval jól csináltad!Örülök,hogy ízlett!:)
Üdv Edina

moflizsu
moflizsu Thu, 2012-02-09 15:45

Szia Edina!
Most találtam ez a receptet és megmondom őszintén, hogy nagyon felcsigázott. Hétvégén tuti megcsinálom, huhhh alig várom, imádok új recepteket kipróbálni, sütiset meg pláne. Majd referálok, hogy sikerült. Üdv, Zs.

F.Edina
F.Edina / F.Edina Fri, 2012-02-10 07:36

Szia Zs.!
Biztos vagyok benne,hogy nem fogsz csalódni!A lapot tényleg teljesen hűtsed ki,mert nagyon ragadós!Várom a visszajelzést!Sok sikert üdv Edina:)

Kriszuka
Kriszuka Mon, 2011-12-12 19:23

Kedves Mindenki,aki már megsütötte ezt a sütit!
Csináltam már máskor is ilyen diós tetejű sütemény (mágnás pitét),és mondjuk ott is törött a teteje szeletelésnél.Itt viszont,mivel a tepsiből kiöntöttem fejjel lefelé,a hab ripityára tört,mivel az került így alulra.Aztán elfeleztem,az egyik felét pedig rátettem a másikra,de a tetejéről kompletten lejött egy réteg diós rész.....Hogy oldjátok meg,hogy ízlésesen egyben maradjon a hab?Vagy rosszul csináltam,és nem is úgy jönnek a rétegek,hogy legalulra is dió,meg a tetejére is?
Ja,és nekem nagyon vékony lett a gáztepsiben,ezért kisebben csináltam...Amúgy nagyon guszta lett még így is,este páromon tesztelek:)
Köszi a segítséget!

F.Edina
F.Edina / F.Edina Thu, 2011-12-15 07:51

Kedves Kriszuka!
Ahogy látod a képen,az én sütim is töredezett.Csak azt tudom ajánlani,hogy hagyjad hűlni és úgy dolgozz vele.Inkább ízében hat és nem látványban!Üdv Edina

Kriszuka
Kriszuka Thu, 2011-12-15 14:33

Köszönöm a válaszod,végülis tényleg lehet,hogy várhattam volna...Viszont még ma is kaptam dícséretet az ízét tekintve-Anyósomtól,ami ugyebár nagy szó:) Máskor is megcsinálom szerintem,és talán a tapasztalatokkal a hátam mögött a külseje is javulni fog.
Érdemes kipróbálni a receptet!

kicsivik
kicsivik / kicsivik Fri, 2011-10-28 15:35

Pontosan olyan guszta lett, mint a fotón! Egyik felét szederlekvárral, másik felét büszkeízzel töltöttem. Mindkettő kedves drága Anyucim remeke. Mindenki odáig volt tőle, még a receptjét is elkérték. A legnagyobb bókot az egyik kollégámtól kaptam, aki azt mondta, hogy annak ellenére is nagyon ízlett neki, hogy a diót egyáltalán nem szereti. Máskor is megsütöm, az tutti fix. köszi a receptet, Edina!

F.Edina
F.Edina / F.Edina Sat, 2011-10-29 13:29

Kedves kicsivik!
Örülök,hogy sikert arattál a sütivel!További szép napot!
Üdv:Edina

obetty7
obetty7 Sat, 2011-06-25 20:19

Kedves Edina.
Tegnap este találtam a recepted, ma el is készítettem nagyon finom . Meggyes- cseresznyés lekvárt tettem bele /anyukám drága keze dolgozott rajta a múlt héten / amitől igazán isteni lett. Köszönöm
igazán egyszerű és gyors. Kellemes napot.
Betty Kisújszállás

F.Edina
F.Edina / F.Edina Sun, 2011-06-26 16:56

Kedves Betty!
Igazán örülök,hogy elnyerte tetszésedet a recept.A házilag készített lekvárnak pedig nincs párja,főleg ha édesanyánk készítette!!További jó sütögetést és szép napot!
Üdv Edina

Tmea
Tmea / Tmea Mon, 2011-05-30 11:36

Szia Edina!
Tegnap megsütöttem, nagyon fincsi! Bár nekem 15 perc is elég lett volna, 20 perc után megnéztem, milyen, és már elég barna volt a teteje, kicsit ki is száradt a tésztája, úgyhogy a tetejére is tettem lekvárt.
Menet közben, kértem a páromat, hogy nézzen már rá a receptre legyen kedves, hogy hány fokon kell sütni, aztán ő azt mondta, hogy ez tuti nem székely találmány, mert ilyen idétlen mértékegységek, hogy 21 meg 7 dkg, csak akkor vannak egy receptben, ha azt egy olyan receptből fordítják le, amely recept olyan helyen született, ahol nem dkg-ban mérnek. No meg ez a pite tészta is erősen angolszász beütésre vall. Ebben lehet valami...Szerintem inkább a székely emberek messze földön híres leleményességéről és takarékosságáról kaphatta a nevét. Gondolok itt arra, hogy a gáztepsi bevetésével maximálisan ki van használva a sütő kapacitása, valamint ezzel a technikával úgy néz ki a süti, mintha valami extra édesség lenne, ami sok idő, anyag, és energia befektetéssel jár, holott mindezek igen gazdaságosan és ésszerűen vannak használva jelen esetben! :-)
Üdv
Tímea

F.Edina
F.Edina / F.Edina Tue, 2011-05-31 10:52

Szia Tímea!
Sajnos az én sütőm elég régi és e szerint adtam meg a sütési időt,nekem még sosem száradt ki.Az eredetét illetően tényleg csak anyósom elmondására alapoztam,lehet hogy igazatok van,de elég régi recept,nem vagyok benne biztos,hogy fordították. Azért remélem ízlett a süti és még sokszor megsütöd,de már a tapasztalataid alapján.
Üdv Edina

viola09
viola09 Fri, 2011-03-25 00:07

Kedves Edina!
Szuperül néz ki a sütid, hamarosan el fogom készíteni és majd beszámolok az élményről is...
Egyébként erdélyi vagyok és már csak azért is tudnom kell, mert ez egy székely süti recept . :)

Üdv, Viola!

F.Edina
F.Edina / F.Edina Fri, 2011-03-25 10:35

Kedves viola09!
Biztos vagyok benne,hogy sikerülni fog és elnyeri a tetszésedet!Várom a beszámolót.
Üdv Edina

keriandi
keriandi / keriandi Sat, 2011-03-19 16:53

Ez a süti amilyen egyszerű és gyors olyan finom. Nagyon jól sikerült, kezdő háziasszonyoknak is bátran ajánlom. Köszi a receptet!:)

laraed
Edit / laraed Sat, 2011-03-19 16:37

Ma megcsináltam megint és ismételten fincsi lett:)))) Üdv Edit

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2011-03-19 10:24

Csak arra nem kaptam választ, hogy a tojást a cukorral egyszerűen csak összekevered vagy habosra vered mielőtt a dió belekerűl

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2011-03-18 08:05

Most találtam meg ezt a receptet. Az elkészítésével kapcsolatban az érdekelne, hogy a dióval a tojást habosítod vagy csak összekevered?

F.Edina
F.Edina / F.Edina Fri, 2011-03-18 08:49

Üdv látogató!
A tojást a cukorral kell kikeverni,utána mehet bele a dió simán összekeverve.

laraed
Edit / laraed Mon, 2010-11-01 13:05

Kedves Edina! Ma megcsináltam a sütidet és nagyon finom lett. Két adagot készítettem és úgy borítottam össze . De nagyon jól tettem mert 1 adag kevés lett volna. Mindenkinek csak ajánlani tudom ! Nagyon finom és egyszerű süti. Köszi ! Sok -sok puszi érte:))) Üdv Edit

F.Edina
F.Edina / F.Edina Mon, 2010-11-01 14:49

Nagyon örülök,hogy kaptam végre visszajelzést,ráadásul pozitívat.Köszönet érte!!::))Üdv Edina

laraed
Edit / laraed Tue, 2010-11-02 08:35

Kedves Edina ! Tegnap kisebb vendégségbe vittem a sütiből és sokszorosítanom kell a receptedet annyian elkérték:)) Üdv Edit

laraed
Edit / laraed Wed, 2010-07-14 13:56

Köszi szépen !!! Mire elküldtem a kérdést közben megjött a válaszod is :)))))))Puszi érte !

laraed
Edit / laraed Wed, 2010-07-14 13:53

Jól értem ????Akkor a sorrend:::: dió ,tészta lekvár tészta és dió?:)))) Az előző kérdésemre is válaszolj légyszíííííííí :))) megszeretném sütni:))) Köszi Edit

laraed
Edit / laraed Wed, 2010-07-14 11:52

Húha !!!! Ez nagyon guszta ! Először amikor csak a képet néztem azt hittem , hogy meggy van benne , de később olvastam , hogy lekvár. Milyen lekvárt tettél bele? A tepsit kikened valamivel mielőtt beleteszed a tésztát ?? Előre is köszi a választ. Üdv Edit

F.Edina
F.Edina / F.Edina Wed, 2010-07-14 13:47

Én általában házilag készített meggylekvárt szoktam használni,de ebben pont vegyes van.Egyébként szerintem bármilyet lehet használni.A tepsit nem szoktam kikenni.Sok sikert előre is!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-07-14 11:50

Akkor hogy is van ez alul is diós meg felül is ? Egyébként fantasztikusan néz ki!

F.Edina
F.Edina / F.Edina Wed, 2010-07-14 13:41

Igen, a megsült tésztát meg kell felezni és egymásra borítani.Természetesen előtte lekvárral meg kell kenni.

1219
finomliszt 21 dkg
cukor 7 dkg
vaj 14 dkg
sütőpor 1 csomag
tojás 1 db
dió 21 dkg
cukor 21 dkg
tojás 4 db
rum 1 ek
lekvár/ dzsem 10 dkg