Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Székelygulyás kuktában

Székelygulyás kuktában
Székelygulyás kuktában
120 perc / előkészület: 30 perc főzés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem szeretek kuktában főzni, de szerintem ez az egyik olyan étel, ahol az ízek jobban összeérnek, ha kuktában készítjük, mint a sima edényben.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Külön tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az oldalasokat kétujjnyi darabokra vágjuk, a vöröshagymát apróra, a fokhagymát szintén, a savanyúkáposztát legalább egyszer átmossuk hideg vízzel.
  2. A kuktában a vöröshagymát üvegesre pirítjuk az olajon.
  3. Belerakjuk az apróra vágott fokhagymát és tovább pirítjuk.
  4. Hozzáadjuk az őrölt köménymagot és az őrölt borsot, elkeverjük és lehúzzuk a tűzről.
  5. Ekkor hozzáadjuk a pirospaprikát, elkeverjük.
  6. Hozzáadjuk a sertésoldalasokat, visszatesszük a tűzre, kevés vizet öntünk alá, (kb. 1 dl), lefedjük a kuktát, és a szelep felugrásakor takarékra tesszük és így pároljuk ½ órát.
  7. Ezután lehúzzuk a tűzről, a gőzt kiengedjük és levesszük a tetőt.
  8. Hozzáadjuk a káposztát, elkeverjük és felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi.
  9. Vissztesszük a kukta tetejét, és ha a szelep felugrott, takarékon legalább 1 órát főzzük.
  10. Ezután a gőzt kiengedjük, a tetőt levesszük és a tejfölös habarással besűrítjük.
  11. Egyszer még felforraljuk, ha kell utánsózzuk és kész.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 30 534
elküldve: 4
receptkönyvben: 178
elkészítve: 6/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Joss Beaumont

Mióta szakács: 2009.10.02.
9 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
konyhatechnológia: kukta
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

carissima
carissima Sun, 2019-10-27 14:43

Ugyan ez elektromos kuktában (vagy ki minden nevezi) max 30 perc. Épp ma csináltam! Ráadásul én semmit sem pirítottam előre, hanem csak bele mindent az edénybe, lezár, program beállít, bekapcsol és elfelejt! :-) Ajánlom mindenkinek a kukta eme 21- századi verzióját!

Tájfun
Tájfun Sun, 2016-04-17 14:50

Elkészítettem, nagyon jó lett! Tettem bele egy kis füstölt csülköt is, csak az íze miatt.

ancsapancs@
ancsapancs@ Tue, 2014-10-21 08:30

Látom nem mostanában lett a recept feltöltve, de jelezni szeretném, hogy nagyon jó recept. Én kezdő kuktás vagyok, ezért kifejezetten ilyen recepteket keresek, ezt elészítettem, és bevált. Annyi kiegészítéssel, hogy szerintem jót tett neki még 2 db babérlevél is.

evacili
evacili Fri, 2012-11-16 09:58

Nagyon jó ötlet. Én, mióta főzök, előszeretettel használom a kuktát, de sosem jutott eszembe káposztát főzni benne. Csak jó lehet. A csombort én is ajánlom mindenkinek. Erdélyben kihagyhatalan a káposztás ételekből. Vigyázzunk, csak keveset használjunk belőle, elég intenzív az íze. Babból készült ételekhez is használhatjuk.
A recept elmentve, kipróbálom. Üdv: Cili

Miss Sweetly
Miss Sweetly / Miss Sweetly Fri, 2012-05-11 21:16

Kedves Joss Beaumont!
Elkészült, hamar, gyorsan. Ez is tetszik benne, de az íze, hát az fenséges! Annyit változtattam rajta, hogy miután az oldalast előkészítettem, (daraboltam, megmostam) besóztam, és kevés olajon megpirítottam mielőtt a paprikás lébe tettem párolódni. ( Nekem nem volt füstölt hús a hűtőmben, és vásárolni sem akartam, ezért füstölt szalonnabőrt főztem bele). Ezen felül pedig a fűszerezésnél még megszórtam kevés csomborral. Ajánlom mindenkinek! Köszönöm a recept feltöltését!
Üdvözlettel: Miss Sweetly

Joss Beaumont
Joss Beaumont / Joss Beaumont Fri, 2012-06-22 09:36

Kedves Miss Sweetly!

Látom Ön a húst részesíti előnyben az étkezéseknél, ami nekem nagyon rokonszenves, hiszen a mi családunk is a "húsevő" kategóriába tartozik. Az elősütés valóban jó dolog, lezárja a hús pórusait, ezáltal a hús ízletesebb marad, a benne lévő ízek intenzívebbek lesznek. A csombor is jó megoldás, jól felszerelt fűszerpolca lehet ha ez a ritka, méltatlanul elfeledett fűszer is megtalálható benne. Mindezek arra utalnak, hogy nem kezdő a konyhában, ezért külön öröm hogy ízlett az általam feltöltött étel.
Köszönöm a hozzászólást!

Miss Sweetly
Miss Sweetly / Miss Sweetly Thu, 2012-05-10 20:13

Kedves Joss Beaumont!
Számomra a legtetszetősebb ez a kép és az elkészítési mód is! Holnap így fogom elkészíteni!

Üdvözlettel: Miss Sweetly

WhiteMagic
WhiteMagic / WhiteMagic Sun, 2012-12-30 22:36

Kedves Joss Beaumont!
Ezzel én is így vagyok, annyira jól sikerült a fotó, hogy erre kattintottam, az alapanyagok és elkészítés is nagyon szimpatikus. Elkészítem!
Üdvözlettel, WM

Do-Di
Do-Di Sun, 2011-12-18 22:31

Bocs, még csak annyit, hogy szerintem a savanyú káposztával sokallom az 1 órás főzést.....15-20 perc is elég!

Joss Beaumont
Joss Beaumont / Joss Beaumont Mon, 2011-10-24 13:00

A székelykáposztát nem habarjuk,nem rántjuk és nem rontjuk el olajjal és nem készítjük kuktában!
Nem is az az étel neve hogy "eredeti székelygulyás".

kovacsbmaria
Marika nagyi / kovacsbmaria Sun, 2011-09-18 12:23

Nálunk már 30 éve főzünk kuktában. Vörösboros marhapörkölt, körömpörkölt, bab, és még sok más is készül benne. Hamar kész és bizony az íz is jobban megmarad. A menyem először félt tőle, de hamar megszokta és már Ő is szívesen használja. Gyors benne a főzés és finom. Nem kell tőle félni, csak ki kell próbálni.

Do-Di
Do-Di Sun, 2011-12-18 22:26

Igazad van! Már én is legalább 30 éve főzök kuktában! Gyors és jobb az íze az ételnek! Csak meg kell várni, hogy "magától" eressze el a tetejét, miután levettük a tűzről!! Amennyiben alumíniumból van a kukta, akkor pedig ki kell szedni másik edénybe, mert a savas étel és az alumínium kukta rossz hatással van egymásra....:-)
Kellemes, szép ünnepet Mindenkinek! Do-Di

491
sertésoldalas 0.5 kg
sertésoldalas 0.5 kg
tejföl 2 dl
finomliszt 1 evőkanál
vöröshagyma 4 közepes db
fokhagyma 4 gerezd
napraforgó olaj 3 ek
savanyú káposzta 1 kg
fűszerpaprika 1 ek
őrölt fűszerkömény 0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint