Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szellem chili-s salsa

Szellem chili-s salsa
Szellem chili-s salsa
15 perc / előkészület: 5 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A szellem chili (ghost chilli, Naga Jolokia) a világ legerősebb chili paprikája. A Scoville-skálán (ami a paprikafajták csípősségét méri) előkelő helyen szerepel a maga 1 000 000-s értékével. Szószt főzni belőle szinte életveszélyes! Na nem a végeredmény miatt, az ugyanis (meglepő módon) kellemesen csíp. Néhány jó tanács magához a főzéshez: az aprításhoz húzzunk gumikesztyűt, és használjunk műanyag vágódeszkát. Használat után azonnal mossuk el a használt eszközöket (így is jó darabig élvezni fogjuk a kapszaicin hatását a deszkával érintkező ételeken). Sütéshez használjunk maszkot, de legalábbis nyissuk ki az ajtókat/ablakokat. Készítsünk elő egy csomag papír zsebkendőt.:)

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, majd egy serpenyőben kevés olívaolajon megfonnyasztjuk. A fokhagymát áttörjük, és hozzáadjuk a vöröshagymához.
  2. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott chili paprikát (mehetnek bele a magok is). Ezt néhányszor átforgatjuk, de csak kb. 1 percig sütjük, különben a paprikának elmegy az ereje.
  3. Belekeverjük a paradicsom konzerveket, szétfőzzük a hámozott paradicsomokat. Erre célszerű rásegíteni a paradicsomok szétnyomkodásával, mert ezt a fázist sem nyújthatjuk hosszúra.
  4. Ízesítjük a szószunkat a többi hozzávalóval.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 4 627
elküldve: 0
receptkönyvben: 48
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Vofi

Mióta szakács: 2013.06.20.
3 recept

receptjellemzők

konyha: indiai
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: szósz
fogás: köret
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

chilis salsa, csípős paprikakrém, chilipaprikás mártogatós

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Boribon
Boribon / Boribon Fri, 2013-07-12 00:41

Nalunk a laborban az egyik srac termeszti a kertjeben (itt ghost pepper-nek hivjak), o az interneten rendelt magokat. Neha hoz be a termesbol es magaban esszuk..:-) Tobben rosszul is lesznek tole. O csilipelyhet is keszit belole, megszaritja a csilit es kavedaraloban nagyobb pelyhekke daralja, ezt aztan mindenfele etelekre lehet szorni.

vofi
Vofi / vofi Tue, 2013-07-23 17:32

Köszi a tippet, kipróbáljuk! Mármint a chili pelyhet...:)

vofi
Vofi / vofi Tue, 2013-07-23 17:30

Mi interneten szereztük be a magokat (azt hiszem Vaterán), és azóta itthon termesztjük. Nagyon igénytelen növény, képes áttelelni, így a következő évben valóságos fa lesz belőle! Érdemes kipróbálni!:)

azsane
Mango / azsane Thu, 2013-07-11 12:13

Jo par eve hasznalom en is ezt a fajta paprikat, es nehanyszor rafaztam, mikor sok-sok oraval fozes es mosogatas utan a szememhez nyultam...Ugyhogy csak es kizarolag kesztyuvel nyulok en is hozza azota. :D Koszonom a receptet, kiprobalom.

meirawillison
meirawillison Tue, 2016-08-23 20:57

én a munkahelyemen dolgozom ghostiekkal, nekem ott tanácsoltak, hogy ha csupasz kézzel megfogjuk véletlenül, utána mossunk sóval kezet, az leszedi :)

vofi
Vofi / vofi Tue, 2013-07-23 17:33

Igen elég "veszélyes" recept.:) De a végeredmény megéri!

26
vöröshagyma 1 közepes db
fokhagyma 2 gerezd
chili 0 ízlés szerint
konzerv paradicsom 25 dkg
sűrített paradicsom 9 dkg
cukor 1 teáskanál
fehérbor 0.5 dl
vörösborecet 2 teáskanál