Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szendvicskenyér 2.

Szendvicskenyér 2.
Szendvicskenyér 2.
75 perc / előkészület: 45 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez az egyik kedvenc kenyerünk. Én már mindenféle, fajta liszttel kipróbáltam, bármelyikkel isteni. A legnagyobb kedvenc mégis a Sparban kapható rozsos fehérliszt-keverék, ami élesztőt is tartalmaz. Ettől függetlenül mindig csinálok kovászt is hozzá.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A tetejére

A tepsi előkészítéséhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kevés tejjel, cukorral, élesztővel és 1 ek liszttel kovászt készítünk.
  2. Közben a zsírt felolvasztjuk, beletesszük a maradék cukrot és az 1 ek ecetet.
  3. A maradék tejet meglangyosítjuk. A tojást szétválasztjuk.
  4. Beletesszük a gépbe a hozzávalókat: zsír, langyos tej, tojássárgája, só, liszt, kovász. Hosszú dagasztó programot indítunk. (Nekem 45 perc.)
  5. Amikor kész, deszkára borítjuk, tenyérrel szétnyomkodjuk, kilapítjuk. Majd a két szélét középre hajtjuk, és feltekerjük, mint a bejglit. Rudat sodrunk, nyomkodunk belőle, hogy a levegő kipréselődjön.
  6. Kizsírozott formába tesszük, és fél órát meleg helyen kelesztjük, majd megkenjük a tojásféhérje és pici tejszín vagy tej keverékével (ettől gyönyörű fényes lesz).
  7. Közepes lángon szép pirosra sütjük.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30x15 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 821
elküldve: 1
receptkönyvben: 77
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Eperke

Mióta szakács: 2010.01.31.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret

egyéb elnevezések

rozsos kenyér, dagasztógéppel készült szendvicskenyér

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nagy Zoltánné1
Eperke / Nagy Zoltánné1 Fri, 2011-04-01 16:19

Kedves Döme-Adám !

Nagyon örülök,hogy a Te családod is megszerette. Külön köszönöm a légkeveréses tanácsot,mert én még ott nem sütöttem kenyeret.
További sok sikert és jó sütögetést.
Üdv. Ildikó

Döme-Ádám
Döme-Ádám Tue, 2011-04-05 22:06

Kedves Ildikó!
Nyugodtan próbáld ki a légkeverést, csak feltétlenül tegyél be a sütő aljába egy vízzel telt edényt, hogy a gőz ne engedje kiszáradni a tésztát! Én minden kelt tésztát így sütök évek óta, s még sose volt egy sem száraz.
Azóta elkészült a burgonyapelyhes és a hagymás változat is, a családom mindkettőt nagyon szerette! Még 2 nap után is oly puha volt, mint a friss kalács. A rokonaim is elkérték már a receptet a nagy sikerre való tekintettel.
Mégegyszer köszönöm!
Ildi

Nagy Zoltánné1
Eperke / Nagy Zoltánné1 Thu, 2011-03-24 19:15

Most néztem meg mi szerepel a receptnél. Miután nem volt hagyományos sütési mód felkínálva, ezért választottam a hőlégkeverést. Javítottam a recepten is.
Üdv. Ildikó

Nagy Zoltánné1
Eperke / Nagy Zoltánné1 Thu, 2011-03-24 19:11

Kedves Döme-Adám !

Csak saccolni tudom. Mert nekem is van hőlégkeveréses kombi mikróm,de nem ott sütöm,hanem hagyományos gázsütőben. Kb.200 fokra tippelem.

Döme-Ádám
Döme-Ádám Tue, 2011-03-29 21:37

Köszönöm. Azóta már többször is elkészítettem (rozsos és fehér változatban is), mindegyik nagy siker volt!
Holnap burgonyapehellyel is ki fogom próbálni, majd pedig a hagymás változat következik.
Bár van kenyérsütőm (évek óta használom is) , de most robotgéppel dagasztottam és tálban kelesztettem.
A sütés pedig nálam 180 fok volt légkeveréssel és kb. 30-35 percig. Gyönyörűen átsült és a vízzel telt lábos nem hagyta, hogy kiszáradjon.
A család kívánságára már kétnaponta sütöm és imádják!
Üdvözlettel:
Ildi

640
finomliszt 50 dkg
tej 3 dl
disznózsír 2 ek
tojássárgája 1 db
cukor 2 teáskanál
1 ek
ecet 1 ek
friss élesztő 1.25 dkg
tojásfehérje 1 db
habtejszín 10 ml
disznózsír 1 ek