Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szent Jakab kagyló ananászos-fehérboros mártással

Szent Jakab kagyló ananászos-fehérboros mártással
Szent Jakab kagyló ananászos-fehérboros mártással
22 perc / előkészület: 5 perc főzés: 15 perc sütés: 2 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Szent Jakab kagyló a kagylók királynője. Az íze és illata vetekszik minden más étellel, amit valaha kóstoltam. Létezik belőle kisebb és nagyobb méretű is. A kisebbeket (1-2 cm) általában leveshez, tésztákhoz, ragukhoz használják, a nagyobbakat (4-6 cm) pedig, magukban sütik ki.
Párom kedvence. Meg az enyém is. Épp kaptunk a boltban, így elkészítettem neki egy kis improvizálással.

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Ha látunk valahol frisset, próbáljuk ki nyersen. Ne riadjunk vissza tőle, főleg azok, akik a sushit is szeretik.
Cseppentsenek rá egy kis szójaszószt, és próbáljanak ki egy harapást. Mesésen selymes, testes, nem halízű, aromás és omlósan puha húsú kagyló.
A gasztronómia egyik csodája.
(Beszerzés: Budapest, Nagycsarnok alagsor - Tengeri halas bolt, friss áru kedden és pénteken.)
Èlettani hatása: erösen savasít.
Fogyasztása csak lúgosító étellel együtt javasolt.
Erről bővebb tudnivalókat itt olvashatsz.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Olvasszuk fel a vajat egy-két evőkanálnyi olívaolajjal. Pirítsuk meg rajta a hagymát, az átpasszírozott fokhagymát, a zsülienre vagy nagyon apróra vágott sárgarépát.
  2. Öntsük fel a fehérborral, tegyük bele az ananászt, és forraljuk sűrűre, de maradjon azért leve a tunkoláshoz. (Ha konzerv ananászt használunk, mindenképp öblítsük le róla alaposan a cukros levet.)
  3. Szórjuk meg friss petrezselyemmel, frissen őrölt borssal.
  4. Egy másik serpenyőben forrósítsunk egy kevés olajat. Legyen igazán forró. A kagylóról minden nedvességet itassunk fel egy papírtörlő segítségével.
  5. Tegyük őket a serpenyőbe, és süssük mindkét oldalukat egyenként, méretüktől függően 1 - 2 percig. Ne süssük túl, mert a kagyló azonnal rágós lesz. Omlósnak kell maradnia!
  6. Ha kész, előmelegített tányéron, a szósz tetejére ültetve tálaljuk, friss kenyérrel.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 836
elküldve: 1
receptkönyvben: 62
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

konyha: francia
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
fogás: amuse-bouche
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
kategória: halételek
alkalom: karácsonyi receptek, Valentin-nap
nehézség: közepes
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas

egyéb elnevezések

fehérboros Szent Jakab kagyló, ananászos-fehérboros Szent Jakab kagyló

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Csokobonz
Csokobonz Tue, 2012-09-11 20:51

Szia Eszter!
Szeretem a tenger gyümölcseit és kedvet kaptam a receptedhez!
Néhány másodpercig gondolkodtam, hogy melyik is az a szent Jakab kagyló! Aztán megvilágosodtam :-), hiszen sok táblát láttam Nyugat Spanyolországban az Úton, az El Caminón!
Nem jártam végig, de sok felé láttam a kis táblácskákat!
Elkészítettem az ételt recepted alapján! Nagyon finom!
Javaslom mindenkinek, hogy vegye a fáradtságot és szerezzen be mindenből frisset, mert igazán jót, csak jó alapanyagokból lehet főzni! :-) Még egyszer köszönöm!

catalinca
catalinca Sat, 2011-05-07 17:13

Félreértettél: friss ananász mindig van itthon, pedig csak vidékiek vagyunk...
Friss Szent Jakab kagyló is pihen momentán a hűtőmben, holnapra.

catalinca
catalinca Sat, 2011-05-07 12:48

Egyik kedvencem a Szent Jakab kagyló, sajnos, idehaza ritkán kapható friss. A konzerv jakabkagyló pedig úgy aránylik a frisshez, mint a konzerv ananász a frisshez...
A kérdésem az, hogy nem nyomja-e el a jakabkagyló finom édeskés ízét a jóval édesebb ananászíz?
(Én mesclun salátát szoktam mellé adni saját öntetemmel.)

Gargoyle
P. / Gargoyle Sat, 2011-05-07 13:15

Szia catalinca!
Pedig van otthon friss! Ha Pesten élsz, akkor könnyű dolgod van, a Nagycsarnokban kapható. Mindig.
Az ananász pedig nem sok, együtt a többi hozzávalóval, csak egy érdekes ízt ad. Persze, ha nem konzrevből készül. De ugye sokszor szükség törvényt bont.... :-) Én még sosem csináltam konzrevből és ezért igazán édenek sem tűnt. Az ananász mennyisége persze változtatható, de az íze miatt érdemes kipróbálni. Mi vagy ezt, vagy a sima vajas, fokhagymás tejszínes mártást esszük vele, petrezselyemmel. Mindkettőt nagyon szeretjük. Van úgy, hogy ezt is tejszínesen csinálom. Ahogy éppen kedvünk van hozzá. :-)

604
kagyló 30 dkg
vöröshagyma 1 közepes fej
sárgarépa 1 kis db
vaj 10 dkg
fehérbor 3 dl
fokhagyma 4 gerezd
ananász 10 dkg
petrezselyem 1 ek
1 csipet
bors 0 ízlés szerint